Treasury Secretary Yellen Tours Suniva Solar Cell Manufacturing Plant

(SeaPRwire) –   Ketika IRA pertama kali dipertimbangkan pada tahun 2022, ia menerima sokongan yang sedikit dari Amerika Syarikat termasuk sektor minyak dan gas. Jadi ia mungkin datang sebagai kejutan bahawa John Podesta, pegawai kanan pentadbiran Biden yang ditugaskan untuk melaksanakan undang-undang itu, memberitahu perhimpunan eksekutif tenaga di Houston minggu lepas bahawa undang-undang itu akan kekal. “Jika anda seorang politikus yang mahu memalingkan muka dari komuniti anda,” kata Podesta kepada orang ramai. “Saya fikir anda akan sangat bodoh.”

Dalam tempoh dua tahun terakhir, janji wang mengalir dari undang-undang itu telah menggembirakan syarikat dan masyarakat. Dalam industri tenaga, syarikat minyak dan gas berminat untuk mengambil kesempatan daripada insentif untuk menangkap karbon dioksida dan menghasilkan bahan api hidrogen. Masyarakat tempatan, telah datang untuk menghargai pekerjaan teknologi bersih baru. Sebagai balasan, konvensyen biasa telah muncul: walaupun undang-undang itu diluluskan Kongres tanpa undi Republikan, ia mungkin terus terselamat di bawah kawalan GOP masa depan Washington.

Anda tidak perlu bergantung kepada Podesta untuk melihat daya yang bergerak ke arah itu.

Pertama, lobi korporat sedang bersiap sedia untuk melawan perubahan yang menghapuskan insentif untuk industri mereka. Di CERAWeek oleh S&P Global di Houston, Dustin Meyer, ketua dasar, ekonomi dan hal ehwal peraturan di American Petroleum Institute, memberitahu saya bahawa kumpulan lobi itu akan “tentu sahaja” lobi untuk mengekalkan insentif IRA untuk hidrogen dan tangkapan karbon. Dan Brouillette, Setiausaha Tenaga Donald Trump yang kedua dan ketua lobi kumpulan utiliti Edison Electric Institute, memberitahu saya bahawa kumpulannya akan melawan untuk bahagian undang-undang yang disukainya. “Ia tidak akan menjadi pembatalan penuh pada hari pertama,” katanya kepada saya.

Malahan beberapa ahli politik Republikan memilih lagu yang agak serupa. Di Houston, saya meminta Senator Alaska Dan Sullivan sama ada beliau akan menyokong peruntukan tenaga dalam IRA jika GOP memenangi Putih Rumah pada November. Sullivan mengkritik pelaksanaan undang-undang oleh Pentadbiran Biden, tetapi memberitahu saya ia akan sukar untuk membatalkannya. Pada akhirnya, katanya, beliau mahu “mengambil pandangan keras” terhadap undang-undang itu untuk memutuskan mengenai peruntukan mana yang mungkin disokongnya.

Tetapi Sullivan menawarkan butiran lebih menarik: kerajaan GOP masa depan kemungkinan besar kurang berminat untuk membatalkan IRA dan lebih berminat untuk menarget agensi persekutuan yang bertanggungjawab melaksanakan undang-undang dan mencipta peraturan di bawah undang-undang sedia ada. “Itulah di mana tindakan akan berada,” katanya.

Memang, Setiausaha Perbendaharaan masa depan boleh mengubah cara kredit cukai dikira – mungkin menawarkan tafsiran yang lebih longgar undang-undang untuk peruntukan popular dengan industri disukai dan tafsiran lebih ketat untuk yang tidak disukai pentadbiran. Dan, yang sama pentingnya, peraturan yang telah dilaksanakan oleh pentadbiran Biden berkaitan undang-undang itu boleh dibatalkan. Kebanyakan peraturan ini direka untuk bekerja seiring dengan IRA, dan gambaran tenaga bersih berubah jika mana-mana daripadanya hilang. Dan kemudian ada kemungkinan Kongres membuat perubahan kecil kepada undang-undang – kata menghadkan kredit cukai sebagai sebahagian daripada perundingan belanjawan. “Saya fikir beberapa pelaksanaan IRA mungkin berubah,” kata Brouillette. “Tetapi statut itu sendiri tidak dibatalkan pada hari pertama.”

Bagaimana semua ini bergegar sangat penting. Paling jelas, kekukuhan undang-undang akan sebahagian besarnya menentukan trajektori masa depan pelepasan gas rumah hijau AS. Tetapi ketidakpastian juga mempunyai implikasi untuk perniagaan dan pengguna. Beberapa bergantung kepada insentif ini untuk pelaburan yang sudah dibuat. Yang lain menahan diri – tidak semestinya untuk melihat sama ada undang-undang itu terselamat, tetapi bagaimana ia berbuat demikian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.