Group of Multi-Ethnic Arms Raised with Flag of United Kingdom

(SeaPRwire) –   Pada awal 2000-an, satu daripada 12 penduduk Britain dilahirkan di luar negara. Kini angka itu lebih dekat kepada —lebih tinggi daripada Amerika Syarikat, negara imigran yang terkenal. Dan jumlahnya masih meningkat dengan pesat; dalam tempoh dua tahun yang lalu, hampir orang telah berpindah ke UK.

Bagaimana ini berlaku? Bukankah , sebahagian besarnya, merupakan protes terhadap tahap imigresen yang tinggi? Seperti yang dikatakan Donald Trump selepas referendum Jun 2016, “Mereka marah terhadap sempadan, mereka marah terhadap orang yang datang ke negara ini dan menguasainya.”

Sebenarnya, Brexit telah membawa kepada sistem yang jauh lebih untuk warganegara Eropah yang bermakna mereka tidak lagi boleh tinggal dan bekerja di UK tanpa visa. Tetapi, bimbang akan kesan ekonomi negatif langkah sedemikian—dan berharap untuk merealisasikan “Britain Global”—kerajaan Boris Johnson telah membuatnya untuk membenarkan orang dari mana-mana tempat lain datang ke UK.

Ambang pendapatan dan kemahiran dinaikkan untuk imigran (walaupun ia kini semula), dan had kepada bilangan kedatangan telah dihapuskan. Apa yang bermakna ialah setengah daripada semua pekerjaan di UK kini di atas ambang pendapatan, dan majikan boleh secara prinsipnya mengambil pekerja dari mana-mana tempat di dunia. Ini bermakna UK, semalaman, berpindah ke mempunyai salah satu sistem imigresen berkaitan pekerjaan yang paling di kalangan ekonomi maju, boleh dibandingkan dengan Kanada dan Australia, dan perbezaan tajam dengan sistem visa pekerja mahir Amerika Syarikat, yang lebih rumit dan lebih ketat, dan mempunyai kuota untuk kategori utama.

Hasilnya adalah pengorientasian semula sepenuhnya aliran imigresen UK—jauh dari Eropah ke arah negara lain, terutamanya ; bilangan pekerja dari dua negara ini lebih daripada dua kali ganda, berbanding sebelum wabak COVID-19, dalam sektor dan pekerjaan daripada penjaga kesihatan kepada perunding IT. Ini telah menjadi dorongan yang signifikan kepada ekonomi UK, dengan pekerja asing menyumbang dalam tenaga buruh beberapa tahun kebelakangan ini, serta menyokong perkhidmatan kesihatan yang masih berjuang dengan kesan selepas wabak. Memang, walaupun membantah dalam beliau bahawa imigresen terlalu tinggi, Menteri Kewangan Jeremy Hunt bergantung kepada lebihan tambahan—kira-kira £7.5 bilion ($9 bilion)—untuk membiayai potongan cukai.

Tetapi bagaimana dengan politiknya—bagaimana ia boleh dipertahankan, memandangkan sentimen anti-imigresen yang meluas di Eropah serta di Amerika Syarikat? Imigresen kekal isu politik utama di UK, walaupun ia jauh kurang penting berbanding ekonomi, perkhidmatan awam, dan kos sara hidup. Tetapi, seperti di Amerika Syarikat, rakyat Britain bimbang tentang imigresen tidak sah—dan kerajaan telah untuk menghantar sebahagian pendatang yang tiba di bot kecil di selat Inggeris ke Rwanda—mereka santai tentang kedua-dua pekerja dan pelajar, terutamanya mereka yang datang untuk bekerja dalam sektor yang menghadapi kekurangan. Dan, walaupun kita tidak bebas daripada ketegangan perkauman, peralihan UK ke masyarakat berbilang bangsa telah berjalan dengan agak lancar, terutamanya ; pandangan bahawa “untuk benar-benar British anda perlu menjadi orang putih,” kini sangat pinggiran.

Ini tercermin dalam integrasi berjaya kebanyakan imigran ke UK. Tidak hairan, pendatang baru menghasilkan agak kurang berbanding rakyat Britain yang dilahirkan di sini, tetapi mereka dengan cepatnya, dan segera mereka dari luar Eropah purata lebih tinggi berbanding penduduk tempatan.

Tetapi mungkin kesannya paling ketara dalam sistem pendidikan. Prestasi pendidikan pendatang telah meningkat dengan ketara dalam 25 tahun kebelakangan ini. Walaupun satu daripada lima murid tidak bertutur bahasa Inggeris sebagai bahasa pertama, ia nampaknya tidak menjadi halangan. Di London, di mana majoriti murid kini berasal dari latar belakang pendatang, banyak daripada keluarga termiskin, bandar itu mengatasi purata negara secara keseluruhan dengan ketara.

Jadi apa yang berlaku seterusnya? Kerajaan Konservatif semasa dan pembangkang kata bahawa mereka mahu mengurangkan imigresen, dan dasar sememangnya sudah . Ia tentu akan berkurangan daripada tahap luar biasa sekarang. Tetapi kedua-dua ekonomi dan demografi—seperti hampir semua ekonomi maju, kadar kelahiran kami jauh di bawah tahap pengganti, dan terus menurun—bermakna ia cenderung kekal pada tahap sejarah tinggi untuk masa hadapan yang boleh dilihat. Pada masa di mana banyak kemuraman tentang UK, ini satu titik terang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.