TOPSHOT-PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT-EVACUATION

(SeaPRwire) –   Apabila kereta kebal Israel memasuki bandar selatan Rafah di Gaza minggu ini, mengambil kawalan lintasan sempadan pentingnya dengan negara jiran Mesir, ia kelihatan semakin hampir dengan “garis merah” Presiden Joe Biden. Selama berbulan-bulan, presiden Amerika menyatakan ketidaksetujuannya terhadap pencerobohan Israel ke bandar yang padat penduduk itu tanpa rancangan yang jelas dan boleh dipercayai untuk melindungi lebih daripada 1 juta orang yang berlindung di sana. Tetapi beliau tidak pernah menjelaskan dengan tepat apa harga yang akan dibayar kerajaan Israel sekiranya mereka terus dengan serangan itu juga, seperti yang .

Itulah, sehingga minggu ini. Pada Rabu, Presiden Biden mengesahkan bahawa Washington telah menangguhkan penghantaran bom ke Israel di tengah kebimbangan bahawa senjata itu boleh digunakan di Rafah—dan mengancam untuk menahan bekalan senjata selanjutnya sekiranya serangan darat besar-besaran ke bandar itu dilaksanakan. “Saya jelaskan bahawa jika mereka masuk ke Rafah—mereka belum masuk ke Rafah lagi—saya tidak akan membekalkan senjata yang secara bersejarah digunakan untuk menangani Rafah, untuk menangani bandar-bandar,” kata Biden, mencatatkan ini tidak akan digunakan untuk senjata pertahanan, termasuk peluru untuk Dome Besi Israel. “Kami tidak akan membekalkan senjata dan periuk api artileri.”

Tindakan itu merupakan perubahan besar bagi Biden, yang sehingga ini enggan meletakkan sebarang syarat terhadap bantuan tentera Amerika Syarikat di tengah kebimbangan yang semakin meningkat terhadap tindakan Israel di Gaza, di mana hampir 35,000 orang terbunuh. Walaupun pentadbiran Biden belum membuat sebarang kesimpulan sama ada mereka percaya Israel telah melanggar undang-undang Amerika Syarikat atau antarabangsa di Gaza, Biden mengakui dalam satu kenyataan pertama bahawa senjata Amerika Syarikat telah digunakan untuk membunuh orang awam.

TOPSHOT-PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT

“Fakta bahawa beliau kini secara terbuka dan jelas mengancam akibat ini selepas berbulan-bulan tanpa akibat, kecuali mungkin resolusi PBB [gencatan senjata] pengecualian, adalah perkara besar,” kata Matt Duss, naib presiden eksekutif Pusat Dasar Antarabangsa dan bekas penasihat dasar luar negeri utama Sen. Bernie Sanders kepada TIME. “Ini merupakan perubahan pandangan presiden terhadap cara hubungan Amerika Syarikat-Israel seharusnya berfungsi, dan juga tanda saya fikir situasi di Rafah sangat genting.”

Walaupun pentadbiran Biden mendakwa Israel belum melanggar “garis merah” mereka terhadap Rafah, menyatakan bahawa pengambilalihan Israel terhadap lintasan sempadan Rafah merupakan “operasi skala terhad dan tempoh terhad,” mereka yang berada di lapangan menyatakan tiada apa yang terhad tentang apa yang sedang berlaku di bandar itu. Pada Isnin, tentera Israel mengarahkan evakuasi kira-kira 100,000 orang dari sembilan blok kawasan tenggara bandar itu, mendesak mereka berpindah ke zon selamat yang dikatakan di utara, di mana banyak diberitahu untuk melarikan diri . Pada hari itu juga, Israel memulakan serangan udara ke bandar itu. Menjelang pagi Selasa, sekurang-kurangnya 23 orang terbunuh, menurut , termasuk enam kanak-kanak.

“Media dan ahli analisis tentunya merujuk semula serangan ini ke atas Rafah sebagai satu yang terhad, tetapi saya tidak boleh katakan perkataan itu bersesuaian dengan orang di Rafah,” kata Suze van Meegen, ketua operasi Majlis Pengungsi Norway di Palestin, yang kini berpangkalan di Rafah. Antara mereka yang melarikan diri bandar itu dalam kepanikan dan kekurangan bahan api yang mengancam menutup hospital, kilang roti dan pam air yang tinggal, “ia merupakan gambaran paling muram yang boleh saya bayangkan,” kata van Meegen. “Tetapi yang terburuk ialah ketakutan yang kami lihat.”

Palestinian children in Gaza queue for a hot meal

Walaupun pegawai Israel cepat mengutuk keputusan Biden, dengan menteri keselamatan negara sayap kanan negara itu pergi sejauh menyatakan bahawa “,” Perdana Menteri Benjamin Netanyahu kekal menyepi. Walau bagaimanapun, beliau untuk X pada Khamis dari ucapan yang disampaikannya beberapa hari sebelumnya pada Hari Peringatan Holocaust, di mana beliau menyatakan bahawa “jika Israel terpaksa berdiri bersendirian, Israel akan berdiri bersendirian.” (Pejabat Perdana Menteri Israel tidak memberikan sebarang komen lanjut.)

Bola kini berada di tangan Netanyahu. Tetapi jika perdana menteri Israel memilih untuk memanggil Biden dengan pencerobohan besar-besaran, atau memilih untuk mara secara beransur-ansur ke Rafah, tekanan akan jatuh kepada Biden untuk menepati janjinya dengan tindakan.

“Beliau perlu membuat beberapa panggilan sukar,” kata Senator Peter Welch, yang menyokong keputusan Biden untuk menahan bantuan tentera, kepada TIME. “Saya ingin melihat beliau terus menggunakan tekanan itu bagi melindungi nyawa yang tidak bersalah.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.