Torn kidnapped posters around the NYU campus

(SeaPRwire) –   Saya masih ingat perasaan berdiri di pentas Teater Beacon di hadapan 3,000 orang. Ketika saya menyampaikan NYU Law, rakan sekelas saya, berkumpul bersama-sama atas nama “kebanggaan ungu”, tersenyum dan melambai dengan gembira dari kerumunan. Berpakaian regalia akademik yang ceria dan disertai dengan bunyi bagpipe dan ahli keluarga yang terlalu emosional, kami mencapai puncak peribadi dan profesional. Kristian, Muslim, Yahudi, dan ahli agama lain mempercayai saya, seorang Yahudi Israel, untuk berkhidmat sebagai suara mereka. Itulah musim panas 2015.

Minggu depan, kelas 2024 akan mengalami yang sama. Untuk satu hari khas, mereka akan merasa sebahagian daripada sesuatu yang lebih besar daripada diri mereka. Tetapi sementara kurang daripada 10 tahun berlalu, begitu banyak yang berubah. Mengingat keadaan di kampus AS sejak musim gugur, dan terutamanya dalam bulan lepas, konsep seorang Yahudi Israel mewakili kelasnya di tengah peperangan di Gaza kurang seperti imej yang diambil daripada sekolah undang-undang dan lebih seperti daripada Jabatan Sains Fiksyen.

Persoalannya adalah mengapa.

Salah satu perkara yang saya cuba tekankan dalam ucapan saya ketika itu adalah walaupun latar belakang kami berbeza, perkara yang sama bagi kami sebagai manusia agak serupa. Program Master of Law selama 10 bulan dengan orang dari lebih 60 kewarganegaraan berbeza mengajar saya bahawa, sebagai individu, kami semua mahu perkara asas yang sama pada akhir hari: kesihatan, kebahagiaan, dan pemenuhan diri. Yang tidak disebut dalam ucapan saya adalah syarat inti untuk mengejar matlamat ini: sentiasa menggunakan kompas dalaman untuk mengenal pasti bagaimana perkataan dan tindakan kita mempengaruhi komuniti tertentu. Mengungkit stipulasi ini terasa tidak perlu pada tahun 2015. Memang, seperti kebanyakan daripada kita mengakui, dengan kuasa besar datang tanggungjawab besar. Hari ini, kelihatannya, piawaian yang berbeza mengawal sebahagian besar institusi akademik terkemuka Amerika.

NYU yang saya alami dipenuhi dengan kebijaksanaan, guru cemerlang, dan rakan sekelas yang cerdas. Berulang kali, kami digalakkan untuk berdebat dan membincangkan topik sensitif dengan hormat dan jujur. Jenis alam ini tidak subur untuk kebencian. Ia tidak bermakna semua orang setuju, atau menunjukkan seseorang tidak boleh mencabar yang lain. Tetapi ia bermakna mempertimbangkan bahawa kebebasan bersuara tidak bebas akibat.

Hari ini di bawah topeng mencari “makna,” mengejar “sebab,” atau hanya mencari kegembiraan dengan menjadi sebahagian daripada kumpulan yang lebih besar, bilangan pelajar yang signifikan menunjukkan bukan kebajikan intelektual tetapi simpati keganasan. Beberapa sedang menjerit slogan genosid atau menunjukkan kebencian antisemitisme, bahkan melambai bendera organisasi pengganas sambil mengabaikan agenda dan kekejaman mereka yang membunuh. Ia tidak sahaja tidak bermoral dan salah, tetapi juga berbahaya. Akibatnya ialah atmosfera yang meromantikan jenayah kemanusiaan yang mengerikan dan membenarkan penghinaan orang Yahudi hanya kerana agama dan etnik mereka.

Angka memberitahu kisah. Menurut kajian terbaru Harvard CAPS-Harris, 37% Amerika berusia 18 hingga 24 tahun menyokong Hamas – organisasi pengganas yang melancarkan serangan roket ke atas Israel, membunuh kira-kira 1,200 orang dan mengambil tebusan – lebih daripada Israel. Majoriti kumpulan umur itu (57%) menyokong gencatan senjata tanpa syarat antara Israel dan Hamas yang “akan meninggalkan semua orang di tempatnya”, bermakna meninggalkan lebih daripada 130 orang Israel, Yahudi, dan Muslim, termasuk wanita dan kanak-kanak, dalam neraka. Ideologi antisemitisme yang radikal dan membunuh, kelihatannya, menyerang institusi elit Amerika tanpa menembak satu peluru pun.

Ini cara bagaimana monster antisemitisme beroperasi. Ia tidak selalu kelihatan, nyata, atau kejam secara terang-terangan. Kadang-kadang, ia tepat di hadapan anda, memanjangkan sempadan anda dan menyalahgunakan hak-hak sivil yang suci. Kadang-kala, ia membuatkan anda tidak selesa, tetapi anda terus memberitahu diri anda sendiri bahawa demokrasi seharusnya menoleransi hampir apa sahaja dan ambang belum lagi dicemari. Perlahan-lahan, ia menandakan garis baru dalam pasir toleransi anda sementara anda terus meyakinkan diri bahawa ia akan pergi. Tetapi kemudian ia meletup di muka anda. Dan apabila ia berlaku, anda sedar sesuatu yang lebih dalam sedang berlaku. Yang terburuk, tentu sahaja, apabila ia terlambat.

Tetapi ia tidak semestinya kes di sini. Persekitaran akademik yang selamat dan makmur boleh dicapai dengan tindakan konkrit yang menggalakkan kebebasan bersuara, bukan kebebasan membinasakan diri. Tindakan ini perlu menjadi sebahagian daripada rancangan lebih besar yang melibatkan kepimpinan akademik dan tokoh agama yang sederhana dari pelbagai lapisan masyarakat. Rancangan sedemikian perlu melarang jeritan antisemitisme di kampus, menguatkuasakan peraturan dan undang-undang yang sepatutnya melindungi keselamatan pelajar, menyelia impak dana asing dan campur tangan dalam kurikulum akademik, dan menggalakkan dialog yang membina dan pendidikan mengenai perlunya melawan antisemitisme dan amalan diskriminasi lain terhadap orang berdasarkan warna kulit atau agama mereka.

Titik pentingnya ialah ini bukan lagi isu Israel. Ia bukan lagi isu Yahudi. Ini ialah isu Amerika. Walaupun dolar cukai negara yang murah hati cukup untuk membantu demokrasi seperti Israel atau Ukraine melindungi diri terhadap musuh anti-demokratik, ia mungkin gagal melindungi Amerika daripada penyebaran ideologi pengganas di rumah. Apabila sesuatu seperti itu berlaku di pusat pendidikan kemanusiaan dan fikiran bebas yang paling murah hati, ini bermakna yang dipertaruhkan bukanlah tanah Amerika tetapi nasibnya.

Kelas 2024, masa depan dunia bebas – walaupun kedengaran dramatik – akan berada di tangan anda suatu hari nanti, tidak terlalu jauh lagi. Ketika semua tamat pengajian, ini masa untuk berdiri di sisi sejarah yang betul. Martin Luther King Jr yang hebat pernah berkata, “Kegelapan tidak dapat mengusir kegelapan: hanya cahaya sahaja yang boleh berbuat demikian. Kebencian tidak dapat mengusir kebencian: hanya kasih sahaja yang boleh berbuat demikian.” Semoga masa depan dan tindakan anda dipenuhi kasih dan cahaya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.