(SeaPRwire) –   Bridget Rochios tiba di Rafah dari California pada 1 Mei untuk menjadi sukarelawan di Hospital Materniti Al Halal Al Emirati bersama amal perubatan Kanada, Glia Project. Dalam masa seminggu sahaja, bidan berusia 34 tahun ini telah membantu seorang ibu tunggal dua anak dari Gaza melahirkan di lif hospital dan melahirkan bayi seorang wanita hamil yang dibawa jiran selepas seluruh keluarganya terbunuh dalam serangan udara. Beliau juga merawat seorang wanita dalam proses melahirkan yang tidak mengetahui bayinya mengalami kecacatan lahir kerana kekurangan ujian diagnostik atau ultrasound semasa kehamilannya; selepas pembedahan caesarian kecemasan, bayi wanita itu meninggal dunia esok hari.

“Keadaan bayi itu tidak akan menjadi hukuman mati jika tidak kerana peperangan kejam ini,” kata Rochios kepada TIME. “Tiada cara yang bermaruah untuk mengandung atau membesarkan anak ketika dalam keadaan begini.”

Sejak peperangan di Gaza bermula pada Oktober lalu, hampir separuh daripada 2.3 juta penduduk Gaza telah melarikan diri ke bandar Rafah selatan, yang bersempadan antara jalur terkepung dengan Mesir. Di situ, Emirati telah menjadi salah satu hospital yang tinggal menyediakan rawatan perubatan kepada ribuan wanita hamil dan ibu baru, mengendalikan sekitar 60 kelahiran setiap hari. Menurut Tabung Penduduk PBB, atau UNFPA, wanita di Gaza akan bersalin dalam bulan-bulan akan datang dan berjuang untuk terus hidup dan mengakses kesihatan asas.

Tetapi pada Rabu, 8 Mei, Hospital Emirati mengumumkan ia tidak akan menerima pesakit baru lagi kerana kekurangan staf dan bekalan selepas penutupan lintasan sempadan Rafah, meninggalkan ribuan wanita hamil dalam keadaan tidak tentu arah. Untuk membantu mengisi jurang, UNFPA telah mengumumkan ia akan bekerjasama dengan rakan-rakan kemanusiaan dan Kementerian Kesihatan Palestin untuk menubuhkan kemudahan kesihatan alternatif seperti klinik pergerakan yang boleh menyediakan tahap rawatan yang berbeza.

Berita itu mengikuti ancaman Israel untuk serangan besar-besaran di Rafah untuk menewaskan beribu-ribu pejuang Hamas yang dikatakannya bersembunyi di bandar sempadan itu. Akibatnya, kira-kira 10,000 orang Palestin telah melarikan diri dari Rafah sejak Isnin, menurut seorang pegawai agensi PBB untuk pelarian Palestin.

Walaupun staf Hospital Emirati mula dievakuasi tidak lama selepas berita itu tersebar, Rochios, yang masih berada di situ, mengatakan hospital itu sudahpun dilanda kebanjiran pesakit dan kekurangan sumber. “Ketika saya tiba, hospital itu agak kotor dan saya tidak mempunyai semua alat yang diperlukan sebagai penyedia penjagaan kesihatan untuk melahirkan,” kata Rochios, menyatakan kekurangan sabun, sarung tangan dan gunting untuk memotong tali pusat.

“Terdapat tiga wanita dalam bilik bersalin, dan selepas melahirkan, mereka dipindahkan ke kawasan selepas bersalin untuk beberapa jam,” Rochios teruskan, “Berbanding di Amerika Syarikat di mana saya bekerja, kami mengekalkan orang di hospital minimum 24 jam, dan biasanya untuk dua hari.” Akibatnya, kebanyakan ibu dan bayi baru terlepas langkah penting pengikatan ibu dan anak semasa tempoh selepas bersalin seperti sentuhan kulit ke kulit dan menyusu.

Kekurangan akses kepada penjagaan kesihatan ibu telah bermakna bahawa kedua-dua ibu dan anak-anak mereka terdedah kepada risiko kesihatan serius dan bahkan berisiko nyawa, menyebabkan peningkatan dalam , serta penyakit berjangkit seperti Hepatitis A dan risiko kematian tinggi di kalangan ibu dan bayi. Sekali mereka dibenarkan keluar dari hospital selepas bersalin, mereka juga kembali ke keadaan khemah pelarian yang kekurangan kebersihan asas. “Tidak cukuplah pelindung haid atau akses air bersih dan makanan sihat, atau vitamin yang wanita yang pulih dari kehamilan dan kelahiran memerlukan dengan genting,” kata Rochios.

Sehingga baru-baru ini, UNFPA berupaya kadang-kadang mengedar bekalan keibubapaan, selepas bersalin, dan kesihatan pembiakan ke Hospital Emirati, selain memberikan pemindahan wang tunai sekali gus kepada wanita yang rentan. Tetapi kini, agensi itu telah mengeluarkan amaran bahawa serangan darat di Rafah boleh menjadi “malapetaka bagi wanita hamil dan ibu baru yang tercedera.”

“Serangan di Rafah boleh mengubah hospital ini dan kemudahan kesihatan lain dari tempat harapan menjadi puing-puing dan debu—mempertaruhkan nyawa puluhan ribu wanita hamil,” katanya dalam kenyataan.

Bagi Rochios, ketakutan terhadap serangan darat di Rafah—yang dihuraikannya sebagai “padang sekolah rendah” kerana bilangan kanak-kanak yang begitu banyak di jalanan—sungguh kelihatan. Bidan itu berkata dalam beberapa hari kebelakangan ini, dia mendengar letupan bom berterusan di seluruh bandar, selain bunyi dron yang berterusan. “Kini selepas sempadan ditutup saya sangat takut akan keadaan walaupun dalam masa seminggu akan datang,” katanya.

Dan jadi, setiap kali Rochios melihat bayi selepas membantu kelahirannya, dia bertanya-tanya: “Adakah kamu akan terselamat dari peperangan untuk melihat ulang tahun pertama?”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.