Harvey Weinstein

(SeaPRwire) –   NEW YORK — Peguam Harvey Weinstein berkata Sabtu bahawa bekas pemimpin filem itu telah dimasukkan ke hospital untuk menjalani siri ujian selepas kembali ke Bandaraya New York berikutan keputusan mahkamah rayuan membatalkan sabitan rogolnya pada 2020.

Peguam Arthur Aidala berkata Weinstein dipindahkan ke Hospital Bellevue di Manhattan selepas tiba pada Jumaat ke penjara bandar.

“Mereka memeriksanya dan menghantarnya ke Bellevue. Seolah-olah dia memerlukan banyak bantuan, secara fizikal. Dia menghadapi banyak masalah. Dia menjalani semua jenis ujian. Secara kesihatannya agak kacau bilau,” kata Aidala.

Satu mesej yang tinggalkan dengan hospital itu tidak dibalas segera Sabtu.

Frank Dwyer, jurucakap Jabatan Pembetulan Bandar New York berkata sahaja bahawa Weinstein masih dalam tahanan di Hospital Bellevue. Thomas Mailey, jurucakap bagi Jabatan Pembetulan dan Pengawasan Komuniti negeri berkata Weinstein diserahkan ke Jabatan Pembetulan Bandar berdasarkan keputusan rayuan.

Weinstein sebelum ini ditempatkan di Makmal Pembetulan Mohawk, kira-kira 100 batu (160 kilometer) barat laut Albany.

Pada Khamis, Mahkamah Rayuan New York membatalkan sabitannya selepas menyimpulkan bahawa hakim mahkamah membenarkan para juruterbang melihat dan mendengar terlalu banyak bukti yang tidak terus berkaitan dengan tuduhan yang dihadapinya.

Penuntut berkata mereka bercadang untuk mengulangi prosiding terhadapnya atas tuduhan melakukan seks oral secara paksa ke atas pembantu TV dan filem pada 2006 dan merogol pelakon yang bakal muncul pada 2013.

Weinstein kekal ditahan selepas keputusan rayuan kerana dia didapati bersalah di Los Angeles pada 2022 atas rogol lain dan dijatuhkan hukuman 16 tahun penjara.

Selama ini, Weinstein mengalami pelbagai penyakit, termasuk masalah jantung, kencing manis, apnea tidur dan masalah mata.

Aidala berkata beliau bercakap dengan Weinstein pada petang Jumaat selepas dalam perjalanan ke Bandaraya New York dari penjara negeri kurang 24 jam selepas keputusan rayuan dikeluarkan pada pagi Khamis.

Beliau berkata kesihatan kliennya bersifat fizikal, dengan menambah bahawa secara mental beliau “tajam seperti pisau cukur. Kakinya kuat berdiri di atas tanah.”

Peguam itu berkata biasanya mengambil masa seminggu atau dua bagi pihak pengawasan dan penjara negeri untuk mengatur pemindahan banduan.

“Dia tidak diperlakukan dengan baik. Mereka enggan memberinya minum air sedikit pun, tiada makanan, tiada rehat ke tandas,” kata Aidala. “Dia seorang lelaki sakit berusia 72 tahun.”

Mailey, jurucakap pengawasan negeri tidak memberi sebarang komen apabila kenyataan Aidala mengenai perlakuan terhadap Weinstein dibaca kepadanya melalui telefon.

Aidala berkata beliau dimaklumkan doktor Hospital Bellevue merancang untuk menjalankan banyak ujian ke atas Weinstein sebelum dia boleh dikembalikan ke kompleks penjara Rikers Island.

Peguam itu berkata beliau dijadualkan bertemu dengan Weinstein pada Isnin. Beliau menambah bahawa beliau merancang untuk memberitahu hakim apabila Weinstein hadir di mahkamah Rabu di Manhattan bahawa prosiding ulangan patut berlaku selepas Hari Buruh.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.