UN-GENERAL ASSEMBLY-CHINESE ENVOY-PALESTINE-U.S.-VETO

(SeaPRwire) –   (PERSEKUTUAN BANGSA-BANGSA BERSATU) — Majlis Umum PBB mengundi dengan majoriti meluas pada hari Jumaat untuk memberikan “hak dan keistimewaan” baru kepada Palestin dan menyeru Majlis Keselamatan untuk mempertimbangkan semula permintaan mereka untuk menjadi anggota PBB ke-194 secara menguntungkan.

Badan dunia 193 ahli itu meluluskan resolusi yang disokong oleh Arab dan Palestin dengan undian 143-9 dengan 25 berkecuali.

Amerika Syarikat pada 18 April yang akan memudahkan keanggotaan Penuh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Palestin, satu matlamat yang selama ini dicari oleh Palestin dan Israel telah berusaha untuk mencegah.

Timbalan Duta Amerika Syarikat Robert Wood jelas pada Khamis bahawa menentang resolusi majlis. Amerika Syarikat adalah antara sembilan negara yang mengundi terhadap, bersama-sama dengan Israel.

“Kami telah sangat jelas dari awal ada satu proses untuk memperoleh keanggotaan penuh di PBB, dan usaha oleh beberapa negara Arab dan Palestin adalah untuk cuba mengelak daripada itu,” kata Wood pada Khamis. “Kami telah mengatakan dari awal cara terbaik untuk memastikan keanggotaan penuh PBB Palestin adalah untuk melakukannya melalui perundingan dengan Israel. Itu kekal kedudukan kami.”

Di bawah Piagam PBB, calon ahli Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mesti “mencintai keamanan”, dan Majlis Keselamatan mesti mengesyorkan kemasukan mereka kepada Majlis Umum untuk kelulusan akhir. Palestin menjadi negara pemerhati bukan ahli PBB pada tahun 2012.

Resolusi itu “menentukan” bahawa sebuah negara Palestin layak untuk keanggotaan – meninggalkan bahasa asal bahawa menurut pendapat Majlis Umum ia adalah “negara mencintai keamanan”. Oleh itu, ia mengesyorkan bahawa Majlis Keselamatan mempertimbangkan semula permintaannya “secara menguntungkan”.

Dorongan semula untuk keanggotaan penuh PBB Palestin datang ketika perang Gaza telah meletakkan konflik Israel-Palestin berusia lebih daripada 75 tahun di pusat pentas. Di pelbagai mesyuarat majlis dan perhimpunan, serangan itu dan pembunuhan lebih daripada 34,000 orang di wilayah itu, menurut pegawai kesihatan Gaza, telah menimbulkan kemarahan banyak negara.

Draf asal resolusi perhimpunan telah diubah secara mendalam untuk menangani kebimbangan bukan sahaja oleh AS tetapi juga oleh Rusia dan China, menurut tiga diplomat Barat, yang bertutur atas syarat anonimiti kerana perbincangan adalah peribadi.

Draf pertama akan telah memberikan kepada Palestin “hak dan keistimewaan yang perlu untuk memastikan penyertaan penuh dan berkesannya” dalam sesi perhimpunan dan persidangan PBB “pada kedudukan sama dengan negara anggota”. Ia juga tidak merujuk sama ada Palestin boleh mengundi di Perhimpunan Agung.

Menurut diplomat, Rusia dan China, yang merupakan penyokong kuat keanggotaan PBB Palestin, bimbang bahawa memberikan senarai hak dan keistimewaan terperinci dalam lampiran resolusi itu boleh menetapkan precedent untuk calon ahli PBB lain – dengan Rusia bimbang tentang Kosovo dan China tentang Taiwan.

Di bawah undang-undang jangka panjang Kongres AS, Amerika Syarikat dikehendaki memotong pembiayaan kepada agensi PBB yang memberikan keanggotaan penuh kepada negara Palestin – yang boleh bermakna pemotongan caruman dan sumbangan sukarela kepada PBB dari penyumbang terbesarnya.

Draf akhir meninggalkan bahasa yang akan meletakkan Palestin “pada kedudukan sama dengan negara anggota”. Dan untuk menangani kebimbangan China dan Rusia, ia akan memutuskan “secara pengecualian dan tanpa menetapkan precedent” untuk mengambil hak dan keistimewaan dalam lampiran.

Draf itu juga menambah peruntukan dalam lampiran mengenai isu mengundi, dengan jelas menyatakan: “Negara Palestin, dalam kapasitinya sebagai negara pemerhati, tidak mempunyai hak untuk mengundi di Perhimpunan Agung atau mengemukakan calonnya kepada organ PBB.”

Senarai hak dan keistimewaan akhir dalam draf lampiran termasuk memberikan hak bercakap kepada Palestin mengenai semua isu bukan sahaja yang berkaitan dengan Palestin dan Timur Tengah, hak untuk mencadangkan perkara agenda dan membalas dalam perbahasan, dan hak untuk dipilih sebagai pegawai dalam jawatankuasa utama perhimpunan.

Ia akan memberikan hak kepada Palestin untuk mengambil bahagian dalam persidangan dan persidangan antarabangsa PBB dan antarabangsa – tetapi meninggalkan “hak untuk mengundi” yang ada dalam draf asal.

Presiden Palestin Mahmoud Abbas pertama kali menyampaikan permohonan pihak berkuasa Palestin untuk keanggotaan PBB pada tahun 2011. Ia gagal kerana Palestin tidak mendapat sokongan minimum yang diperlukan sembilan daripada 15 ahli Majlis Keselamatan.

Mereka pergi ke Perhimpunan Agung dan berjaya dengan majoriti lebih daripada dua pertiga untuk meningkatkan status mereka dari pemerhati PBB ke negara pemerhati bukan ahli. Ini membuka pintu bagi wilayah Palestin untuk menyertai PBB dan organisasi antarabangsa yang lain, termasuk Mahkamah Jenayah Antarabangsa.

Dalam undian Majlis Keselamatan pada 18 April, Palestin mendapat lebih banyak sokongan untuk keanggotaan penuh PBB. Undian itu ialah 12 menyokong, United Kingdom dan Switzerland tidak mengundi, dan Amerika Syarikat mengundi tidak dan melaksanakan veto resolusi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.