IRAQ-INTERNET-JUSTICE-RIGHTS

(SeaPRwire) –   BAGHDAD — Pihak berkuasa Iraq pada Sabtu sedang menyiasat pembunuhan seorang pengaruh media sosial terkenal, yang ditembak oleh penunggang motosikal bersenjata di hadapan rumahnya di pusat Bandar Baghdad.

Ghufran Mahdi Sawadi, dikenali sebagai Um Fahad atau “ibu Fahad”, popular di laman media sosial TikTok dan Instagram, di mana beliau memuat naik video menari ke muzik dan diikuti oleh puluhan ribu pengguna.

Seorang pegawai keselamatan Iraq, yang berkata-kata dengan syarat hanya dikenali dengan nama samaran Abu Adam atau “bapa Adam”, berkata beliau keluar ke jalan selepas mendengar dua tembakan ditembak dan melihat “pintu kereta terbuka dan dia terbaring di stereng.”

Jiran Sawadi yang mengenalpasti dirinya hanya dengan nama samarannya, Abu Adam atau “bapa Adam”, berkata beliau keluar ke jalan selepas mendengar dua tembakan ditembak dan melihat “pintu kereta terbuka dan dia terbaring di stereng.”

Dalam Iraq, peranan pengaruh media sosial telah meluas daripada mempromosikan produk kecantikan dan pakaian kepada projek dan program kerajaan. Jemputan rasmi kerajaan mengklasifikasikan pengaruh ini sebagai tokoh perniagaan utama di acara sukan, keselamatan dan kebudayaan.

Video yang menampilkan pengaruh terkemuka semasa sambutan ulang tahun ke-93 Tentera Udara Iraq pada Khamis menimbulkan kecaman, dengan banyak mengkritik Kementerian Pertahanan kerana membenarkan mereka merekod dan menerbitkan video dari tapak tentera yang sensitif. Kementerian itu membela dirinya, dengan mengatakan dalam era media sosial, seperti kementerian pertahanan di seluruh dunia, ia menggunakan pengaruh bersama-sama media tradisional untuk berkomunikasi dengan awam.

Tahun lalu, sebuah mahkamah Iraq menjatuhkan hukuman penjara enam bulan ke atas Sawadi kerana memuat naik beberapa filem dan video yang mengandungi kenyataan dan tingkah laku awam tidak senonoh di media sosial sebagai sebahagian daripada usaha baru-baru ini oleh kerajaan Iraq untuk menguatkuasakan moral.

Berasingan pada Sabtu, Parlimen Iraq meluluskan pindaan kepada undang-undang pelacuran negara – yang dikritik secara meluas oleh kumpulan hak asasi manusia – yang akan menghukum hubungan seks sama jantina dengan tempoh penjara antara 10 hingga 15 tahun. Versi terdahulu undang-undang itu akan mengenakan hukuman mati.

Undang-undang itu juga mengharamkan sebarang pertubuhan yang mempromosikan “kesesatan seksual”, mengenakan hukuman sekurang-kurangnya tujuh tahun penjara dan denda tidak kurang daripada 10 juta dinar (kira-kira RM7,600).

Pengerusi sementara Parlimen, Mohsen Al-Mandalawi, berkata dalam kenyataan bahawa undi itu adalah “langkah perlu untuk melindungi struktur nilai masyarakat” dan untuk “melindungi kanak-kanak kita daripada seruan kepada kemurunan moral dan homoseksualiti.”

Rasha Younes, penyelidik kanan dengan Program Hak LGBT di Human Rights Watch, berkata undang-undang itu “mengesahkan rekod hak asasi manusia yang mengerikan Iraq terhadap orang LGBT dan merupakan tamparan serius kepada hak asasi manusia yang asas, termasuk hak kepada kebebasan bersuara dan persatuan, privasi, kesamarataan, dan tidak diskriminasi.”

Laporan yang dikeluarkan oleh organisasi itu pada 2022 menuduh kumpulan bersenjata di Iraq menculik, merogol, menyiksa, dan membunuh orang lesbian, gay, biseksual, dan transgender dengan kekebalan dan kerajaan Iraq gagal mempertanggungjawabkan pelaku.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.