(SeaPRwire) –   (DES MOINES, Iowa) — Ketika Cary Fowler dan Geoffrey Hawtin mula memikirkan cara untuk mencegah kebuluran dan melindungi bekalan makanan dunia, mereka datang dengan apa yang dipanggil Fowler “idea paling gila yang pernah ada” — sebuah dibina ke dalam sisi gunung Artik.

Kira-kira 20 tahun lalu, Fowler, kini duta khas untuk Keselamatan Makanan Global Amerika Syarikat, dan Hawtin, seorang saintis pertanian dari United Kingdom, membayangkan “peti simpanan hari kemusnahan” sebagai tempat sandaran untuk biji benih yang boleh digunakan untuk membiakkan tanaman baru jika simpanan biji benih sedia ada terancam oleh peperangan, perubahan iklim atau kekacauan lain.

“Bagi banyak orang hari ini, ia kedengaran seperti sesuatu yang wajar untuk dilakukan. Ia merupakan sumber semula jadi berharga dan anda mahu menawarkan perlindungan yang kukuh untuknya,” katanya dalam temubual dari Arab Saudi. “Lima belas tahun lalu, menghantar banyak biji benih ke tempat yang paling dekat dengan Kutub Utara yang boleh didatangi melalui penerbangan, meletakkannya di dalam gunung – itulah idea paling gila yang pernah ada.”

Simpanan Biji Benih Global Svalbard di Pulau Svalbard, Norway dibuka pada tahun 2008 dan kini menyimpan 1.25 juta sampel biji benih dari hampir setiap negara. Struktur konkrit kebanyakannya, dibina ke dalam sisi gunung, menyediakan perlindungan genetik untuk lebih 6,000 jenis tanaman dan tumbuhan yang penting budaya.

Fowler dan Hawtin dinamakan pemenang anugerah tahunan itu di Jabatan Negara, di mana Setiausaha Negara Antony Blinken memuji kedua-dua lelaki itu kerana “peranan penting dalam memelihara kepelbagaian tanaman.”

Mereka akan dianugerahkan anugerah tahunan ini pada musim gugur di Des Moines, Iowa, di mana yayasan hadiah makanan berpusat, dan akan membahagikan hadiah $500,000.

Ratusan simpanan biji benih lebih kecil telah wujud di negara-negara lain selama berpuluh-puluh tahun, tetapi Fowler berkata beliau tergerak oleh kebimbangan bahawa perubahan iklim akan melemparkan pertanian ke dalam kekeliruan, menjadikan bekalan biji benih yang melimpah lebih penting.

Hawtin, ahli lembaga eksekutif Trust Kepelbagaian Tanaman Global, berkata terdapat banyak ancaman tanaman sedia ada, seperti serangga, penyakit dan degradasi tanah, serta kekacauan politik, tetapi perubahan iklim meningkatkan keperluan untuk simpanan biji benih yang selamat dan sandaran. Sebahagiannya, itu kerana perubahan iklim mempunyai potensi untuk membuat masalah awal itu menjadi lebih buruk.

“Anda akhirnya mendapat spektrum serangga dan penyakit yang sepenuhnya baru di bawah rejim iklim yang berbeza,” kata Hawtin dalam temubual dari barat daya England. “Perubahan iklim menambah banyak masalah tambahan kepada apa yang sentiasa menjadi masalah yang signifikan.”

Fowler dan Hawtin berkata mereka berharap pemilihan mereka sebagai pemenang Hadiah Makanan Dunia akan membolehkan mereka mendorong ratusan juta dolar dalam pembiayaan tambahan untuk endowmen simpanan biji benih di seluruh dunia. Mengekalkan operasi ini agak murah, terutamanya jika mempertimbangkan betapa pentingnya untuk memastikan bekalan makanan yang melimpah, tetapi keperluan pembiayaan berterusan selamanya.

“Ini benar-benar peluang untuk mengeluarkan mesej itu dan berkata, lihatlah, jumlah wang yang kecil ini adalah polisi insurans kita, polisi insurans kita bahawa kita akan mampu memberi makan dunia dalam masa 50 tahun,” kata Hawtin.

Hadiah Makanan Dunia diasaskan oleh Norman Borlaug, yang menerima Hadiah Keamanan Nobel pada tahun 1970 atas peranannya dalam Revolusi Hijau, yang meningkatkan hasil tanaman secara dramatik dan mengurangkan ancaman kebuluran di banyak negara. Hadiah makanan akan dianugerahkan pada Dialog Antarabangsa Norman E. Borlaug tahunan, yang diadakan pada 29-31 Oktober di Des Moines.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.