US-VOTE-POLITICS-TRUMP

(SeaPRwire) –   Gabenor South Dakota Kristi Noem, seorang Republikan dan calon Naib Presiden Donald Trump untuk pilihan raya 2024, menerima balasan selepas mengaku membunuh anjingnya dalam memoir baharu.

Selepas ulasan awal No Going Back: The Truth on What’s Wrong with Politics and How We Move America Forward sebelum diterbitkan bulan hadapan, Guardian melaporkan bahawa Noem menulis beliau menembak mati Cricket, anjing berusia 14 bulan yang beliau niatkan untuk latihan memburu burung pheasant, selepas anjing itu merosakkan memburu, membunuh ayam milik keluarga lain, dan bergerak untuk menggigitnya.

Noem berkata Cricket mempunyai “keperibadian agresif” dan “tidak boleh dilatih”, mengikut laporan Guardian. Noem membawa Cricket ke memburu burung pheasant bersama anjing lebih tua untuk mencuba mengajar anjing itu, tetapi Cricket “keluar dari akalnya dengan keghairahan, mengejar semua burung itu dan menikmati masa hidupnya.”

Beliau berkata beliau memanggil Cricket, kemudian menggunakan leher elektronik untuk mencuba mengawal anjing itu. Dalam perjalanan pulang, Cricket meloloskan diri dari trak Noem dan membunuh ayam milik keluarga tempatan, yang Noem ganti rugi. Anjing itu kemudian “berpusing untuk menggigit saya,” tulis politik itu.

Selepas itu, Noem berkata, “Saya sedar saya perlu mematikannya.” Beliau membawa Cricket ke lubang kelikir dan menembak dan membunuh anjing itu.

Noem juga membunuh kambing jantan yang beliau kata “jahat dan ganas,” berbau “menjijikkan, musky, busuk,” dan “suka mengejar” anak-anaknya, menjatuhkan mereka dan merosakkan pakaian mereka. Beliau juga membunuh kambing itu di lubang kelikir, walaupun ia dilaporkan mengambil dua tembakan.

Noem berkata beliau menceritakan kisah Cricket untuk menunjukkan bahawa dalam politik dan kehidupan, beliau bersedia untuk melakukan apa yang “sukar, kotor, dan menjijikkan” jika perlu.

Bantahan daripada Demokrat dan konservatif sama-sama cepat. Rick Wilson, yang menubuhkan PAC anti-Trump The Lincoln Project, mengkritik bahawa Noem “membunuh anak anjing kerana malas melatih anjing burung, bukan kerana ia anjing buruk.” The Lincoln Project mengeluarkan iklan yang menyatakan, “menembak anjing anda di muka bukan pilihan.”

Noem menanggapi bantahan Jumaat: “Kami menyintai haiwan, tetapi keputusan sukar seperti ini sering berlaku di ladang. Sayangnya, kami baru sahaja menembak tiga kuda beberapa minggu lalu yang telah menjadi keluarga kami selama 25 tahun.”

“Jika anda mahu lebih banyak cerita yang benar, jujur, dan secara politik TIDAK betul yang akan membuat media terkejut, pra-pesan No Going Back,” beliau menyimpulkan, dengan pautan ke buku beliau.

Dengan minat dalam Noem pada tahap tertinggi, ini yang anda perlu ketahui tentang politik AS itu.

Siapakah Kristi Noem?

Noem ialah gabenor ke-33—dan wanita pertama—South Dakota, yang moto ialah “Di bawah Tuhan, Rakyat Berkuasa.”

Berusia 52 tahun, beliau dilahirkan di Watertown, S.D. Beliau bercerita bagaimana beliau membesar di ladang keluarganya selepas bapa beliau meninggal dunia dalam kemalangan ladang. Beliau menghadiri Kolej Mount Marty dan Universiti Negeri Utara. Beliau kemudian tamat belajar dengan ijazah sarjana muda sains politik dari Universiti Negeri South Dakota pada 2011,

Noem ialah penternak, petani, pemilik perniagaan kecil, dan penulis terbitan, mengikut profil beliau. Beliau menyertai Dewan Perwakilan Negeri South Dakota pada 2007, di mana beliau berkhidmat sebagai ketua majoriti pembantu, dan kemudian Dewan Perwakilan AS pada 2011. Beliau dipilih sebagai gabenor pada 2018 dan dipilih semula pada 2022.

Suami, anak-anak dan cucu Kristi Noem

Noem berkahwin dengan Bryon. Profil suaminya menyatakan beliau dibesarkan di ladang berhampiran Bryant, S.D., tamat belajar dari Universiti Negeri Utara dengan ijazah perniagaan dan kewangan, mengendalikan agensi insurans, dan menjadi jurulatih bola keranjang. Pasangan itu pergi ke sekolah tinggi bersama dan secara bersama mengendalikan ladang dan kebun, membuka kedai ais krim, dan membantu mengurus restoran keluarga, mengikut biografi mereka.

Mereka mempunyai tiga orang anak—Kassidy, Kennedy, dan Booker. Kassidy Peters kini berkahwin dan mempunyai dua orang anak, mengikut profil beliau. Peters pernah menjadi penilai hartanah, tetapi mengembalikan lesennya dan membubarkan perniagaannya pada 2021, menurut laporan. Laporan yang diluluskan oleh undang-undang South Dakota pada 2022 mendapati Peters menerima layanan keutamaan dalam permohonannya untuk mendapatkan lesen,

Suami beliau, Kyle Peters, kini menjadi ahli majlis bandar Watertown, S.D. . Dahulu beliau bekerja untuk ibu mertuanya di Pejabat Pembangunan Ekonomi Gabenor dari 2019 hingga 2021, mengikut maklumat dan laporan berita.

Kennedy Frick juga berkahwin dan bekerja sebagai eksekutif akaun untuk syarikat konsultasi minyak dan gas, . Frick bekerja untuk ibunya di Pejabat Gabenor dari Januari 2019 hingga Ogos 2020, apabila beliau meninggalkannya untuk mendapatkan ijazah sarjana pentadbiran perniagaan, mengikut LinkedIn dan profil beliau.

Booker kini disenaraikan dalam senarai staf Collision Ministries, sebuah pertubuhan pelajar Kristian, sebagai Pengarah Kawasan Watertown. Biografinya menyatakan sebelum ini beliau menghadiri sekolah latihan Kristian di Hawaii dan bekerja dalam keusahawanan di San Francisco.

Berapakah bernilai bersih Kristi Noem?

Bernilai bersih tepat Noem tidak diketahui. menganggarkan bernilai bersih beliau pada $2.3 juta pada 2017. meletakkannya pada kira-kira $4.5 juta pada 2021.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.