Lyft CEO David Risher

(SeaPRwire) –   Apabila David Risher mengambil alih sebagai CEO Lyft kira-kira setahun yang lalu, syarikat itu kehilangan bahagian pasaran dan menghadapi masalah moral. Harga sahamnya hampir mendekati tahap terendah sepanjang masa, menurun hampir 90% daripada paras tertinggi IPO pada tahun 2019. Salah satu langkah pertama Risher adalah memotong kakitangan sebanyak 26%, melibatkan ratusan pekerja.

Risher, bekas ahli lembaga pengarah Lyft dan bekas eksekutif Amazon, merupakan orang bukan pengasas pertama yang memimpin Lyft. Walaupun begitu, beliau telah memberikan capnya sendiri kepada syarikat itu dengan mengurangkan harga untuk penumpang, memperkenalkan Women+ Connect, ciri yang membenarkan penumpang wanita dan bukan binari memilih pemandu yang juga wanita atau bukan binari, dan melancarkan jaminan bahawa pemandu akan mendapat 70% pembayaran penumpang setiap minggu selepas yuran luar seperti tol dan insurans. Beliau juga tidak takut untuk menggulung lengan dan kadang-kadang mengemudi untuk Lyft untuk melihat apa yang dihadapi oleh kontraktor.

Sejak beliau mengambil alih sebagai CEO pada 17 April 2023, harga saham syarikat itu telah meningkat dan ahli analisis lebih optimistik tentang syarikat itu. Walau bagaimanapun, Risher masih mempunyai jalan yang sukar. Lyft mengatakan ia mempunyai kira-kira 30% pasaran perkongsian teksi, dan tidak menawarkan perkhidmatan penghantaran makanan atau tambahan lain yang boleh membantu menambah pendapatan.

Wawancara ini telah disunting dan disunting untuk kejelasan.

Selama ini Lyft sentiasa menjadi anak yatim, dengan bahagian pasaran yang lebih kecil dan kehadiran di negara-negara yang lebih sedikit. Apakah visi anda untuk Lyft dalam 10 tahun akan datang di pasaran perkongsian teksi?

Kami akan menjadi yang paling berfokus kepada pelanggan. Menjadi nombor dua adalah kuasa besar jika digunakan dengan betul. Ia membolehkan kami bangun setiap pagi dan hanya memikirkan satu perkara – perkongsian teksi. Saya tidak perlu memikirkan 50 negara yang berbeza. Saya tidak perlu memikirkan kereta sewaan dan penghantaran makanan. Saya hanya perlu memikirkan perkongsian teksi. Saya hanya cuba memberi tumpuan kepada penumpang dan pemandu – dan basikal juga.

Adakah anda cuba memberi tumpuan kepada basikal? Atau?

Kami sebenarnya memberi tumpuan kepada basikal. Perkara pembebanan sentiasa agak seperti adakah cara bagi orang lain untuk membantu dengan struktur modal tertentu? Kerana ia mahal. Tetapi ia akan sentiasa menjadi sebahagian daripada sistem kami, tentu saja. Dan kami benar-benar meletakkan banyak tenaga ke dalamnya.

Apa yang anda rasa telah dicapai dalam tahun pertama anda?

Apabila saya mula, urusan pertama ialah bahawa kami telah bereksperimen dengan banyak cara yang berbeza, mencuba banyak perkara yang berbeza, ia benar-benar masanya untuk memberi tumpuan kepada apa yang berfungsi dengan baik dan hanya melakukannya berulang kali. Sebahagian besar daripada itu ialah pada awalnya, menurunkan harga, meningkatkan upah pemandu. Hanya perkara asas, jika kami tidak melakukannya, kami akan menjadi seperti anda tahu, daripada 25% bahagian pasaran ke 24% ke 23%. Ia hanya akan bergerak ke arah yang salah. Jadi itulah nombor satu.

Dan kemudian nombor dua, ketika kami mula beroperasi dengan kecemerlangan yang lebih baik, apa yang boleh kami lapiskan di atas itu untuk mencipta perbezaan sebenar? Contohnya, kami melancarkan Women+ Connect, dan ia berjaya. Jika anda melihat peratusan pemandu wanita yang kini memohon berbanding beberapa bulan yang lalu – 23% daripada populasi pemandu kami adalah wanita, tetapi 30% daripada pemohon baru kami adalah wanita.

Apakah kelebihan Women+ Connect untuk Lyft?

Pada tahap yang sangat asas, ia adalah bahawa lebih banyak penumpang wanita dan pemandu wanita mempunyai pengalaman yang lebih baik, habis cerita. Pada tahap makro, kami mendapat lebih banyak pemandu. Dan setiap kali kami mendapat pemandu baru di platform itu, bermakna masa menunggu lebih cepat, yang merupakan pengalaman yang lebih baik untuk semua orang. Dan pada tahap masyarakat, semuanya tiba-tiba, lebih banyak wanita boleh benar-benar menyertai tenaga kerja.

Jadi strateginya adalah melakukan asas dan kemudian mula menumpukan perkara seperti jaminan upah pemandu dan Women+ Connect. Jadi anda benar-benar boleh memberi orang sebab untuk membuat pilihan untuk Lyft, bukan sekadar mengatakan saya akan mengambil Uber.

Anda perlu melakukan beberapa pemotongan besar ketika anda datang. Bagaimana ini mempengaruhi moral?

Aku akan membuat masalahnya lebih sukar – bukan sahaja kami perlu melakukan itu, tetapi saya berkata kepada orang, tahu apa, guys? Maaf, tetapi kita akan datang ke pejabat tiga hari seminggu. Dan maaf, tetapi kita akan mengurangkan pampasan ekuiti – geran baru akan lebih kecil.

Saya cuba untuk tidak kedengaran klise, tetapi ia benar. Saya memimpin dengan tujuan. Kami mahu menjadi syarikat yang berfokus kepada pelanggan. Kami mahu menjadi syarikat yang menyatukan orang – secara harfiah. Saya pasti anda telah mendengar tentang perkara kesepihan epik yang telah kita alami. Dan kami berada dalam kedudukan secara harfiah, kami hampir antara muka fizikal antara [telefon pintar kita] dan dunia sebenar.

Supaya kami dapat melakukannya, kami perlu membuat beberapa pilihan yang sangat sukar.

Apakah maksudnya memimpin dengan tujuan secara tepat?

Memimpin dengan tujuan bermakna mengatakan “marilah kita lihat masalah sosial yang satu.” Vivek Murthy, Pegawai Perubatan Kesihatan Amerika Syarikat, telah menulis halaman tentang masalah epik kesepihan dan bagaimana ikatan masyarakat yang dahulu menyatukan kita telah musnah. Jika anda mengenal pasti diri anda sebagai keseorangan, ia seperti merokok dua paket rokok setiap hari. Jadi ia seperti, OK apa yang kita lakukan? Kita menyatukan orang, kita membawa mereka ke restoran, ke konsert. Jadi bagaimana kita boleh menemui cara untuk melakukannya lebih baik?

Jadi memimpin dengan tujuan ialah: kita mula dengan isu sosial besar seperti kesepihan, dan mengatakan bagaimana kita boleh membantu orang, sekurang-kurangnya jika bukan sepenuhnya mengatasi – kita tidak akan menjadi penyelesaian keseluruhan – setidak-tidaknya menjadi tenaga dalam arah yang betul.

Adakah ini berfungsi untuk anda?

Kami melakukan tinjauan kakitangan setiap suku tahun, dan satu soalan adalah: adakah anda mempercayai pengurusan kanan untuk melakukan perkara yang betul? Ia bergerak dari kurang separuh orang mengatakan ya tahun lepas ke 67% tahun ini.

Satu perkara yang sangat menarik ialah berapa banyak orang yang menyertai tinjauan seperti itu. Apabila saya mula, 65% menyertai. Tahun ini, ia adalah 85%. Ini memberitahu saya bahawa walaupun sukar, walaupun sukar, benar-benar memberi tumpuan untuk membantu orang membersihkan beberapa bunyi dan mendapatkan perkara dilakukan adalah sangat memuaskan.

Dalam era pasca-pandemik, walaupun orang kurang terlibat dengan pekerjaan mereka. Saya fikir mereka akan benar-benar memberontak terhadap mandat kembali ke pejabat.

Untuk bersifat falsafah, orang-orang – termasuk saya sendiri – mahu rasa makna dan sambungan dengan kerja. Hanya untuk jelas, saya tidak kata kita akan memutarbalikkan jam ke tahun 2019. Saya tidak kata kita akan datang lima hari seminggu.

Sebenarnya saya fikir orang paling baik apabila mereka agak bersama dan melawat dan berkongsi idea dan makan bersama-sama dan makan tengah hari atau apa-apa, mencipta perkara menarik untuk papan putih. Inilah sebahagian daripada apa yang membentuk sambungan kepada syarikat, jika syarikat mempunyai rasa tujuan yang melebihi hanya memaksimakan nilai untuk pemegang saham.

Kita perlu memahami bahawa dunia adalah rumit dan orang mungkin mempunyai kanak-kanak, atau apa-apa. Ia kedengaran mungkin agak utopik, tetapi saya fikir ini adalah yang terbaik dari semua dunia yang kita dapat.

Anda mempunyai pekerja penuh masa dan kemudian anda mempunyai beratus-ratus pekerja kontrak. Bagaimana anda membuat mereka merasa sebahagian daripada syarikat dan mahu mereka kembali ke Lyft daripada Uber?

Kami mempunyai 4,000 pekerja. Dan kemudian kami mempunyai lebih satu juta orang yang mengemudi di aplikasi Lyft, dan mereka semua adalah kontraktor bebas. Mereka semua memutuskan setiap hari sama ada untuk mengemudi atau tidak. Bagaimana anda membuat mereka merasa sebahagian daripada sesuatu?

Anda mula dengan asas. Jika anda tidak merasa dibayar dan diiktiraf dengan adil, tiada yang lain akan berfungsi. Jadi kami memutuskan untuk melakukan jaminan pendapatan 70% ini. Dan ia benar-benar jaminan. Apa yang saya maksudkan dengan itu ialah, ia adalah paras minimum. Ambil apa yang penumpang membayar, dan selepas kami mengambil insurans dan tol – kos tetap yang kami tidak boleh lakukan apa-apa tentangnya – anda tidak akan pernah mendapat kurang daripada 70%. Dan jika anda melakukannya, anda akan mendapat cek. Dan kemudian anda pergi dari situ. Apakah semua perkara lain yang boleh kami lakukan untuk pemandu kami yang akan membuat pengalaman yang lebih baik?

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.