Besoin d'Europe Party Launches European Election Campaign

(SeaPRwire) –   “Kita semua berisiko dipengaruhi secara dalam talian sekarang.”

Begitulah permulaan video animasi pendek tentang amalan yang dikenali sebagai dekontekstualisasi dan bagaimana ia boleh digunakan untuk mengelirukan orang ramai dalam talian. Video itu mengenal pasti tanda-tanda yang perlu diperhatikan termasuk kandungan yang mengejutkan atau luar biasa, sumber yang kelihatan tidak boleh dipercayai, atau video atau audio yang kelihatan telah diubah suai atau digunakan semula.

Walaupun mungkin tidak kelihatan begitu, video 50 saat ini sebenarnya ialah iklan pilihan raya – salah satu daripada tiga iklan yang akan dilancarkan oleh Google merentasi lima negara Eropah bulan hadapan menjelang pilihan raya parlimen Kesatuan Eropah pada Jun. Tetapi berbeza daripada iklan pilihan raya tradisional yang direka untuk mempengaruhi cara undi orang, iklan-iklan ini bertujuan untuk mendidik pengundi tentang bagaimana mereka boleh dikelirukan.

“Ia berfungsi seperti vaksin,” kata Beth Goldberg, ketua penyelidikan di unit dalaman Google bernama Jigsaw, yang ditubuhkan pada 2010 dengan mandat untuk menangani ancaman terhadap masyarakat terbuka, kepada TIME. Dengan membolehkan pengundi prospektif mengenal pasti teknik manipulasi biasa yang boleh digunakan untuk mengelirukan mereka – seperti mengambil kambing hitam atau pemolaran – Goldberg menyatakan bahawa prebunking “membantu orang mendapat pertahanan mental secara proaktif.”

Kebimbangan mengenai maklumat palsu dihasilkan AI dan impaknya yang bakal dilihat pada pusingan pilihan raya di seluruh dunia tahun ini semakin meningkat. Ini terutamanya di EU, yang baru-baru ini meluluskan undang-undang mewajibkan syarikat teknologi meningkatkan usaha mereka untuk menangani maklumat palsu kerana khawatir ia boleh memihak keputusan pilihan raya.

Berbeza daripada jangkaan, iklan prebunking tidak bersifat politik secara terang-terangan dan tidak membuat sebarang rujukan kepada sebarang calon atau parti tertentu. Dalam video tentang dekontekstualisasi contohnya, penonton ditunjukkan skenario hipotetikal di mana video AI seekor singa dilepaskan di padang bandar raya digunakan untuk menimbulkan ketakutan dan kekeliruan. Dalam video lain pula, kali ini tentang mengambil kambing hitam, mereka ditunjukkan insiden di mana sebuah komuniti menyalahkan sepenuhnya kumpulan lain (dalam kes ini, pelancong) atas sampah di taman mereka tanpa menyiasat punca mungkin lain.

Keindahan pendekatan ini, menurut Goldberg, ialah ia tidak perlu khusus. “Ia tidak perlu menggunakan maklumat palsu sebenar; anda boleh hanya menunjukkan bagaimana manipulasi itu berfungsi,” katanya, menyatakan dengan mengekalkan kandungan am dan memberi tumpuan kepada strategi manipulasi berbanding maklumat palsu itu sendiri, kempen sebegini mampu menjangkau orang tanpa mengira pendirian politik mereka.

Walaupun kempen prebunking Google agak baru, taktik ini bukanlah sesuatu yang baru. Sebenarnya, konsep ini bermula seawal 1960-an, apabila ahli sosiologi William McGuire cuba memahami kelemahan manusia terhadap propaganda semasa Perang Dingin dan sama ada mereka boleh dilindungi daripadanya. Ini membawa kepada apa yang dipanggil McGuire sebagai “kekebalan pemikiran”, yang berasaskan prinsip bahawa naratif palsu seperti virus boleh menular dan dengan memberi dos fakta kepada orang, mereka boleh kurang terdedah kepadanya. Tetapi ia tidak sehingga beberapa dekad kemudian teori ini mula diterapkan kepada maklumat dalam talian. Baru-baru ini, Jigsaw telah menjalankan inisiatif prebunking di dan . Kempen Eropahnya yang akan bermula secara rasmi pada Mei ini terutamanya akan disebarkan melalui iklan pendek di YouTube dan platform Meta menarget pengundi di Belgium, Perancis, Jerman, Itali, dan Poland. Selepas itu, penonton akan dijemput mengambil soalan pilihan berganda pendek untuk menguji keupayaan mereka mengenal pasti teknik manipulasi yang ditunjukkan dalam iklan.

Manakala prebunking mungkin tidak menghadapi sebanyak tentangan seperti bentuk konvensional lain melawan maklumat palsu seperti penyemakan fakta atau penyensoran kandungan, yang beberapa pengkritik bandingkan dengan penapisan, ia juga bukan penyelesaian mutlak. Jon Roozenbeek, profesor pembantu dalam psikologi dan keselamatan di King’s College London yang telah bertahun-tahun bekerja dengan Jigsaw dalam prebunking, memberitahu TIME bahawa salah satu cabaran terbesar dalam kempen ini ialah memastikan video itu cukup menarik perhatian penonton. Walaupun berjaya, tambahnya, “Anda sebenarnya tidak boleh mengharapkan keajaiban dalam erti kata selepas menonton salah satu video ini, orang akan berubah sikap sepenuhnya dalam talian.” katanya. “Ia terlalu banyak untuk diharapkan daripada campuran psikologi ringan seperti ini.”

Ini bukan bermakna bahawa prebunking tidak memberi impak sama sekali. Dalam kempen terdahulu, kaji selidik selepas tayangan iklan menunjukkan bahawa bahagian individu yang boleh dengan betul mengenal pasti teknik manipulasi meningkat sebanyak 5% selepas menonton video prebunking. “Kami tidak meragui kesannya adalah nyata; perdebatan utama kami ialah sama ada kesannya cukup besar,” kata Roozenbeek. “Itulah perbincangan utama yang sedang kami adakan.”

Walaupun Jigsaw telah memimpin usaha prebunking, mereka bukan satu-satunya yang menggunakan pendekatan ini. Di Amerika Syarikat, pentadbiran Biden cuba menangani maklumat palsu Rusia sebahagiannya dengan mengklasifikasikan maklumat perisikan meramalkan jenis naratif yang dijangka Kremlin gunakan, terutamanya menjelang serangan penuh skala Rusia ke atas Ukraine pada 2022. Amalan ini kini diperluaskan ke China (di mana kerajaan AS menggunakan bahan diklasifikasi untuk meramal provokasi China yang berpotensi di Selat Taiwan) dan Iran (AS mengklasifikasi maklumat perisikan mendakwa Tehran menghantar drone dan peluru berpandu kepada militan Houthi di Yemen yang digunakan untuk menyerang kapal di Laut Merah). Apa yang dijual Putrajaya sebagai “pembongkaran awal” hanyalah prebunking dengan nama lain.

Bekerja dengan akademik dan organisasi masyarakat madani di seluruh 27 negara anggota EU, kempen prebunking terbaru Jigsaw dijangka menjadi usaha terbesar dan paling kolaboratif mereka setakat ini. Dan dalam pilihan raya yang akan melihat beratus juta pengundi ke bilik undi untuk memilih apa yang diramal sebagai , taruhan tidak mungkin lebih tinggi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.