(SeaPRwire) –   Kyriakos Mitsotakis mengakui. “Kadang-kadang saya melihat rakaman ucapan saya dan saya selalu kelihatan lebih tinggi daripada semua orang di sekeliling saya,” kata Perdana Menteri Yunani berusia 6 kaki 1 inci itu dengan senyuman sinis, dibelenggu di belakang kereta dalam baju biru tekan dan hoodie hitam. “Hanya supaya anda tahu, ada platform kecil yang saya naiki yang anda tidak dapat lihat dalam video.”

Mitsotakis mengajak pengikutnya di TikTok, di mana beliau dengan begitu berjaya mempamerkan sisi yang lebih lembut sehingga membawa pasukannya anugerah kebangsaan. “Kami sangat berat sebelah, tetapi saya benar-benar percaya ini adalah TikTok terbaik mana-mana politik di dunia,” kata Alex Patelis, penasihat ekonominya.

“Saya suka itu,” kata Mitsotakis, 56, selepas kami berdua duduk pada bulan Mac di pejabat berkayu berpanelnya di Istana Maximos di Athens, yang telah menjadi tempat kerja neoclassical setiap pemimpin Yunani sejak 1982. Beliau telah menghabiskan 20 tahun terakhir dalam politik cuba menutup jurang antara apa yang orang fikir tentangnya – sebagai seseorang yang “memakai dasi” dan “betul” – dan sisi yang lebih ringan hatinya. “TikTok menghubungkan kedua-duanya, sepenuhnya.”

Itu bukan satu-satunya cara Mitsotakis mengejutkan orang. Beliau telah meluluskan perkahwinan sesama jenis pada bulan Februari – menjadikan Greece negara Kristian Ortodoks pertama, dan hampir satu-satunya di separuh timur Eropah, untuk berbuat demikian. Beliau mengambil langkah itu walaupun tentangan besar dan sokongan kurang daripada sepertiga parti kanan tengahnya, New Democracy, memaksa beliau untuk merentasi laluan. “Sebagai prinsip, masa telah tiba untuk berbuat yang betul,” kata Mitsotakis, bermain-main dengan komboloi, atau biji gelangnya, ketika lukisan minyak Perawan Maria menjulang di atas.

Undang-undang itu telah meninggalkan banyak orang dengan perasaan bahawa Mitsotakis adalah jenis pemimpin konservatif yang berbeza. Beliau sosial liberal. Pro-pertum tetapi bertanggungjawab kewangan, katanya. Keras terhadap imigrasi. Kuat pro-Barat dan pro-NATO. Beliau berfikir beliau telah mencari “titik manis yang menarik” dan bahkan mempunyai nama untuk itu: “konservatisme moden”. Pada masa di mana penjawat awam dibelasah di seluruh dunia, Mitsotakis boleh berbangga bahawa beliau telah memenangi pilihan raya dengan bahagian undi yang lebih tinggi daripada kali pertama. “Formula itu kelihatan berfungsi dengan baik untuk kita secara politik,” katanya.

Ia adalah visi, Mitsotakis kelihatan mencadangkan, yang memisahkan beliau daripada pemimpin dunia di kedua-dua kiri dan kanan. Walau bagaimanapun, beliau menghadapi angin kencang. Beliau telah dikritik kerana siri malang dan kesilapan baru-baru ini. Dan matlamat utamanya kini adalah untuk menyamakan taraf hidup Greece dengan baki Eropah. Untuk negara yang telah menjadi yang terakhir memasuki EU, selepas Bulgaria pasca-komunis, itu adalah tugas yang besar. “Masih banyak lagi untuk mengejar,” akurnya.

Mitsotakis dikelilingi politik sejak hari-hari awalnya. Bapanya Konstantinos, ahli politik terkemuka yang akan menjadi Perdana Menteri dari 1990 hingga 1993, telah ditangkap dan keluarga melarikan diri berikutan rampasan kuasa tentera pada tahun 1967; beliau dilahirkan tahun seterusnya. Ia berkat Menteri Luar Negeri Turki, musuh sejarah Greece, bahawa mereka berjaya melarikan diri, pertama ke Istanbul kemudian Paris. Mereka kembali ke Greece pada tahun 1974 sebaik sahaja demokrasi dipulihkan. “Bahasa Yunani saya tidak begitu baik ketika itu. Saya perlu berjuang di sekolah dan memastikan saya mengejar,” kata Mitsotakis, yang juga boleh bercakap Perancis, Inggeris, dan sedikit Jerman. “Dan ini adalah kenangan pertama saya.”

Mitsotakis mengejar. Lulusan Athens College, beliau berangkat ke AS pada tahun 1986, di mana beliau memperoleh ijazah sarjana muda dari Harvard dan ijazah sarjana dari Stanford, sebelum kembali ke Harvard untuk Ijazah Pengurusan Perniagaan. Beliau menghabiskan masa di McKinsey di London sebelum berpaling ke ekuiti swasta di Greece, yang ditinggalkannya untuk menjadi Ahli Parlimen pada tahun 2004. Berasal dari keluarga politik terkemuka – beliau juga cicit sepupu kepada bekas Perdana Menteri Eleftherios Venizelos, dikreditkan sebagai “Bapa Bangsa”- membuka beliau kepada tuduhan nepotisme. “Saya perlu bekerja dua kali lebih keras untuk meyakinkan orang bahawa saya tidak di sini kerana nama saya,” kata Mitsotakis.

Sedikit yang kini tertumpu pada keluarganya. “Ada penghormatan untuk lelaki McKinsey, Harvard ini. Greek yang berjaya. Cekap, dapat menyelesaikan perkara,” kata Kevin Featherstone, profesor di London School of Economics and Political Science yang mengkhususkan di Greece kontemporari. “Tetapi beliau kelihatan canggung, sedikit gugup apabila bercakap dengan orang biasa.” Ini mungkin sebab mengapa TikToknya telah beresonans – dan mengapa para pembantu Mitsotakis berminat untuk menekankan beliau tidak begitu berbeza: kumpulan kegemaran adalah Guns N ‘Roses, dan “Paradise City” adalah dering telefon bimbitnya apabila pertama kali mengambil pejabat.

Tetapi akhirnya aura profesionalisme yang meninggalkan jutaan rakyat Yunani merasa beliau adalah calon terbaik untuk pekerjaan itu – terutamanya berikutan krisis, seperti yang disebut negara itu untuk 10 tahun dari 2009 hingga 2018. Berikutan kemelesetan global 2007-2009, negara yang telah menghabiskan hutang melihat pemberi utama – Suruhanjaya Eropah, Bank Pusat Eropah dan Tabung Kewangan Antarabangsa – mendorong langkah-langkah penjimatan yang menyebabkan ekonomi mengecut dengan menakjubkan 25%. Pendapatan dan pendapatan pensiun terkena lebih keras, dengan pengangguran meningkat ke paras tertinggi dan mencapai paras tertinggi di kalangan belia. Tiada negara maju lain mengalami bencana ekonomi serupa dalam zaman moden.

Apabila Mitsotakis pertama kali memasuki pejabat pada tahun 2019, perkara-perkara sudah kelihatan lebih baik. Pemimpin kiri terdahulunya Alexis Tsipras dikreditkan dengan memandu Greece keluar daripada krisis setahun sebelumnya. Tetapi pendekatan Mitsotakis telah mendapat pujian sejak itu. Pertumbuhan KDNK di atas purata zon euro. Pengangguran hampir mencapai angka satu digit semula. Aras hutang kepada KDNK tinggi tetapi menurun di kalangan yang paling pesat di dunia. Negara itu telah memulihkan status pelaburan gradenya. Dan pasaran saham Greece sedang berada di paras tertinggi. The Economist bahkan melangkarkan Greece sebagai negara paling baik untuk dua tahun berturut-turut dan menamakannya “Kembali” pada tahun 2023.

Mitsotakis juga telah membawa pelaburan besar-besaran ke Greece. Awal dalam penggal pertamanya, beliau melantik Sir Christopher Pissarides, pemenang Hadiah Nobel dalam ekonomi, untuk memimpin suruhanjaya yang diberi tugas untuk menilai potensi pertumbuhan jangka panjang Greece. Laporan menyeluruh 244 halaman kemudiannya akan membuktikan pengaruhnya dalam membentuk Rancangan Pemulihan dan Daya Tahan Greece yang dikemukakan Mitsotakis ke Brussels, memastikan €36 bilion dalam geran dan pinjaman melalui 2026 daripada tabung pemulihan COVID-19 Eropah bernilai lebih €800 bilion.

Jumlah itu setara dengan lebih 15% daripada ekonomi Greece seluruhnya dan melibatkan lebih daripada , dengan kira-kira 60% diarahkan kepada peralihan hijau dan digitalisasi. Greece kini boleh berbangga bahawa lebih daripada elektriknya berasal dari sumber boleh diperbaharui. Semuanya daripada membayar bil hingga memperbaharui lesen memandu kini juga boleh dilakukan secara dalam talian, berbanding mengantri di pejabat kerajaan yang terkenal birokratik. “Salah satu kejayaan terbesar penggal pertamanya adalah apa yang dilakukan di Kementerian Kerajaan Digital,” kata Yannis Palaiologos, seorang wartawan dan penulis The 13th Labour of Hercules, tentang krisis ekonomi Greece.

Pelaburan langsung asing juga melonjak, mencapai rekod tertinggi €8 bilion pada 2022. Sebahagian daripada itu adalah menarik pelabur dengan peraturan ramah perniagaan dan cukai yang lebih rendah. Amazon, Google dan Microsoft sedang melabur besar-besaran di Greece, yang akan mewujudkan ribuan pekerjaan. Tetapi ekonomi Greece masih ketinggalan dalam metrik seperti produktiviti, dan masih ada kebimbangan tentang alam perniagaan dan peraturan. “Mereka memberi insentif – wang – kepada syarikat. Mereka menggalakkan pelaburan langsung asing,” kata Featherstone. “Tetapi apabila beliau meninggalkan kuasa, sejauh manakah struktur ekonomi akan berbeza? … Saya fikir penilaian masih terbuka pada masa ini.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.