Campus Protests-Commencements

(SeaPRwire) –   Penunjuk perasaan menjerit mesej anti-perang dan melambai bendera Palestin semasa majlis graduasi Universiti Michigan pada Sabtu, apabila demonstrasi pelajar terhadap peperangan Israel-Hamas bertembung dengan upacara pomp dan kebesaran tahunan.

Tiada tangkapan dilaporkan dan protes — terdiri daripada kira-kira 50 orang, kebanyakannya memakai kaffiyeh tradisional bersama topi graduasi mereka — tidak benar-benar mengganggu acara selama hampir dua jam di Stadium Michigan di Ann Arbor, yang dihadiri oleh puluhan ribu orang.

Satu plakat protes membaca: “Tiada universiti tinggal di Gaza.”

Setiausaha Tentera Laut Amerika Syarikat Carlos Del Toro berhenti beberapa kali semasa ucapannya, berkata pada satu ketika, “Tuan-tuan dan puan-puan, jika anda boleh tolong fokus kembali ke podium.”

Semasa beliau mentadbir sumpah kepada graduan dalam angkatan bersenjata, Del Toro berkata mereka akan “melindungi kebebasan yang kami sangat hargai”, termasuk “hak untuk protes secara aman.”

Universiti telah membenarkan penunjuk perasaan menubuhkan kem di kampus tetapi polis membantu memecahkan perhimpunan besar pada malam Jumaat, dan seorang ditangkap.

Penunjuk perasaan menyeru universiti atau syarikat yang mereka kata menyokong untuk menarik diri atau menghentikan hubungan. Demonstrasi ini telah merebak di kampus seluruh negara dalam gerakan pelajar baru-baru ini untuk mendesak universiti menarik pelaburan daripada syarikat-syarikat berkaitan Israel.

Sesetengah kampus bekerjasama dengan penunjuk perasaan untuk mengakhiri demonstrasi dan mengurangkan kemungkinan mengganggu peperiksaan akhir dan upacara graduasi.

Sesetengah kem telah dibongkar dan penunjuk perasaan ditangkap dalam serbuan polis.

AP merekodkan sekurang-kurangnya 61 insiden sejak 18 April di mana tangkapan dibuat dalam protes kampus di seluruh AS. Lebih daripada 2,400 orang telah ditangkap di 47 kampus kolej dan universiti. Angka-angka berdasarkan laporan AP dan kenyataan daripada universiti dan agensi penguatkuasaan undang-undang.

Dalam perkembangan lain pada Sabtu, penunjuk perasaan menurunkan kem di Universiti Tufts berhampiran Boston.

Sekolah di Medford, Massachusetts, berkata mereka gembira dengan perkembangan itu, yang tidak disebabkan oleh sebarang persetujuan dengan penunjuk perasaan. Penganjur protes menyatakan dalam kenyataan bahawa mereka “sangat marah dan kecewa” bahawa rundingan dengan universiti gagal.

Di Princeton, New Jersey, 18 pelajar melancarkan mogok lapar dalam usaha untuk memaksa universiti menarik pelaburan daripada syarikat-syarikat berkaitan Israel.

Pelajar senior David Chmielewski, seorang pemogok lapar, berkata dalam e-mel pada Sabtu bahawa ia bermula pada Jumaat pagi dengan peserta hanya mengambil air. Beliau berkata mogok lapar akan berterusan sehingga pentadbir universiti bertemu dengan pelajar mengenai tuntutan mereka, termasuk amnesti daripada tuduhan jenayah dan disiplin terhadap penunjuk perasaan.

Penunjuk perasaan lain menyertai “puasa solidariti” selama 24 jam, katanya.

Pelajar Princeton menubuhkan kem protes dan sesetengah daripada mereka mengadakan mogok duduk di bangunan pentadbiran awal minggu ini, menyebabkan kira-kira 15 tangkapan.

Pelajar di universiti lain, termasuk Brown dan Yale, melancarkan mogok lapar serupa awal tahun ini sebelum gelombang baru-baru ini kem protes.

Protes ini timbul daripada konflik Israel-Hamas yang bermula pada 7 Oktober apabila militan Hamas menyerang selatan Israel, membunuh kira-kira 1,200 orang, kebanyakannya orang awam, dan mengambil kira-kira 250 tebusan.

Bertekad untuk memusnahkan Hamas, Israel melancarkan serangan ke atas Gaza yang telah membunuh lebih daripada 34,500 orang Palestin, kira-kira dua pertiga daripadanya wanita dan kanak-kanak, mengikut Kementerian Kesihatan di wilayah Gaza yang ditadbir Hamas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.