Tourists line a street in Venice, Italy, on Saturday, March 16, 2024.

(SeaPRwire) –   Venice, bandar bersejarah Itali yang terkenal dengan terusannya, ingin mencari keseimbangan antara penduduk tempatan yang tinggal di sana dan membantu mengekalkan tempat itu berjalan dan pelawatnya, sumber pendapatan ekonomi penting tetapi semakin juga beban ke atas perkhidmatan sosial dan kehidupan bandar.

Pada tahun-tahun kebelakangan ini, keseimbangan telah berubah: pada tahun 1970-an, Venice mempunyai kira-kira 175,000 penduduk; pada , jumlah penduduknya merosot ke bawah 50,000—dan bilangan katil pelancongan melebihi penduduk buat kali pertama.

Venice menarik kira-kira 20 juta pelawat setahun, kebanyakannya dirujuk sebagai “pelancong sehari” kerana mereka tidak menginap malah hanya melawat beberapa jam sahaja untuk melihat tarikan utama.

Pihak berkuasa Venice telah lama membincangkan langkah-langkah untuk menangani pelancongan berlebihan, dan pada Khamis, kerajaan perbandaran melancarkan skema ujian baru untuk mengenakan yuran akses harian ke pusat bandar bersejarah.

Datuk Bandar Luigi Brugnaro menegaskan yuran akses tidak bertujuan menjana pendapatan tetapi sebaliknya untuk “mengawal” bandar. Pada kos sederhana €5 (sedikit lebih $5 bergantung kepada kadar pertukaran) seorang sehari, langkah itu bertujuan mengurangkan tetapi bukan menghentikan sepenuhnya lalu lintas asing. “Objektifnya bukan untuk menutup bandar, tetapi jangan membiarkannya meletup,” kata Brugnaro pada persidangan akhbar Februari.

Untuk sementara, yuran akses hanya terpakai pada 29 hari perjalanan puncak—kebanyakannya hujung minggu—dari 25 April hingga 14 Julai. Yuran perlu dibayar secara dalam talian melalui laman web bandar.

Seorang menunjukkan kalendar bayaran untuk melawat Venice, pada 19 April 2024 di hadapan stesen kereta api Santa Lucia di Venice.

Yuran akses berkenaan dengan pelawat antara pukul 8:30 pagi dan 4 petang pusat bersejarah Venice tetapi bukan pulau-pulau kecilnya. Pelawat malam yang membayar cukai pelancong, yang diperkenalkan pada tahun , termasuk dalam yuran penginapan mereka dikecualikan daripada yuran akses, seperti penduduk, penumpang, pelajar, dan kanak-kanak bawah 14 tahun.

Walaupun perbualan awal mengenai yuran akses termasuk potensi untuk denda, sistem yang dilaksanakan akan dipantau bukan melalui pemeriksaan keselamatan secara rawak. Pembayar yuran akses akan menerima kod QR yang boleh dipaparkan, manakala beberapa kategori yang dikecualikan boleh memaparkan pengenalan diri dan yang lain boleh memohon kod QR yang dikecualikan.

Yuran itu telah dikritik: bekas datuk bandar memanggilnya “penindasan”. Tetapi Brugnaro berpegang teguh dengan langkah itu. “Kami mempunyai tanggungjawab untuk mengekalkan pusat-pusat bersejarah hebat di seluruh dunia ini,” katanya kepada wartawan , sambil menambah jika ujian skema ini, yang beliau akui boleh diperbaiki berdasarkan hasilnya, berjaya, ia boleh menjadi model untuk bandar-bandar lain di seluruh dunia.

“Fenomena pelancongan masa telah menimbulkan cabaran bagi semua bandar pelancongan di Eropah,” kata Simone Venturini, ahli majlis bandar Venice yang bertanggungjawab untuk pelancongan dan pembangunan ekonomi kepada . “Tetapi kerana saiznya lebih kecil dan rapuh, [Venice] lebih terdedah kepada fenomena ini dan oleh itu mengambil tindakan lebih awal daripada yang lain untuk mencuba mencari penyelesaian,” katanya, sambil menambah yuran itu boleh pun dinaikkan pada masa yang berbeza setahun untuk menggalakkan kedatangan.

Yuran akses ini hanyalah salah satu daripada beberapa skema terkini yang dilaksanakan oleh pihak berkuasa Venice untuk mengurangkan impak pelancongan berlebihan. Pada tahun 2021, bandar itu mengharamkan kapal daripada memasuki terusan air dalaman, dan pada tahun , ia mengenakan had 25 orang kepada kumpulan lawatan dan larangan pembesar suara di pusat bersejarah bandar.

Venice dan lagunya pertama kali disenaraikan sebagai Tapak Warisan Dunia Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) pada tahun 1987, tetapi agensi PBB itu pada tahun lalu memasukkannya ke Senarai Tapak Warisan Dunia Berisiko, kerana bandar itu bergelut dengan kesan perubahan iklim dan pelancongan berlebihan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.