PM Delivers Speech In Central London

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri UK Rishi Sunak memanggil untuk mengakhiri “budaya sakit” di Britain dalam ucapan pada hari Jumaat pagi.

Sunak membuat pengumuman ketika menyentuh bagaimana banyak orang yang ditandatangani keluar dari kerja oleh nota doktor yang dikenali setempat sebagai “sick note”. Beliau juga menetapkan rancangan untuk mengurangkan bilangan orang yang beralih ke cuti sakit jika parti Konservatif terpilih semula dalam pilihan raya umum akan datang, yang perlu diadakan tidak lebih dari 28 Januari 2025.

Dalam ucapan di Pusat untuk Keadilan Sosial di London, Sunak berkata terdapat “bilangan yang semakin meningkat orang yang menjadi tidak aktif ekonomi”, dengan menyatakan angka yang meningkat ke 850,000 sejak wabak disebabkan oleh sakit jangka panjang. Sunak berkata “separuh penuh” individu ini menyatakan mereka mengalami depresi dan kebimbangan.

Beliau telah menggambarkan rancangannya untuk memperkukuh sistem kebajikan sebagai “misi moral”, dengan menambah sistem kebajikan seharusnya membantu orang kembali ke kerja.

“Saya tidak akan pernah menolak atau mengecilkan penyakit yang dialami oleh orang,” kata Sunak, sebelum menambah bahawa ia akan salah untuk menerima “trend yang berkembang” semasa orang menggunakan cuti sakit. Beliau menambah bahawa beliau percaya “kerja yang baik” dapat meningkatkan kesihatan mental dan fizikal dan memberi amaran terhadap risiko “terlalu memperubatkan” kesusahan seharian.

Rekod tinggi bilangan orang tidak bekerja seperti pada bulan Februari, menurut Pejabat Statistik Kebangsaan. Data NHS menunjukkan hampir 11 juta nota kesihatan dikeluarkan tahun lalu di England, dengan 94% daripada mereka ditandatangani “tidak layak bekerja”.

Sunak juga berkata bahawa pembayar cukai British menyediakan jaring pengaman kebajikan dan bahawa bilangan orang yang tidak dapat bekerja tidak “berdaya maju secara ekonomi.” Sunak berkata kerajaan UK menghabiskan £69 bilion untuk faedah bagi orang dewasa dengan kecacatan dan

keadaan kesihatan, satu angka yang beliau kata melebihi bajet pendidikan, pengangkutan, dan penguatkuasaan undang-undang.

“Kita tidak hanya perlu mengubah nota sakit, kita perlu mengubah budaya nota sakit supaya pilihan utama menjadi apa kerja yang boleh dilakukan-bukan apa yang tidak boleh,” katanya. “Saya bimbang sangat tentang faedah menjadi pilihan gaya hidup.”

Cadangan Rishi Sunak untuk pembaharuan kebajikan

Dalam ucapannya, Sunak berkata jika Tories terpilih semula, mereka akan lebih “berambisi” ketika menilai potensi seseorang untuk bekerja dan memastikan majikan membuat penyesuaian munasabah untuk pekerja.

Beliau berkata kerajaan akan menguji sistem di mana “pakar kerja dan kesihatan khusus” menentukan sama ada seseorang memerlukan nota kesihatan, berbanding doktor. Rancangannya akan memerlukan sesiapa yang bekerja kurang dari separuh jam kerja penuh minggu untuk mencari jam kerja tambahan sebagai balasan untuk faedah.

Sunak juga berkata bahawa sesiapa yang gagal mematuhi syarat-syarat yang dinyatakan oleh jurulatih kerja, atau menerima pekerjaan yang tersedia, akan kehilangan tuntutan dan faedah kebajikan mereka akan “dikeluarkan sepenuhnya.”

Beliau menambah bahawa kerajaan akan mengambil tindakan terhadap penipuan dalam sistem kebajikan, dan mengambil pendekatan yang lebih objektif dan tegas terhadap mereka dengan kesihatan mental.

Bagaimana pakar bertindak balas kepada rancangan pembaharuan kebajikan Rishi Sunak?

Cadangan Sunak mendapat kritikan segera daripada badan perubatan dan profesional. Dr. Katie Bramall-Stainer, pengerusi Jawatankuasa Doktor Am British Medical Association, berkata nota kesihatan “dipertimbangkan dengan teliti” sebelum dikeluarkan, mengutip PA Media.

“Kami menyedari manfaat kesihatan daripada kerja yang baik, dan kebanyakan orang mahu bekerja, tetapi apabila mereka sakit, orang perlu akses kepada rawatan segera. Dengan senarai menunggu 7.5 juta-tidak termasuk masalah kesihatan mental-kelewatan diagnostik, dan tekanan yang diakibatkan kepada amalan GP, pesakit tidak dapat menerima rawatan yang mereka perlukan untuk dapat kembali bekerja,” kata Bramall-Stainer.

“Jadi daripada memajukan retorik bermusuhan tentang ‘budaya nota sakit’, mungkin Perdana Menteri sepatutnya memberi tumpuan untuk menghapuskan apa yang menghalang pesakit dari menerima penjagaan kesihatan fizikal dan mental yang mereka perlukan, yang pada gilirannya mencegah mereka dari kembali bekerja.”

Sementara itu, James Taylor, pengarah strategi amal kebajikan Scope, menggambarkan ucapan Sunak sebagai “mengejutkan dan menyinggung”.

Dalam tweet yang dikongsi di X, bekas Twitter, Taylor berkata: “Kebajikan bukan ‘pilihan gaya hidup’. Menyokong orang yang sakit jangka panjang atau [mempunyai] kecacatan secara kewangan, menghapuskan ancaman sanksi, dan melabur dalam perkhidmatan awam adalah pilihan. Fikir hari ini kerajaan membuat pilihan yang salah.”

Taylor menambah bahawa amal telah menyaksikan kebalikan, dengan orang sakit kembali terlalu awal ke kerja. “Jika [kerajaan] serius tentang ketidakaktifan ekonomi maka tumpukan pada membina kepercayaan dan sokongan sukarela,”

Bagaimana politik bertindak balas kepada pembaharuan kebajikan Rishi Sunak?

Matthew Pennycook, pengkritik perumahan Parti Buruh, menuduh Rishi Sunak mencari “tajuk murah” dengan ucapannya tentang budaya nota sakit dalam temu bual. Beliau berkata Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan Britain telah “berada di tepi kejatuhan selepas 14 tahun kerajaan Konservatif” meninggalkan banyak orang sakit jangka panjang tidak dapat mendapatkan rawatan yang mereka perlukan.

“Pengumuman ini berteriak kepada saya sebuah kerajaan yang, selepas 14 tahun, kehabisan idea dan masa,” kata Pennycook. “Kita perlu menurunkan senarai menunggu NHS. Kita perlu melakukan lebih banyak tentang sokongan kesihatan mental. Kita juga perlu memperkukuh keselamatan sosial. Kita perlu membuat pusat pekerjaan bekerja, memberi orang sokongan sebenar, dan membuat kerja membayar.”

Sementara itu, Ed Davey, ketua parti Liberal Democrats berkata rancangan Sunak menandakan “ucapan putus asa dari Perdana Menteri terjebak dalam skandal dan skandal,” menurut PA Media. Beliau menambah bahawa Sunak cuba menyalahkan rakyat British atas kegagalan kerajaannya sendiri terhadap ekonomi dan NHS, dan ia sekadar tidak akan berfungsi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.