Myanmar leader Aung San Suu Kyi

(SeaPRwire) –   (BANGKOK) — Pemimpin Myanmar yang ditahan, telah dipindahkan dari penjara ke tahanan rumah sebagai langkah kesihatan kerana gelombang haba, kata kerajaan tentera sebagai pembebasan lebih 3,000 tahanan di bawah pengampunan untuk menandakan sambutan Tahun Baru tradisional minggu ini.

Mereka yang dibebaskan termasuk beberapa tahanan politik, termasuk ahli minoriti Kachin yang merupakan salah seorang pemimpin gereja Kristian yang paling terkenal negara ini.

Suu Kyi, 78 tahun, dan Win Myint, bekas presiden 72 tahun, antara banduan tua dan lemah yang dipindahkan ke tahanan rumah kerana haba yang teruk, kata jurucakap tentera Mejar Jeneral Zaw Min Tun kepada wakil media asing lewat Selasa. Langkah itu belum diumumkan secara rasmi di Myanmar sehingga petang Rabu.

Pemindahan Suu Kyi ini datang ketika tentera mengalami rentetan kekalahan besar di tangan pejuang pro-demokrasi dan sekutu mereka dalam tentera minoriti etnik. Konflik nasional bermula selepas tentera menggulingkan kerajaan pilihan pada Februari 2021, menahan Suu Kyi dan menindas protes tidak keganasan yang menuntut kembalinya pemerintahan demokrasi.

Suu Kyi telah ditahan di aneka pertuduhan jenayah di aneka khas penjara utama di ibu negara Naypyitaw, di mana jabatan meteorologi negara menyatakan suhu mencecah 39 darjah Celsius (102.2 darjah Fahrenheit) pada petang Selasa. Win Myint menjalani hukuman penjara lapan tahun di Taungoo di kawasan Bago.

Penyokong Suu Kyi dan penganalisis bebas menyatakan pertuduhan itu diperkenalkan untuk mencemari namanya dan melegitimasi rampasan kuasa tentera.

Menurut Persatuan Bantuan untuk Tahanan Politik, kumpulan bebas yang memantau kematian dan penangkapan, lebih 20,351 orang yang ditahan atas pertuduhan politik sejak rampasan kuasa tentera 2021 masih ditahan, kebanyakan mereka belum menerima hukuman jenayah.

Kesihatan Suu Kyi dilaporkan merosot di penjara. Pada September tahun lepas, laporan muncul beliau mengalami gejala tekanan darah rendah termasuk pening dan kehilangan selera makan, tetapi tidak diberi rawatan di kemudahan luar sistem penjara.

Laporan itu tidak boleh disahkan secara bebas, tetapi anak lelakinya Kim Aris berkata dalam temu bual beliau mendengar ibunya sangat sakit dan mengalami masalah gusi serta tidak dapat makan.

Berita tentang Suu Kyi dikawal ketat oleh kerajaan tentera, dan peguamnya pun dilarang berbual dengan media melalui perintah sekatan mulut. Pasukannya juga tidak dapat bertemu muka ke muka sejak Disember 2022.

Sama ada langkah terbaru itu sementara atau bukan tidak diumumkan.

Jurucakap Zaw Min Tun tidak menyatakan di mana banduan dibebaskan akan dipindahkan dalam kenyataannya kepada suara Amerika Syarikat yang dibiayai kerajaan dan BBC Britain, tetapi tiada petanda ia mungkin salah satu rumah lamanya.

Sebelum dihantar ke penjara, Suu Kyi dilaporkan ditahan di rumah selamat di dalam pangkalan tentera.

Banduan lain dibebaskan untuk cuti Tahun Baru Thingyan, siaran televisyen kerajaan MRTV mengumumkan Rabu, tetapi masih tidak jelas berapa banyak tahanan politik. Aung Myo Kyaw dari Persatuan Bantuan untuk Tahanan Politik berkata kumpulan itu mendengar 7-10 orang dibebaskan di Yangon dan sembilan dari penjara di kawasan tengah Magway.

Media tempatan di negeri Kachin utara melaporkan Hkalam Samson, bekas ketua Konvensyen Baptis Kachin dan pengerusi Majlis Perundingan Kebangsaan Kachin, antara mereka yang dibebaskan. Penduduk ibu negara Myitkyina, yang mengaku melawat penjara untuk menyambut pembebasan Samson, memuat naik video pendek bekas menteri itu tertawa dan tersenyum di luar penjara. Pengunjung itu meminta untuk kekal tanpa nama bagi melindungi keselamatan peribadinya.

Samson merupakan penyokong hak asasi manusia yang terkenal di Myanmar dan pada 2019 menjadi sebahagian delegasi bertemu Presiden AS Trump di Rumah Putih untuk membincangkan penyalahgunaan tentera terhadap minoriti etnik. Beliau ditahan pada Disember 2022 semasa menyediakan penerbangan ke Thailand untuk pemeriksaan kesihatan, dan pada April tahun lepas diberi hukuman enam tahun penjara selepas disabitkan melanggar undang-undang persatuan haram, provokasi dan anti-keganasan.

Kristian membentuk kira-kira 6% daripada populasi Myanmar yang majoritinya Buddha.

MRTV berkata ketua majlis tentera, Mejar Jeneral Min Aung Hlaing, mengampuni 3,303 banduan, termasuk 28 warga asing yang akan dideportasi dari Myanmar. Beliau juga mengurangkan hukuman orang lain. Pengampunan besar-besaran pada cuti ini tidak lazim di Myanmar.

Ahli keluarga dan kawan berkumpul di luar pagar Penjara Insein, di utara Yangon, menanti dengan penuh harapan dan mengintai tingkap bas yang membawa banduan dibebaskan keluar daripada kompleks besar itu. Sesetengah mengangkat papan nama orang yang mereka cari, cara yang sama seperti di dewan kedatangan lapangan terbang.

Di tengah-tengah perjumpaan penuh air mata, Khin Thu Zar berkata dia gembira, tetapi perlu memanggil keluarganya.

“Keluarga saya masih tidak tahu tentang pembebasan saya,” katanya. Beliau, seperti kebanyakan tahanan politik, ditahan atas pertuduhan provokasi, kesalahan yang boleh digunakan secara meluas untuk menangkap kritik kerajaan dan boleh dihukum sehingga tiga tahun penjara.

Suu Kyi, anak perempuan wira kemerdekaan Myanmar Gen. Aung San, menghabiskan hampir 15 tahun sebagai tahanan politik di bawah tahanan rumah oleh kerajaan tentera sebelum ini antara 1989 dan 2010. Sikap kerasnya terhadap pemerintahan tentera menjadikannya simbol perjuangan tidak keganasan untuk demokrasi dan memenanginya Hadiah Keamanan Nobel 1991.

Nay Phone Latt, jurucakap Kerajaan Perpaduan Bayangan, berkata kepada Agensi Berita Associated Press bahawa semua tahanan politik, termasuk Suu Kyi dan Win Myint, ditahan dengan tidak adil dan harus dibebaskan tanpa syarat. NUG berfungsi sebagai pertubuhan payung pembangkang.

Beliau berkata tidak dapat diterima bagi kerajaan tentera menyelesaikan masalahnya dengan bermain politik, seperti menukar tempat tahanan banduan dan mengurangkan hukuman. Kegagalan tentera baru-baru ini di medan pertempuran, termasuk kekalahan minggu lepas untuk menentang pihak pembangkang di bandar perdagangan penting Myawaddy di sempadan Thailand, dianggap oleh ramai sebagai menggambarkan kelemahan semakin meningkatnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.