AFC Championship - Kansas City Chiefs v Baltimore Ravens

(SeaPRwire) –   Bagi kebanyakan , meletakkan dengan rakan kongsi yang lama, Joe Alwyn dan teman lelaki jangka pendek, Matty Healy. Tetapi di “The Alchemy,” salah satu lagu terakhir album double (bahagian pertama), dia nampaknya sudah bersedia untuk kembali ke dalam permainan cinta. Tidak hairanlah, peminat yakin “The Alchemy” adalah tentang cinta baru Swift, hujung ketat Kansas City Chiefs . Dan susah untuk berdebat dengan mereka; lagu tersebut pada dasarnya adalah 50 peratus metafora sukan dan analogi bola sepak Amerika.

Ada yang pada awalnya mengandaikan judul lagu itu merujuk kepada Alwyn. yang mengaitkan dia dari segi lirik dengan warna emas (logam berharga yang secara palsu didakwa dapat dibuat daripada plumbum) sepanjang diskografi . Tetapi di sini, alkimia yang diperkatakan Swift lebih sesuai dengan definisi lain Merriam-Webster untuk perkataan itu: “penemuan ubat universal untuk penyakit.” Dan apa lagi penyakit selain daripada sakit hati? Kardiomiopati tekanan atau ialah masalah jantung yang disebabkan oleh stres dan emosi yang melampau, yang mana kedua-duanya boleh digambarkan sebagai simptom perpisahan yang amat buruk dengan seseorang yang meninggalkan mesin taipnya di pangsapuri anda.

Di , Swift bercakap tentang yang mengikatnya dengan seorang lelaki (semua tanda merujuk kepada Healy) yang juga sedang jatuh cinta. Dia menggambarkan mereka sebagai “idiot moden” yang berdebat tanpa berfikir untuk menjadi artis residen di Chelsea Hotel. (“You’re not Dylan Thomas,” mungkin lirik paling kejam yang pernah ditulis Swift.) Menjelang saat kita tiba di “Alchemy,” kita tahu bahawa hubungan berlebihan yang diperkatakannya telah mulai pudar, tetapi dia sudah bersedia untuk berjuang kembali dengan lelaki baru yang luar biasa ini. “These blokes warm the benches,” katanya, merendahkan lelaki-lelaki London yang pernah dikahwininya. “We’ve been on a winning streak.” 

Menenggak wain putih seperti Gatorade, Swift bergegas ke arah hujung zon sambil bernyanyi, “So when I touch down/ Call the amateurs and cut ‘em from the team.” Dia menyatakan bahawa sudah lama dia berada dalam kedudukan ini, tetapi, bila sampai kepada hubungan, menang atau pulang ke rumah untuknya dan dia lakukan segala-galanya. Akan tetapi, dia memberi bayangan bahawa dia tidak mempunyai pilihan: “Honestly, who are we to fight the alchemy?” (Peminat juga nampaknya teruja akan perubahan ini, dengan , “Getting to ‘The Alchemy’ and realizing we are free of the moody Brits.”)

Tetapi “The Alchemy” bukan sekadar kata-kata kosong yang disesuaikan untuk poster bilik persalinan bermotivasi. Peminat percaya terdapat telur Paskah di seluruh lagu yang merujuk kepada hubungannya yang agak baharu dengan Kelce. Di , ketika dia menyanyi, “Shirts off, and your friends lift you up, over their heads,” Swifties percaya ia adalah anggukan kepada t ketika saudara lelaki Kelce dan New Heights rakan podkas, bekas Philadelphia Eagle Jason Kelce, menanggalkan bajunya untuk menyorak adik lelakinya. 

Yang lain pula berpendapat baris “I circled you on a map” adalah rujukan nakal kepada mereka yang telah bergurau dengan hubungan mereka. Malah Kelce bergurau tentang perkara ini, memuji Swifties kerana mereka walaupun mereka menyindirnya dengan lembut. Sementara itu, baris “,’” telah banyak yang memuji masa Kelce yang lucu tentang percubaan yang bijak, walaupun agak kejam, kepada Healy, yang telah .

Namun, satu lagi lirik di dalam jambatan “The Alchemy” yang membuat peminat benar-benar beremosi: “Where’s the trophy? He just comes running over to me.” Ramai yang menganggap ini rujukan kepada sebelum dia mengambil Vince Lombardi Trophy kerana memenangi Super Bowl keduanya dalam tempoh tiga tahun. “We’ll all remember where we were when we realized ‘The Alchemy’ was about Travis Kelce,” . (Lagu tersebut mungkin juga caranya untuk memberitahu peminat bahawa dia telah mendengar yang baru-baru ini tular kerana , “So happy that my Travieee made it to the big game.” .)

Yang lain pula berpendapat kedudukan senarai lagu itu sangat sesuai, mengetahui minat Swift terhadap numerologi, jika lagu tersebut adalah tentang pemain bola yang memakai nombor 87. “Someone on TikTok just pointed out ‘The Alchemy’ is track 15 and 8 + 7 = 15,” . “BYE.” dengan teruja dalam huruf besar, “THE ALCHEMY IS A TRAVIS SONG WE WON.”

Lagu tersebut menerangkan tentang kebangkitan yang tidak dijangka, mungkin, anggukan kepada Kelce untuk memikatnya ketika dia menyangka dia sudah kalah. Akan tetapi, lagu itu juga mungkin tentang Swift kembali menjadi dirinya sendiri. Akhirnya, dia telah menemukan cinta yang mengasyikkan yang dia dambakan sepanjang The Tortured Poets Department. Cuma kali ini, dia bersama seseorang yang dia percaya layak menerimanya. Matanya yang jernih, hatinya penuh, Swift pasti menang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.