Members of the media wait for the arrival of former President Donald Trump at a

(SeaPRwire) –   Apakah ia memberitahu kita, pelajar saya tanya, bahawa sembilan tahun selepas Donald Trump merayau turun tangga emas dan ke dalam pertandingan sebagai Pemimpin Dunia Bebas, media arus perdana Amerika, edisi mainstream, masih berdebat tentang bagaimana untuk melaporkannya?

Dahulu tuduhan itu bahawa dia mendapat jutaan dolar dalam liputan media percuma kerana wartawan berlebihan melaporkannya; kini ia adalah bahawa dia mendapat tumpuan percuma kerana mereka mempunyai keletihan kemarahan. Jika anda menyemak fakta kebohongannya, anda berisiko menyebarkannya lebih jauh; jika anda tidak, anda sedang menormalisasikan kebodohan. Debat-debat itu berputar-putar terutamanya sekarang bahawa wartawan mesti menimbang bagaimana untuk melaporkan , kempen yang dilaksanakan dari mahkamah di mana pengundi sekali lagi adalah hakim dan juri.

James Madison membela bahkan media parti muda, kotor, sebagai “tembok besar kebebasan” dan anda boleh merasakan dalam serangan yang semakin meningkat terhadap prestasi media satu desakan yang mendesak, bahawa pilihan raya ini terlalu penting untuk mengacau. Konservatif selama bertahun-tahun telah menghujah media “lamestream” sebagai angkuh dan didorong agenda tetapi keyakinan politik bebas terhadap media juga jatuh dengan cukup mendadak dan menurut Gallup, buat pertama kalinya lebih ramai Amerika mengatakan mereka tidak mempunyai kepercayaan sama sekali dalam media berbanding mereka yang mengatakan mereka mempunyai banyak atau beberapa kepercayaan.

Sebenarnya, pada hari ini pengutukan paling tidak berperikemanusiaan terhadap media politik arus perdana sering datang dari kiri (walaupun ini mungkin kerana begitu banyak di kanan telah berhenti menonton dan membaca). Pengkritik yang menuduh wartawan dengan “kesetaraan palsu” dan “keduabelahisme” mengutuk wartawan melaksanakan objektiviti berbanding mempraktikkan. Untuk menormalisasikan kejahatan dan mematikan penonton ke setiap norma yang musnah. Sekarang bahawa kita mengalami politik dalam bunyi keliling, tidak terelak dan mengambil alih, tidak hairanlah orang akan bertindak balas secara rasional terhadap liputan yang mereka katakan terputus dari kehidupan dan keperluan mereka, dan meninggalkan mereka merasa tertekan dan marah.

Perdebatan mengenai bagaimana untuk melaporkan kempen ini mencerminkan sebahagian daripada cabaran tanpa preseden; adakah wartawan pernah menghadapi lebih banyak soalan baru daripada pilihan raya yang penting ini? Semuanya dari calon berkempen untuk jarangnya untuk , , kelajuan dan skala penularan kebohongan yang menular, dan sayangnya, cabaran melaksanakan pekerjaan yang model perniagaannya sedang berkecai di bawah kami membuat pilihan praktikal dan etika lebih sukar. Paling sedikit, keadaan ini seharusnya cukup untuk menghukum pengkritik media yang mencadangkan bahawa jawapan adalah jelas.

Untunglah, walaupun terdapat sedikit jawapan mudah – kita perlu melaporkan perbicaraan Trump dan berhadapan dengan AI – terdapat peluang jelas. Inti jurnalisme kekal rasa ingin tahu, dengan rakan sabarnya, kerendahan hati. Kita melihat perkara dalam politik kita yang belum pernah kita lihat sebelum ini, yang merupakan jemputan untuk menjelajah dan menyiasat dan memaklumkan, bukan dalam “ekspedisi diner” yang rutin tetapi dalam perbualan terbuka dengan orang yang mendengar ucapan yang sama, membaca tweet dan kebenaran yang sama, dan tiba kepada kesimpulan yang sangat berbeza tentang apa yang mereka maksudkan dan mengapa mereka penting.

kita melihat satu sama lain melalui kaca gelap, . Kajian oleh kumpulan tidak berpihak More in Common, contohnya, bagaimana kita mengajar sejarah. “Banyak Republikan percaya kebanyakan Demokrat mahu mengajar sejarah yang ditakrifkan oleh penindasan yang memalukan dan bersalah putih. Tetapi kami mendapati bahawa kedua-dua impresi itu salah.” Orang-orang di kedua-dua belah politik yang paling ekstrem jauh lebih cenderung untuk memposting dan menweeting tentang politik berbanding tengah-tengah besar pengundi, yang menambah lebih banyak gangguan kepada gambaran.

Cabaran itu adalah bahawa walaupun apabila anda memberitahu pengundi bahawa lawan politik mereka kurang ekstrem daripada yang mereka fikir, orang tidak percaya. Dalam banyak landskap media semasa kita, kita tidak mungkin akan bertemu pandangan lapisan pengundi yang memegang pandangan yang kompleks, bahkan nampaknya bertentangan tentang segala-galanya dari kadar cukai ke hak trans ke GMOs ke turbin angin. Wartawan melaksanakan perkhidmatan awam sebenar apabila mereka melekat bukan dalam kempen tetapi dalam masyarakat, tangkap ujian dan pertimbangan pemilik perniagaan kecil dan penjaga, ibu bapa bekerja dan pegawai polis, dan fokus semula kanta dari perlumbaan kuda yang dibenci ke maklumat segera dan penting pengundi perlu untuk membuat keputusan tentang kehidupan mereka serta undi mereka.

Salah satu lebih dipercayai daripada berita kebangsaan adalah ia sekadar lebih dekat dengan fakta di atas tanah. Tetapi orang tidak hanya mempercayai lebih banyak untuk maklumat yang mereka perlukan untuk terlibat dengan masyarakat mereka; mereka mempercayai jauh lebih banyak untuk maklumat tentang bagaimana untuk mengundi. Keruntuhan penerbitan berita tempatan – lebih daripada – meletakkan lebih banyak tanggungjawab pada pejabat berita serantau atau kebangsaan yang lebih besar untuk mengisi kekosongan, menggunakan semula wartawan, merekrut rakan tempatan, dan menyajikan gambar sebenar isu-isu paling relevan kepada masyarakat.

Tunjukkan, jangan beritahu, seperti yang diajar kepada wartawan muda, dan tiada masa atau tempat yang lebih baik daripada kempen yang menjanjikan untuk membentuk nasib dan kekayaan kita selama generasi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.