Jury Deliberations Continue In Harvey Weinstein Rape And Assault Trial

(SeaPRwire) –   Mahkamah Tertinggi New York pada Khamis membatalkan, kes bersejarah yang memulakan gerakan #MeToo di Hollywood.

Lelaki berusia 72 tahun itu telah menjalani hukuman 23 tahun penjara di kemudahan penjara di negeri New York sejak Februari 2020 atas tuduhan rogol dan serangan seksual.

Berikut adalah apa yang kita ketahui mengenai keputusan penting ini.

Mengapa rayuan kesalahan rogol Harvey Weinstein 2020 dibatalkan?

Dalam keputusan 4-3, mahkamah mendapati hakim yang dilantik telah menjejaskan kes Weinstein dengan membenarkan pendakwaan memanggil wanita yang tidak terlibat dalam kes untuk memberi keterangan sebagai saksi.

Mahkamah berkata bahawa keterangan “tidak memberi sebarang tujuan material bukan ciri-ciri buruk.” Ia menambah bahawa keputusan mahkamah untuk membenarkan Weinstein dicross-soalsiakan, ketika dia tidak mempunyai rekod jenayah, “menggambarkan [defendan] dalam cahaya yang sangat meragukan.”

Pada tahun 2020, Lauren Young, Dawn Dunning dan Tarale Wulff memberi keterangan mengenai pengalaman mereka dengan Weinstein di bawah undang-undang negeri yang membenarkan keterangan tentang “tindakan buruk terdahulu” untuk menunjukkan corak tingkah laku.

Mahkamah berkata pada Khamis bahawa, “di bawah sistem keadilan kami, orang yang didakwa mempunyai hak untuk dipertanggungjawabkan hanya untuk jenayah yang dicetuskan.” Juda Engelmayer, jurucakap untuk Weinstein, memberitahu Deadline mereka “gembira” dengan keputusan itu. “Dia masih mempunyai jalan panjang di hadapannya kerana kes Los Angeles. Kami sedang mempelajari implikasi rayuan sekarang.”

Apa maksud keputusan rayuan yang dibatalkan bagi Harvey Weinstein?

Weinstein juga didapati bersalah atas kesalahan seks di Los Angeles. Dalam kes itu, dia telah dihukum penjara.

Berikutan keputusan Khamis, beliau tidak akan dibebaskan dari penjara. Sebaliknya, difahamkan beliau akan dipindahkan ke pihak berkuasa di California, di mana sabitannya masih berkuatkuasa.

Apa yang mungkin berlaku seterusnya berikutan keputusan Mahkamah Rayuan?

Sebagai lambang yang mendefinisikan Hollywood, Weinstein didakwa menggunakan kedudukannya untuk menindas, mengeksploitasi, atau memaksa wanita dalam industri filem untuk memberikan kemudahan seksual kepadanya. Satu laporan hebat pada tahun 2017 oleh Jodi Kantor dan Megan Twohey melaporkan bahawa Weinstein mencapai “sekurang-kurangnya lapan” penyelesaian kewangan dengan wanita yang menuduhnya gangguan seksual dan sentuhan fizikal tidak diingini.

Artikel itu memberi inspirasi kepada filem drama 2022, She Said, berdasarkan buku Kantor dan Twohey dengan nama yang sama di mana mereka menceritakan semula melaporkan kisah itu yang memacu gelombang wanita untuk muncul dengan tuduhan mereka sendiri. Gerakan #MeToo menjadi fenomena dengan wanita dari pelbagai industri datang ke hadapan untuk berkongsi pengalaman mereka mengenai rogol, gangguan dan serangan seksual.

Berdasarkan keputusan Khamis, mangsa-mangsa Weinstein dijangka akan naik ke saksi lagi dan menceritakan semula kisah mereka di mahkamah, . Peguam Daerah Manhattan akan membuat keputusan sama ada untuk mencuba Weinstein sekali lagi.

Dalam kenyataan email kepada TIME, pertubuhan anti-keganasan seksual RAINN mengkritik keputusan itu. “Membatalkan sabitan Harvey Weinstein adalah keputusan yang mengerikan yang tidak melindungi proses adil – ia mengganggu keadilan untuk mangsa-mangsa jenayahnya,” kata Scott Berkowitz, pengasas dan presiden RAINN.

“Harvey Weinstein telah didapati bersalah secara adil dan layak dihukum untuk semua jenayahnya. RAINN menggesa Peguam Daerah Bragg untuk segera berkomitmen untuk mencuba semula beliau. Hati kami juga tertumpu kepada mangsa-mangsa yang berani memberi keterangan terhadap Weinstein dan kini melihat keberanian itu diubah menjadi lubang undang-undang. Kami berdiri bersama anda.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.