2020 Puerto Rican general election

(SeaPRwire) –   Puerto Rico mengambil bahagian dalam pilihan raya presiden Amerika Syarikat pada akhir April: Republikan memilih wakil untuk Persidangan Kebangsaan Republikan (RNC) pada 21 April, dan Demokrat mengadakan pilihan raya mereka seminggu kemudian. Walaupun rakyat Puerto Rico tidak boleh mengundi dalam pilihan raya umum walaupun mereka adalah warganegara Amerika Syarikat, mereka mempunyai kuasa untuk membentuk persaingan presiden. Puerto Rico akan menghantar , manakala Demokrat akan mempunyai dari Puerto Rico di Persidangan Kebangsaan Demokrat. Ini lebih banyak wakil berbanding banyak negeri di persidangan parti.

Persaingan ini tidak akan mempengaruhi hasil pilihan raya awal—Donald Trump dan Joe Biden akan bersaing secara terus pada November 2024. Tetapi pengundi juga akan mempunyai peluang tahun ini untuk menggoyangkan landskap politik tempatan di Puerto Rico—dan hubungannya dengan Amerika Syarikat. Untuk memahami apa yang berubah di Puerto Rico dalam pilihan raya 2024, kita perlu memahami sejarah negara itu dan hubungannya yang kolonial dengan Amerika Syarikat.

Sering dirujuk sebagai koloni tertua di dunia, sejarah Puerto Rico ditandai oleh lima abad penjajahan, bermula dengan penaklukan Sepanyol pada tahun 1493. Sistem penjajahan Sepanyol disokong oleh pengeksploitan buruh, buruh hamba, dan dasar fiskal yang merugikan mereka yang tinggal di Puerto Rico. Selepas Perang Sepanyol-Amerika, Amerika Syarikat menjajah Puerto Rico pada tahun 1898. Kepulauan itu berpindah dari satu kuasa empayar ke kuasa empayar yang lain.

Berikutan pendudukan Amerika Syarikat di Puerto Rico, terdapat perdebatan di kalangan intelektual, politik terpilih dan wartawan Amerika Syarikat mengenai sifat orang Puerto Rico, dan sama ada mereka pernah dianggap “Amerika”. Dengan banyak perhatian diberikan kepada sifat bukan Anglo pulau itu, .

Selepas tahun-tahun perjuangan oleh pelbagai kumpulan di Washington dan kepulauan itu, Kongres Amerika Syarikat meluluskan Akta Jones-Shafroth pada tahun 1917, memberikan kewarganegaraan Amerika Syarikat kepada rakyat Puerto Rico, yang memberi mereka kebebasan pergerakan dalam Amerika Syarikat. Walaupun menjadi warganegara Amerika Syarikat, bagaimanapun, rakyat Puerto Rico di kepulauan itu tidak dapat mengambil bahagian dalam pilihan raya presiden, menekankan .

Pada permulaan Perang Dingin Amerika selepas Perang Dunia II, Puerto Rico diletakkan dalam kotak kaca untuk mempamerkan keajaiban modal Amerika Syarikat kepada negara-negara di seluruh dunia yang dipaksa untuk mengambil sumpah setia kepada sama ada Kesatuan Soviet atau Amerika Syarikat. Sementara itu, nasionalis Puerto Rico mencabar penjajahan Amerika melalui pemberontakan bersenjata. Beberapa orang, misalnya, menganjurkan pemberontakan di bandar pedalaman Jayuya pada tahun 1950, manakala dua nasionalis gagal menyerang Rumah Blair di Washington, DC.

Dengan dorongan penjajahan di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang baru ditubuhkan sebagai latar belakangnya, pada tahun 1952, selepas Perhimpunan Perlembagaan, Puerto Rico menjadi wilayah biasa Amerika Syarikat dan mengambil perlembagaannya sendiri. Selepas itu, Partido Popular Democrático (Parti Demokratik Popular, atau PPD) memenangi setiap pilihan raya sehingga tahun 1968, apabila parti politik baru, Partido Nuevo Progresista (Parti Progresif Baru, atau PNP), memecahkan rentetan pilihan raya itu. Dua parti ini telah bergantian kuasa sejak itu, dengan Partido Independentista Puertorriqueño (Parti Pro-Kemerdekaan, atau PIP) bertindak sebagai parti minoriti.

Sejak penubuhan wilayah biasa, rakyat Puerto Rico terus memperdebatkan hubungan mereka dengan Amerika Syarikat: Adakah mereka harus mengekalkan status mereka sebagai wilayah biasa, memohon untuk dimasukkan sebagai negeri AS, atau memanggil untuk kemerdekaan sepenuhnya? Soalan-soalan ini turun ke garis parti sebagai PPD memperjuangkan status wilayah biasa dan PNP menyokong keanggotaan negeri.

Selama bertahun-tahun, pengundi telah pergi ke pusat pengundian untuk enam plebisit, atau referendum, mengenai masa depan Puerto Rico dan hubungannya dengan Amerika Syarikat. Semuanya adalah konsultasi tidak mengikat kerana Kongres AS memegang kuasa penuh ke atas Puerto Rico. Plebisit pertama berlangsung pada tahun 1967; lima lagi berikutnya pada tahun 1993, 1998, 2012, 2017 dan 2020.

Walaupun pengundi mengesahkan beberapa versi “wilayah biasa” dalam empat referendum pertama, pada tahun 2017 pengundi memilih keanggotaan negeri, walaupun peratusan pengundian sangat rendah. Hanya 27% pengundi layak yang membuang undian, dan trend ini berterusan dalam plebisit terbaru yang berlangsung pada tahun 2020. Walaupun keanggotaan negeri jelas menang undian, ia berbuat demikian dengan hanya

Bagi banyak orang Puerto Rico, referendum tidak mengikat ini dianggap sebagai pemborosan sumber kerajaan. Kongres tidak perlu bertindak atas keputusannya. Tiada apa yang berubah akibat enam kajian berbeza ini, dan banyak orang telah mengabaikan undian dalam latihan simbolik ini.

Tetapi peristiwa terkini telah mencetuskan perubahan penting dalam landskap politik Puerto Rico. Pada musim panas 2019, protes besar-besaran timbul apabila . Chat itu mendokumenkan bagaimana gabenor dan kawan-kawannya, yang dipanggil “los brothers”, membuat lawakan homofobik, seksis dan perkauman—bahkan memperolok-olokkan mereka yang meninggal dunia selepas Taufan María 2017. Protes di menyebabkan peletakan jawatan Rosselló.

Ramai orang, termasuk generasi muda yang mengambil bahagian dalam protes besar-besaran 2019, merasakan bahawa parti politik tradisional tidak mewakili mereka. Lebih penting lagi, beberapa orang merasakan bahawa parti tradisional secara langsung bertanggungjawab terhadap penciptaan situasi sosial dan fiskal yang buruk yang dihadapi oleh rakyat Puerto Rico dalam dua dekad terakhir.

Pada tahun 2019, gabungan kumpulan progresif mencipta parti politik baru yang dikenali sebagai Movimiento Victoria Ciudadana (Gerakan Kemenangan Warga, atau MVC). Tidak seperti parti tradisional, MVC tidak menjadikan hubungan Puerto Rico dengan Amerika Syarikat dan statusnya sebagai platfom utamanya. MVC terdiri daripada penyokong keanggotaan negeri, wilayah biasa, dan kemerdekaan, melampaui garis pembahagian lama. Sebaliknya, parti itu memberi tumpuan kepada pembaharuan fiskal, keadilan sosial, dan kesamarataan.

MVC mengejutkan banyak orang dalam pilihan raya 2020 selepas memperoleh 14% undian dan memilih dua senator dan dua wakil ke legislatur Puerto Rico. Begitu juga, Parti Pro-Kemerdekaan, yang sentiasa berjuang untuk memperoleh undian, mendapat 14% juga. Kepopularan MVC dan kemunculan semula PIP—seperti kenaikan parti fundamentalis agama kanan Proyecto Dignidad (Projek Kehormatan)—menunjukkan bahawa rakyat Puerto Rico mencari alternatif baru yang tidak ditemui dalam parti politik tradisional.

MVC baru-baru ini mengumumkan pakatan pilihan raya dengan Parti Pro-Kemerdekaan (PIP) untuk pilihan raya 2024. Jika berjaya, mereka akan mengakhiri tujuh dekad bipartisanship PNP dan PPD.

Parti tradisional telah mengabaikan perbezaan mereka untuk menentang pakatan MVC-PIP, mengambil tindakan undang-undang untuk cuba mendelegitimasi dan mengecualikan calon pakatan itu dari proses pilihan raya. Mereka berjaya menafikan kelayakan beberapa calon utama MVC seperti Senator Ana Irma Rivera Lassen, yang bertanding untuk jawatan Pesuruhjaya Residen di Washington, DC.

Tetapi mesej MVC-PIP mempunyai daya tarikan yang berkekalan. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, rakyat Puerto Rico menghadapi krisis fiskal yang memberi kesan kepada gaji dan harga barang, dan menghentikan ekonomi. Terdapat gangguan kuasa elektrik hampir setiap hari. Kemiskinan yang meningkat—terutamanya memberi kesan kanak-kanak—membuat kehidupan di Puerto Rico sukar, memicu migrasi rakyat Puerto Rico ke Amerika Syarikat dan luar negara.

Ramai yang menyumbangkan cabaran ini kepada hubungan antara Puerto Rico dan AS. Salah satu titik penting platform MVC melibatkan penciptaan perhimpunan perlembagaan baru, yang boleh mendefinisikan semula masa depan status politik Puerto Rico dan mengakhiri lebih lima abad penjajahan.

Perhimpunan sedemikian akan memberi rakyat Puerto Rico peluang untuk memutuskan sendiri bagaimana masa depan Puerto Rico kelihatan, bebas daripada batasan visi yang maju oleh parti politik tradisional.

Jika sokongan pakatan MVC-PIP meningkat dalam pilihan raya 2024, perubahan mungkin berada di depan mata. Mungkin mereka sudah ada di sini; sebagai proses pilihan raya ini berlangsung, rakyat Puerto Rico tidak lagi berdiam diri secara pasif. Terdapat berbilang kumpulan akar umbi yang sudahpun melaksanakan, membayangkan, dan hidup masa depan yang mereka inginkan pada masa kini. Mereka juga bekerja untuk menamatkan penjajahan secara aman dan adil.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.