TikTok Ban Cracked Glass

(SeaPRwire) –   Pada Rabu, Joe Biden telah menandatangani undang-undang yang boleh membawa kepada larangan TikTok jika ByteDance, syarikat induk China yang memiliki aplikasi itu, tidak menjualnya dalam masa setahun. Ahli politik semakin bimbang bahawa aplikasi itu boleh menimbulkan risiko keselamatan kepada AS jika kerajaan China dapat mengakses data yang dikumpul oleh aplikasi itu.

Ketua Pegawai Eksekutif TikTok, Shou Zi Chew, berucap di hadapan Kongres pada Januari tahun ini, mempertahankan kedudukan platform itu. “Kami tidak pernah diminta data oleh kerajaan China dan kami tidak pernah memberikan,” katanya.

Walaupun jaminan Ketua Pegawai Eksekutif itu, banyak kerajaan di seluruh dunia masih tidak yakin, dan telah melaksanakan larangan dan sekatan terhadap TikTok mereka sendiri.

Berikut ialah semua negara yang telah melarang atau sebahagian melarang aplikasi itu:

Afghanistan

Kerajaan Taliban telah melarang aplikasi itu, dengan alasan bahawa aplikasi itu “mengelirukan belia”.

Armenia

Armenia dilaporkan sementara melarang TikTok semasa pertembungan sempadan dengan Azerbaijan pada September 2022.

Australia

TikTok telah dilarang pada April 2023, tetapi masih dibenarkan pada peranti milik orang awam.

Austria

Austria telah melarang TikTok dari semua peranti kakitangan kerajaan.

Azerbaijan

dilaporkan melarang TikTok semasa pertembungan sempadan dengan Armenia pada September 2022. Aplikasi itu telah diblokir sekali lagi setahun kemudian kerana “langkah-langkah anti-keganasan”. Ia telah dipulihkan semula.

Bangladesh

Pada Ogos 2021, kerajaan telah meminta agar TikTok dan beberapa aplikasi lain dipadamkan daripada kedai aplikasi negara itu untuk “menyelamatkan kanak-kanak dan remaja daripada kemerosotan moral dan sosial.” Aplikasi itu telah dipulihkan semula dengan syarat bahawa pengawalan kandungannya selari dengan sensitiviti kebudayaan Bangladesh.

Belgium

Pada Mac 2024, kerajaan Belgium mengumumkan bahawa ia telah melarang TikTok. “Keselamatan maklumat kami perlu diutamakan,” kata Perdana Menteri Belgium Alexander De Croo. Walau bagaimanapun, TikTok masih boleh didapati pada peranti yang tidak berkaitan dengan kerajaan.

Canada

Kanada telah melarang TikTok dari semua peranti mudah alih yang dikeluarkan kerajaan pada Februari 2023. “Saya sangka bahawa apabila kerajaan mengambil langkah penting untuk memberitahu semua pekerja awam bahawa mereka tidak boleh menggunakan TikTok pada telefon kerja mereka, ramai rakyat Kanada dari sektor perniagaan hingga individu peribadi akan merenung kembali keselamatan data peribadi mereka dan mungkin membuat pilihan,” kata Perdana Menteri Kanada.

China

China sendiri tidak membenarkan versi antarabangsa TikTok digunakan di daratan. Sebaliknya, pengguna perlu memuat turun Douyin, versi China TikTok yang dikawal ketat oleh kerajaan China.

Denmark

Kementerian Pertahanan Denmark telah melarang TikTok pada Mac 2023. Penyiar awam utama negara itu juga telah melaksanakan protokol khas yang bermakna pegawai berita tidak boleh menggunakan TikTok untuk tujuan laporan berikutan amaran dari Pusat Siber Denmark.

Estonia

TikTok telah dilaporkan dilaporkan dilarang di Estonia pada Mac 2023.

Kesatuan Eropah

Tiga institusi utama yang membentuk UE – Parlimen Eropah, Suruhanjaya Eropah dan Majlis UE – telah melarang TikTok dari telefon kerja pekerja. Pekerja juga dinasihatkan untuk tidak menggunakan aplikasi itu.

Perancis

telah melarang aplikasi media sosial seperti Twitter, Instagram dan TikTok dari telefon pekerja kerajaan mulai Mac 2023.

India

India adalah antara beberapa negara yang secara rasmi melarang TikTok, termasuk pada peranti peribadi rakyat. Larangan itu dilaksanakan pada Julai 2020 selepas pertembungan sempadan antara China dan India yang mengorbankan 20 askar India. Kedua-dua negara telah mempunyai pertikaian sempadan berabad-abad yang kadang-kadang menjadi ganas. Berikutan pertembungan sempadan 2020 itu, sesetengah warga India menyeru boikot barangan China, dan kementerian teknologi maklumat India mengeluarkan kenyataan mendakwa bahawa beberapa aplikasi mudah alih “mencuri dan menghantar secara terselindung data pengguna.” Selepas larangan itu, ByteDance menghadapi kehilangan pendapatan besar.

Indonesia

telah melarang bahagian TikTok yang membenarkan pencipta menjual produk kepada pengikut mereka pada Oktober 2023 kerana melanggar undang-undang e-dagang negara itu.

Iran

Republik Islam Iran secara rasmi melarang pelbagai aplikasi media sosial termasuk Twitter dan Facebook.

Ireland

TikTok telah dilaporkan dilaporkan dilarang di Ireland pada April 2023.

Jordan

TikTok telah dilaporkan dilaporkan dilarang di Jordan selepas seorang anggota polis terbunuh semasa protes dan video peristiwa itu banjiri media sosial.

Kyrgyzstan

Negara kecil bekas Soviet itu telah melarang TikTok, dengan alasan bahawa aplikasi itu membahayakan perkembangan kanak-kanak.

Latvia

Aplikasi itu telah dilaporkan dilaporkan dilarang pada Mac 2023.

Malta

Tiktok telah dilaporkan dilaporkan dilarang bersama-sama dengan semua aplikasi bukan kerajaan di Malta.

Belanda

Kerajaan Belanda telah melarang aplikasi itu dari peranti kerja pekerja pada Mac 2023. Hubungan antara Amsterdam dan Beijing telah merenggang dalam tahun lepas selepas agensi perisikan Belanda menamakan China sebagai “ancaman terbesar kepada keselamatan ekonomi Belanda,”.

Nepal

Nepal telah melarang TikTok untuk semua warganya pada November 2023, dengan alasan bahawa aplikasi itu “membahayakan perpaduan sosial.”

New Zealand

Ahli parlimen dan kakitangan parlimen di New Zealand telah dilarang menggunakan TikTok pada telefon kerja mereka mulai Mac 2024. Walau bagaimanapun, pengecualian boleh dibuat jika ahli parlimen percaya TikTok perlu untuk tanggungjawab demokratik mereka, menurut laporan. Larangan itu tidak terpakai ke atas pekerja dalam cabang kerajaan yang lain.

Korea Utara

Korea Utara secara rasmi melarang capaian ke Internet bebas dan hanya membenarkan beberapa laman web dan aplikasi untuk golongan elit, tetapi TikTok tidak termasuk di antaranya.

Norway

Parlimen Norway telah melarang TikTok dari peranti kerja pekerja pada Mac 2023. Pekerja perbandaran di bandar Oslo dan Bergen juga telah disarankan untuk menghapuskan aplikasi itu dari peranti mereka. “Agensi perisikan Norway mengenal pasti Rusia dan China sebagai faktor risiko utama bagi kepentingan keselamatan Norway,” kata Menteri Keadilan Emilie Enger Mehl dalam kenyataan, menurut laporan.

Pakistan

Pakistan dilaporkan telah sekali-sekala melarang TikTok secara sementara sekurang-kurangnya empat kali. Walau bagaimanapun, aplikasi itu telah dilaporkan tersedia di negara itu sejak tahun 2020 dan masih tersedia sehingga kini.

Rusia

Pada masa ini, warga Rusia dibatasi dalam hal yang boleh dilihat pada TikTok, dengan kandungan dikawal ketat oleh kerajaan. Pada bulan ini, dilaporkan bahawa kerajaan Rusia telah memutuskan untuk melarang TikTok sepenuhnya untuk menggalakkan rakyatnya menggunakan platform media sosial tempatan.

Senegal

Senegal telah melaksanakan larangan sementara terhadap TikTok pada Ogos selepas calon pembangkang dituduh menggunakan platform itu untuk menyebarkan “mesej membenci dan subversif.” Kerajaan Senegal enggan mengembalikan aplikasi itu kecuali mekanisme dibangunkan untuk membolehkan kerajaan menghapuskan akaun tertentu.

Somalia

Pada Ogos 2023, kerajaan Somalia mengumumkan bahawa ia telah melarang TikTok, Telegram dan laman judi dalam talian 1XBet. Menteri Komunikasi Jama Hassan Khalif berkata bahawa aplikasi-aplikasi itu digunakan untuk propaganda berbahaya. “Menteri Komunikasi mengarahkan syarikat internet untuk menghentikan aplikasi yang disebutkan di atas, yang digunakan oleh pengganas dan kumpulan tidak bermoral untuk menyebarkan propaganda konstan yang mengerikan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.