2024 TIME100 Summit

(SeaPRwire) –   Penulis Margaret Atwood dan Lauren Groff bersetuju: ia boleh lebih berkesan untuk menulis dengan jujur tentang dunia kontemporari dengan menempatkan cerita di masa lampau atau di masa depan.

Kedua-dua penulis membincangkan pilihan kreatif mereka dalam perbualan dengan wakil koresponden TIME Eliana Dockterman pada hari Rabu di TIME100 Summit di Bandar Raya New York. Atwood, yang telah menulis puluhan buku yang merangkumi fiksyen, esei dan sajak, berdasarkan latar belakangnya untuk The Handmaid’s Tale pada abad ke-17 New England. Groff juga menetapkan karya terbarunya, novel survivalist The Vaster Wilds, pada masa dan tempat itu.

Kedua-dua karya ini membincangkan isu-isu yang dihadapi wanita, budaya yang lebih besar dan alam sekitar pada hari ini: seperti yang dinyatakan Dockterman, mereka adalah “cerita tentang wanita dalam momen kelangsungan hidup.”

“Saya mahu bercakap tentang zaman moden, tetapi lakukan secara miring,” kata Groff. “Fiksyen sejarah adalah cara yang hebat untuk melakukannya. Setiap buku adalah tentang masa anda sebenarnya, walaupun anda meletakkannya di masa depan atau di masa lampau.”

Atwood mencatat bahawa cabaran menulis cerita kontemporari adalah masalah umum penulis. “Masa sekarang bergerak begitu cepat sehingga sukar untuk mendapatkan titik tetapan,” katanya. “Sebaik sahaja anda menulis tentang sesuatu pada hari ini, semuanya telah berubah.”

Cerita-cerita itu boleh memiliki kesan yang mendalam terhadap masyarakat hari ini. Atwood menerbitkan The Handmaid’s Tale pada tahun 1985, dan hampir 40 tahun kemudian, novel itu telah mengambil makna baru selepas kejatuhan Roe v. Wade dan undang-undang mengenai aborsi di seluruh negara. Ramai penunjuk perasaan, sebagai penghormatan kepada pakaian dalam The Handmaid’s Tale, telah digambarkan mengisi dewan perundangan dan barisan protes memakai jubah merah panjang dan topi putih.

Groff juga bercakap tentang ancaman semasa yang semakin meningkat di AS terhadap buku-buku sendiri kerana kumpulan-kumpulan menekan untuk menyekat buku-buku yang mempunyai kandungan yang mereka tidak setuju. “Melarang buku adalah langkah pertama kepada pembakaran buku,” tambahnya.

Groff dan suaminya sedang membuka sebuah kedai buku di Florida, di mana mereka telah menyaksikan penyekatan buku membentuk kira-kira 40 peratus daripada jumlah penyekatan keseluruhan negara dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

“Bicara tentang teokrasi Puritan: itulah yang Florida sekarang,” kata Groff dengan mengangguk kepada Atwood: “Jumlah penyekatan buku Florida yang besar itu sendiri bukanlah masalahnya, Groff menerangkan, kerana guru-guru takut untuk cuba mengajar buku-buku yang boleh dipertikaikan, sama ada untuk kandungan LGBTQ +, isu-isu tentang ras, atau topik-topik yang ditargetkan. Beliau menambah bahawa sebuah daerah tertentu di Florida telah menyekat kamus kerana ia termasuk perkataan “seks”.

“Kami mahu menjadi terang, kami mahu menyebarkan kebebasan ekspresi. Kami sebenarnya berada di tengah-tengah negeri di Gainesville, Florida, di paya, dan kami mahu menunjukkan bahawa kami sedang memantau. Kami di sini. Orang-orang yang suara mereka dihapuskan, mereka penting,” kata Groff. “Negeri Florida nampaknya tidak menghargai mereka, tetapi kami menghargai mereka. Kami fikir mereka penting dan perlu didengari dan perlu dilihat diri mereka dalam buku.”

TIME100 Summit mengumpulkan pemimpin dari komuniti global TIME100 untuk menyoroti penyelesaian dan menggalakkan tindakan ke arah dunia yang lebih baik. Summit tahun ini menampilkan pelbagai penceramah dari pelbagai sektor yang pelbagai, termasuk politik, perniagaan, kesihatan dan sains, budaya, dan lebih banyak lagi.

Penceramah untuk TIME 100 Summit 2024 termasuk pelakon Elliot Page, pereka Tory Burch, atlet Olimpik Ibtihaj Muhammad, juara WNBA A’ja Wilson, penulis Margaret Atwood, presiden NYSE Lynn Martin, pelawak Alex Edelman, profesor Yoshua Bengio, Setiausaha Negara Amerika Syarikat ke-68 John Kerry, pelakon Jane Fonda, dan banyak lagi.

TIME100 Summit dibawa oleh Booking.com, Citi, Merck, Northern Data Group, Glenfiddich Single Malt Scotch Whisky, dan Verizon.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.