(SeaPRwire) –   Mantan Setiausaha Negara Amerika Syarikat John Kerry menyatakan dalam Kemuncak TIME100 Rabu bahawa usaha untuk mengurangkan dunia daripada bahan api fosil berada dalam keadaan “sangat” lebih baik kini berbanding tiga tahun lalu di bawah Donald Trump.

Pendahulu Biden menempatkan agenda iklim pada “landasan yang suram,” kata Kerry, yang dinamakan utusan iklim presiden pertama oleh Biden pada 2021, dan berbual di pentas dengan wartawan kanan TIME Justin Worland.

Pada , hampir 200 negara bersetuju untuk bergerak dari bahan api fosil untuk mencapai emisi karbon bersih sifar menjelang 2050.

“Satu-satunya isu ialah adakah ia akan berlaku cukup cepat sehingga kita elakkan akibat terburuk krisis iklim; negara kaya akan melepasinya dengan baik, ia orang termiskin di planet ini yang akan musnah,” kata Kerry. Beliau menunjuk kepada haba melampau di Afrika, runtuhnya kapasiti makanan, kekurangan air semuanya mencipta pelarian iklim. “Kita sedang menuju arah yang sangat berbahaya tetapi kita boleh menang dalam pertempuran ini,” katanya.

Walaupun Kerry menyatakan keraguan terhadap kemungkinan kembalinya Trump ke pejabat, beliau jauh lebih optimis tentang jumlah pelaburan yang sedang berjalan untuk memastikan peralihan tenaga berlaku.

“Kini kami mempunyai lebih kurang AS$1.8 trilion yang dilaburkan di pasaran,” kata Kerry, menambah bahawa jumlah itu perlu menghampiri AS$5 trilion. “Terdapat banyak entiti di seluruh dunia yang mempunyai wang besar.”

Kerry juga menunjukkan bahawa dorongan untuk membangunkan AI oleh syarikat teknologi menyebabkan peningkatan pusat data yang memerlukan “jumlah tenaga yang besar untuk berjalan.”

“Kami mahu melakukannya tetapi kami perlu menghasilkan tenaga itu,” kata Kerry. “Darimana ia akan datang? Kami tidak melaksanakan tenaga boleh diperbaharui cukup cepat untuk melakukannya.” Beliau menunjuk kepada potensi angin, suria, hidrogen dan tenaga nuklear sebagai penyelesaian yang mungkin: “Salah satunya akan menang.”

Kemuncak TIME100 menyatukan pemimpin dari komuniti global TIME100 untuk menekankan penyelesaian dan menggalakkan tindakan ke arah dunia yang lebih baik. Kemuncak tahun ini menampilkan pelbagai pembentang merentasi pelbagai sektor termasuk politik, perniagaan, kesihatan dan sains, budaya, dan lebih banyak lagi.

Pembentang untuk Kemuncak TIME 100 2024 termasuk pelakon Elliot Page, pereka Tory Burch, atlet Olimpik Ibtihaj Muhammad, juara WNBA A’ja Wilson, penulis Margaret Atwood, presiden NYSE Lynn Martin, pelawak Alex Edelman, profesor Yoshua Bengio, Setiausaha Negara ke-68 Amerika Syarikat John Kerry, pelakon Jane Fonda, dan banyak lagi.

Kemuncak TIME100 dibentangkan oleh Booking.com, Citi, Merck, Northern Data Group, Glenfiddich Single Malt Scotch Whisky, dan Verizon.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.