Pekerja memuatkan bilah-bilah Moulin Rouge yang runtuh semalam.

(SeaPRwire) –   Bilah-bilah kipas angin yang ikonik di Moulin Rouge, Paris runtuh semalam buat kali pertama dalam sejarah 134 tahun kelab cabaret tersebut.

Kemalangan itu dipercayai berlaku pada pukul 2 pagi waktu tempatan, kurang daripada satu jam selepas tayangan terakhir kelab berakhir, menurut pemilik kelab.

“Untungnya ini berlaku selepas tutup,” kata seorang pegawai Moulin Rouge kepada Agence France-Presse dengan syarat tanpa nama, lapor. “Setiap minggu, pasukan teknikal cabaret memeriksa mekanisme kipas angin dan tidak mengesan masalah apa-apa,” kata sumber itu. Mereka tidak memberikan maklumat lanjut mengenai punca runtuhan.

Jean-Victor Clerico, pengarah cabaret, berkata tiada tanda “perbuatan jenayah” tetapi kerosakan mungkin disebabkan kegagalan teknikal,

Jatuhan bilah-bilah kipas menyebabkan tiga huruf pertama “Moulin” tercabut dari papan tanda premis. menunjukkan bilah-bilah kipas Moulin Rouge telah dimuatkan ke dalam trak.

, kelab itu terletak di kaki bukit Montmartre, di daerah ke-18. Premis ini telah menjadi simbol kehidupan malam Paris dan diiktiraf sebagai tempat kelahiran tarian can-can. Moulin Rouge akan menyambut ulang tahun ke-135 pada 6 Oktober.

Nama kelab dalam bahasa Perancis secara harfiah bermaksud kilang merah dan ia menjadi salah satu monumen yang paling dikenali di bandar raya itu. Kejadian terdahulu yang pernah direkodkan ialah kebakaran, yang menyebabkan premis terbakar ditutup selama sembilan tahun.

Moulin Rouge mendapat lebih banyak minat global selepas filem dengan nama sama dibintangi Nicole Kidman dan Ewan McGregor dilancarkan. Walaupun berlatarbelakangkan Paris, penggambaran berlangsung sebahagian besar di studio Australia.

Kemalangan itu berlaku tiga bulan sebelum Paris menganjurkan Sukan Olimpik buat kali ketiga. Ibu negara Perancis juga menganjurkan permainan pada tahun 1900 dan 1924.

“Paris tanpa kipas anginnya seperti Paris tanpa Menara Eiffel,” kata André Duval, bekas ketua pelayan di Moulin Rouge yang tinggal di kawasan itu selama 50 tahun, kepada akhbar Le Parisien.

“Saya menunggu untuk melihat reaksi beribu-ribu pelancong yang datang setiap hari untuk melihatnya. Tiada seorang pun datang melawat Paris tanpa datang mengambil gambar di sini.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.