(SeaPRwire) –   Ia bukan hanya di mana perang Israel-Hamas adalah topik yang sensitif. Minggu ini, seorang profesor Amerika telah menimbulkan kontroversi di Malaysia selepas mengkritik pendirian pro-Palestin rasmi negara Asia Tenggara itu terhadap konflik semasa kuliah lawatan.

“Sebuah negara yang pemimpin politiknya menyokong Holocaust kedua terhadap rakyat Yahudi tidak akan pernah menjadi pemain serius dalam urusan dunia, dan tentu saha tidak akan menjadi kawan atau rakan Amerika Syarikat,” kata Bruce Gilley, profesor sains politik di Universiti Portland State, semasa ucapan utama beliau di Universiti Malaya pada Selasa, mengikut satu kenyataan yang telah dipadamkan di mana beliau menyitir dirinya sendiri.

Balasan cepat, kerana Universiti Malaya dikritik kerana menjemput Gilley, dan Gilley tergesa-gesa meninggalkan negara.

Kesatuan Pelajar Universiti Malaya mengutuk Gilley dalam kenyataan pada Khamis, menyatakan ucapan beliau menyakiti ramai pelajar di universiti. Kumpulan pelajar lain mendesak universiti untuk menjelaskan mengapa Gilley dijemput atau menghadapi demonstrasi daripada pelajar. Dan kementerian pengajian tinggi pada Khamis mengarahkan universiti membatalkan sebarang program lain yang melibatkan Gilley dan menyatakan sedang menyiasat insiden itu, media tempatan melaporkan.

Universiti Malaya mengeluarkan permintaan maaf awam pada Khamis dan menyatakan “tindakan akan diambil terhadap mereka yang didapati terlibat dalam isu ini.”

Malaysia, seperti kebanyakan negara bermajoriti Muslim, adalah penyokong tegas kepada kempen Palestin dan penentang keras kepada kempen tentera Israel di Gaza. Kerajaannya dikritik kerana sokongannya terhadap kumpulan militan selepas serangan . , Malaysia juga menghadapi gelombang konservatisme keagamaan dan tekanan politik yang semakin meningkat daripada kumpulan Islam.

Gilley memberitahu TIME melalui e-mel bahawa ucapannya, salah satu daripada beberapa ucapan semasa profesor lawatan selama 10 hari, adalah mengenai dasar luar Malaysia. “Saya menghujahkan bahawa dasar luar negara dibatasi oleh antisemitisme kerajaan Malaysia,” katanya. “Keseluruhan peristiwa membuktikan hujah kertas saya: Malaysia tidak layak menjadi pelaku yang bertanggungjawab dalam tadbir urus global.”

Gilley menambah beliau “sangat kecewa” kerajaan Malaysia “menyertai kempen fitnah daripada mempertahankan kebebasan akademik.”

Gilley kemudiannya memadamkan pos beliau di X, dengan menyatakan “keselamatan dan kebajikan rakan sejawat saya di Universiti Malaya,” walaupun beliau mengekalkan skrin catur pos itu.

“Kutipan dari ucapan utama saya mencerminkan pandangan saya sendiri. Saya menyesal atas kerosakan yang saya sebabkan kepada rakan akademik saya,” beliau menulis.

Gilley juga menulis dalam satu kenyataan lain pada Rabu bahawa ahli politik Malaysia “kembali ke nasihat Mahathir untuk belajar daripada Jerman bagaimana untuk membunuh Yahudi.” Beliau kemudiannya mengutuk siaran televisyen di Malaysia yang menampilkan slogan pro-Palestin “dari sungai ke laut”, yang sesetengah orang boleh ditafsirkan sebagai panggilan antisemitik untuk memusnahkan Israel.

Dalam kekecohan mengenai kenyataannya yang provokatif, Gilley menulis pada Khamis bahawa beliau telah “selamat meninggalkan Malaysia, satu langkah di hadapan mob Islamo-fasisci yang dihasut oleh kerajaan di sana.” Beliau juga memulakan satu kutipan dana untuk menampung kos peribadi penerbangan dan penginapannya, yang beliau kata berjumlah lebih daripada $2,300, selepas universiti membatalkan profesor lawatan.

Ahli politik Malaysia Amira Aisya Abd Aziz berkata bahawa kenyataan Gilley “sama sekali mengelirukan dan tidak dapat diterima” dan “salah mewakili matlamat dan tujuan Malaysia terhadap keamanan untuk negara Palestin merdeka.”

“Kami tidak pernah menyokong Holocaust kedua. Sebenarnya, kerajaan Zionis Israel yang sedang melakukan genosid pada masa ini,” katanya.

Ini bukan kali pertama Gilley terlibat dalam kontroversi akademik. Pada tahun 2017, beliau terpaksa menarik balik satu kertas yang bertajuk “Kes untuk Kolonialisme”, yang menimbulkan kemarahan – dan beberapa kritikan yang kritis – kerana menyokong penggandaan pentadbiran kolonial di negara membangun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.