(SeaPRwire) –   Gabenor South Dakota Kristi Noem dilaporkan menulis dalam memoir baharu bahawa beliau bertemu pemimpin Korea Utara—tetapi jurucakap beliau kemudian dikutip mengatakan kenyataan itu adalah “kesilapan”.

Dalam No Going Back: The Truth on What’s Wrong with Politics and How We Move America Forward, Noem menulis bahawa beliau bertemu pemimpin Korea Utara ketika beliau berada di Kongres sebagai wakil South Dakota, mengikut laporan berita yang mendapatkan salinan buku itu sebelum diterbitkan pada 7 Mei. melaporkan berita itu pada 2 Mei, yang kemudian diambil alih oleh media lain.

“Saya mempunyai peluang untuk bepergian ke banyak negara untuk bertemu dengan pemimpin dunia—sesetengah yang mahu bantuan kami, dan sesetengah yang tidak,” mencatat Noem menulis. “Saya ingat ketika saya bertemu dengan diktator Korea Utara Kim Jong Un. Saya pasti beliau menganggap rendah saya, tidak mengetahui pengalaman saya menghadapi tiran kecil (saya pernah menjadi pastor kanak-kanak, selepas itu). Berurusan dengan pemimpin asing memerlukan tekad, persediaan dan ketegasan.”

Selepas keraguan dicetuskan terhadap akaun ini, jurucakap Noem Ian Fury memberitahu Dakota Scout bahawa mereka akan “membetulkan nama pemimpin dunia yang dikelirukan dalam buku itu.” Fury kemudian dikutip memberitahu media lain bahawa pemimpin Korea Utara disebut secara silap.

“Dua kesilapan kecil telah dibawa ke perhatian kami bahawa buku ‘No Going Back’ akan datang,” kata Fury kepada New York Times. “Ini telah dikomunikasikan kepada penulis bayangan dan editor. Kim Jong Un dimasukkan ke dalam senarai pemimpin dunia dan sepatutnya tidak dimasukkan.”

TIME menghubungi pejabat, kempen, jurucakap dan penerbit Noem mengenai laporan itu.

Noem dianggap secara meluas sebagai calon Naib Presiden untuk calon presiden Donald Trump, kerana berucap di rali-ralinya dan secara terbuka menyatakan sokongan untuk bekas Presiden. Walau bagaimanapun, pada 4 Mei bahawa beliau telah “jatuh” daripada senarai pendek sebelum kontroversi buku Noem menjadi tumpuan utama.

Gabenor itu untuk bahagian lain memoir baharu beliau di mana beliau mengakui telah membunuh anjing Cricket berusia 14 bulan dengan menembak selepas beliau berkata anjing “tidak terlatih” itu merosakkan buruan, membunuh ayam milik keluarga lain, dan bergerak untuk menggigitnya. Beliau juga membunuh kambing. Pengakuan itu pertama kali dilaporkan.

Noem kemudian membela dirinya. Dalam satu pos beliau berkata: “Saya boleh memahami mengapa sesetengah orang marah tentang kisah 20 tahun lalu tentang Cricket, salah satu anjing kerja di ladang kami, dalam buku akan datang saya—No Going Back.”

“Fakta ialah, undang-undang South Dakota menyatakan bahawa anjing yang menyerang dan membunuh haiwan ternakan boleh dibunuh. Berdasarkan bahawa Cricket telah menunjukkan tingkah laku agresif terhadap manusia dengan menggigit mereka, saya memutuskan apa yang saya lakukan,” beliau kemudian teruskan dalam pos yang sama. “Sama ada mengurus ladang atau dalam politik, saya tidak pernah menyerahkan tanggungjawab saya kepada orang lain untuk menangani. Walaupun ia sukar dan menyakitkan. Saya mengikuti undang-undang dan menjadi jiran, pemilik anjing dan ibu bapa yang bertanggungjawab.”

Republikan itu dipilih sebagai gabenor wanita pertama South Dakota pada tahun 2018 dan dipilih semula pada tahun 2022, selepas berkhidmat di Kongres sejak 2011 dan di Dewan Perwakilan South Dakota sejak 2007.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.