ISRAEL-PALESTINIAN-CONFLICT-CABINET

(SeaPRwire) –   JERUSALEM — Militan Hamas pada hari Ahad menyerang titik penyeberangan utama Israel untuk menghantar bantuan kemanusiaan ke Jalur Gaza, dilaporkan mencederakan beberapa orang Israel dan memaksa penutupan terminal.

Serangan itu mengganggu penghantaran penting makanan dan bantuan kemanusiaan lain ke Gaza, dan memberikan tamparan baru kepada usaha gencatan senjata yang dimediasi oleh Mesir dan Qatar. Dalam satu kemungkinan langkah mundur, Israel berkata ia menutup saluran satelit Al Jazeera milik Qatar, sementara Perdana Menteri Benjamin Netanyahu berkata beliau menolak tuntutan terbaru Hamas dan bersumpah untuk terus berjuang.

Tentera Israel melaporkan 10 pelancaran di persimpangan Kerem Shalom. Hamas berkata ia menyerang askar Israel di kawasan itu. Saluran TV Israel Channel 12 berkata 10 orang cedera, tiga secara serius.

Persimpangan Kerem Shalom Israel telah menjadi pintu gerbang utama bagi bantuan kemanusiaan yang sangat diperlukan untuk memasuki Gaza yang teruk. Tentera berkata persimpangan itu segera ditutup, menghentikan penghantaran bantuan ke Gaza. Belum jelas berapa lama penutupan itu akan berterusan.

Insiden itu berlaku ketika Gaza menghadapi krisis kemanusiaan dengan kekurangan makanan, ubat-ubatan dan barang kemanusiaan lain.

Serangan itu mengancam untuk mengkomplikasi rundingan gencatan senjata sedang berlangsung di Mesir. Satu delegasi Hamas berada di Kaherah pada hari Sabtu apabila media negara Mesir melaporkan “kemajuan ketara” dalam rundingan gencatan senjata.

Embed-Map-Gaza-Aid

Walau bagaimanapun, Israel tidak menghantar delegasi ke Kaherah dan pegawai kanan Israel mengecilkan prospek untuk pengakhiran penuh peperangan sambil menekankan komitmen Israel untuk menyerang Rafah.

Pegawai Mesir dan Hamas mengatakan persetujuan itu memanggil jeda berpanjangan dalam pertempuran sebagai balasan untuk pembebasan tebusan Israel yang dipegang oleh Hamas. Tetapi pihak-pihak itu masih berselisih pandangan sama ada persetujuan itu akan termasuk pengakhiran peperangan dan penarikan penuh tentera Israel dari Gaza.

Netanyahu lebih menurunkan harapan pada hari Ahad apabila menuduh Hamas membuat tuntutan tidak dapat diterima.

Sambil mendakwa bahawa Israel telah menunjukkan kesediaan untuk membuat pengorbanan, beliau berkata: “Hamas masih berpegang pada kedudukan ekstrem mereka, terutamanya penarikan tentera kami dari jalur, pengakhiran perang dan meninggalkan Hamas utuh.”

“Israel tidak akan bersetuju dengan tuntutan Hamas, yang bermakna menyerah; ia akan terus berjuang sehingga semua matlamatnya dicapai,” katanya.

Israel melancarkan perangnya sebagai tindak balas kepada serangan lintas sempadan Hamas pada 7 Oktober, yang mengorbankan kira-kira 1,200 orang dan mengambil tebusan 250 orang. Serangan udara dan darat Israel telah mengorbankan lebih 34,500 orang, mengikut pegawai kesihatan Palestin, mengusir kira-kira 80% penduduk Gaza dan membawa bencana kemanusiaan.

Mesir dan Qatar telah bekerja dengan Amerika Syarikat untuk mengantara gencatan senjata.

Pada hari Ahad, Kabinet Netanyahu meluluskan langkah untuk menutup saluran berita Al Jazeera Qatar, menuduhnya menyiarkan provokasi anti-Israel. Keputusan itu mengancam untuk mengganggu lagi rundingan gencatan senjata.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.