(SeaPRwire) –   Upacara kelulusan sedang diadakan di kolej dan universiti di seluruh Amerika Syarikat. Sebagai banyak kampus telah diganggu oleh protes mengenai peperangan Israel-Hamas, beberapa pentadbiran sekolah telah mengambil langkah untuk mengawal gangguan semasa aktiviti kelulusan mereka.

Universiti Michigan mengadakan upacara kelulusan awal Sabtu dengan beberapa gangguan. Sebelum upacara, sekolah telah menyatakan bahawa staf dan pegawai keselamatan bersedia untuk bertindak balas dan bahawa gangguan upacara kelulusan tidak akan dianggap sebagai kebebasan bersuara.

Berikut adalah pandangan beberapa upacara kelulusan:

Northeastern University

Di Boston, upacara kelulusan untuk Northeastern University bermula dengan aman Ahad pagi di Fenway Park.

Beberapa pelajar melambai bendera Palestin tetapi mereka berselerak di kalangan bendera dari India, Amerika Syarikat dan negara-negara lain. Pelajar ijazah mengadakan upacara terlebih dahulu, dengan upacara ijazah sarjana muda dijadualkan pada petang.

Polis bulan lepas menangkap kira-kira 100 penunjuk perasaan di Northeastern apabila mereka memecahkan kem di kampus Boston.

Universiti Michigan

Pegawai polis berdiri berhampiran ketika beberapa graduan yang memegang bendera Palestin dan berteriak mesej pro-Palestin menunjuk perasaan semasa upacara kelulusan di Universiti Michigan pada Sabtu, di mana puluhan ribu orang berkumpul di dalam Stadium Michigan. Satu banner menyatakan, “Tiada universiti yang tinggal di Gaza”.

Tunjuk perasaan itu jauh dari pentas dan tidak menghentikan acara selama hampir dua jam. Tetapi Setiausaha Tentera Laut Amerika Syarikat Carlos Del Toro berhenti beberapa kali semasa ucapan dan pada satu ketika berkata, “Terima kasih, wanita dan lelaki, jika anda boleh tolong fokus kembali ke podium.”

Del Toro mengendalikan sumpah kepada graduan dalam angkatan bersenjata. Beliau berkata mereka akan “melindungi kebebasan yang kita sangat hargai”, termasuk “hak untuk protes dengan aman.”

Penunjuk perasaan telah menuntut supaya Universiti Michigan memutuskan hubungan kewangan dengan mana-mana syarikat yang berhubung dengan Israel. Universiti telah membenarkan penunjuk perasaan untuk menubuhkan kem di tengah-tengah kampus.

Polis membantu memecahkan perhimpunan besar Jumaat malam di luar muzium seni kampus di mana makan malam diadakan untuk penerima ijazah kehormat. Sekurang-kurangnya seorang ditangkap.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.