Dan Drucker, Joel Habener, Jens Juul Holst, and Svetlana Mojsov

(SeaPRwire) –   Ubat-ubatan kawalan berat badan yang lebih berkuasa menjadi cerita kesihatan yang paling besar pada tahun lepas—dan Dr. Jens Juul Holst, Dr. Joel Habener, Svetlana Mojsov, dan Dr. Daniel Drucker memainkan peranan penting dalam membolehkan ubat-ubatan ini menjadi mungkin. Para saintis ini melakukan kerja awal, bermula pada tahun 1970-an, terhadap peptida glucagon-seperti, atau GLPs, yang pertama kali mengubah rawatan diabetes dan kini rawatan kegemukan.

Seperti banyak pembangunan perubatan yang membelah, ini merupakan usaha berkumpulan. Holst, di Universiti Copenhagen (di mana beliau kini profesor endokrinologi dan metabolisme), mendapati selepas pembedahan usus, tahap insulin pesakit meningkat manakala kadar gula darah mereka menurun; beliau menyandarkan perubahan ini kepada beberapa hormon berkaitan usus, termasuk glucagon, yang dihasilkan di pankreas. Pada masa yang sama, seberang lautan dan benua di Boston, Habener (yang kini profesor perubatan di Sekolah Perubatan Harvard dan Hospital Umum Massachusetts) dan Drucker bekerja dengan haiwan di makmal Hospital Umum Massachusetts dan mengenal pasti jenis baru hormon glucagon yang mereka namakan GLP-1 dan GLP-2. Mojsov, seorang ahli kimia dua tingkat di atas, juga secara bebas mengenal pasti bahagian aktif GLP-1, yang ditiru dalam ubat kawalan berat badan baharu seperti Ozempic dan Wegovy (dibuat oleh Novo Nordisk), dan salah satu daripada dua komponen utama dalam Mounjaro dan Zepbound (dibuat oleh Eli Lilly). Mojsov (yang kini penyelidik kanan di Universiti Rockefeller) menghasilkan jumlah besar peptida dan membangunkan antibodi untuk melekatinya. Ketiga-tiga mereka akhirnya bekerjasama dalam kertas saintifik penting yang menggambarkan bahagian aktif GLP-1 di usus tikus, dan mendokumenkan peningkatan tahap GLP-1 berpadanan dengan peningkatan tahap insulin.

Dekad kemudian, pemahaman itu membawa kepada revolusi hari ini dalam rawatan diabetes dan kegemukan, yang kelihatan hanya permulaan untuk ubat-ubatan berasaskan GLP-1. Ubat-ubatan ini telah diluluskan untuk mengurangkan risiko penyakit jantung, dan para penyelidik mengkaji mereka sebagai rawatan berpotensi untuk penyakit buah pinggang dan hati, keadaan otak seperti Alzheimer, dan banyak lagi. “Saya tidak berpura-pura ubat-ubatan GLP-1 akan berfungsi untuk setiap keadaan tunggal di mana mereka sedang dikaji,” kata Drucker, kini profesor perubatan di Institut Penyelidikan Lunenfeld-Tanenbaum di Universiti Toronto. “Tetapi jika mereka menunjukkan manfaat untuk separuh daripada keadaan-keadaan ini, maka ini akan menjadi kemenangan besar bagi mereka yang bergelut dengannya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.