Ferdinand Marcos Jr., Philippines' president, speaks during a Bloomberg Television interview in Manila, the Philippines, on Tuesday, March 19, 2024.

(SeaPRwire) –   Seorang “pelaku asing” kemungkinan besar berada di sebalik kandungan deepfake yang membuat Presiden Filipina kedengaran seolah-olah beliau menyeru tindakan tentera terhadap China, menurut pejabat komunikasinya.

Kerajaan sedang menyiasat penyebaran video yang dimanipulasi itu dan akan mengambil tindakan undang-undang terhadap mereka yang bertanggungjawab, kata pejabat komunikasi dalam satu kenyataan. Deepfakes yang “kelihatan meminta Angkatan Tentera bertindak terhadap negara lain” telah pun diambil turun, tambah pejabat itu tanpa menyebut China.

Kandungan palsu itu beredar pada bulan ini ketika ketegangan antara Filipina dan China meningkat berhubung tuntutan bertindih mereka di Laut China Selatan. Marcos telah berulang kali menyatakan beliau tidak cuba memprovokasi Beijing ketika negaranya mengutarakan haknya dan menghantar kapal ke perairan dipertikai di mana pertembungan dengan China menjadi lebih kerap.

Seorang pegawai berkata deepfakes itu menggambarkan pemimpin Filipina sebagai meminta penggunaan kekuatan untuk membalas China. Pejabat komunikasinya menafikan kenyataan ini pada minggu lepas, dan menyatakan tiada arahan sedemikian daripada presiden.

Deepfakes Marcos menunjukkan bagaimana negara-negara di seluruh dunia daripada Amerika Syarikat hingga India berhadapan dengan kandungan dalam talian yang dimanipulasi yang cuba mempengaruhi politik ketika kecerdasan buatan berkembang maju.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.