(SeaPRwire) –   Motaz Azaiza berbual dengan TIME di karpet merah tahun ini di New York City. Jurugambar Palestin ini tersenarai dalam senarai tahun ini kerana kerjanya menunjukkan dunia apa yang berlaku di Jalur Gaza semasa peperangan Israel-Hamas. Beliau bercakap tentang kem solidariti Gaza yang muncul di universiti-universiti di New York dan seluruh negara. Beliau baru-baru ini melawat pelajar di Universiti Columbia dan Universiti New York dan memberitahu TIME tentang pengalaman itu.

mengatakan bahawa beliau menerima jemputan untuk melawat kampus dari sekolah-sekolah kewartawanan di universiti-universiti itu. “Ia adalah yang hebat. Saya menghargai ini, dan saya gembira pelajar di sana ingin mengetahui lebih dan mendidik diri mereka sendiri.” Beliau teruskan, “Ia adalah satu penghormatan bagi saya untuk meningkatkan kesedaran tentang apa yang berlaku di negara saya.”

Berkenaan dengan menggunakan platform media sosialnya untuk meningkatkan kesedaran tentang apa yang berlaku di Gaza, beliau senaraikan beberapa perkara yang beliau ingin orang tahu. “Kami adalah manusia, kami meminta dan berjuang untuk kebebasan kami,” katanya tentang rakyat Palestin. “Kami bukan haiwan, rakyat saya dibunuh, dibunuh dan kelaparan. Berjuang untuk mencari makanan, perlindungan, mereka berada di khemah… rakyat benar-benar menderita. Ia kini 200+ hari penderitaan dan membunuh orang awam, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak.”

Beliau berkata bahawa beliau kehilangan lebih 100 koleganya akibat peperangan Israel-Hamas. “Wartawan seharusnya dilindungi di seluruh dunia,” katanya kepada TIME di karpet merah. “Wartawan tidak seharusnya takut melakukan kerja mereka atau diancam dibunuh.” Azaiza mengakhiri temubualnya dengan TIME dengan berkata, “Bebaskan Palestin.”

Majlis Gala TIME100 adalah majlis tahunan TIME untuk memperingati senarai TIME100 orang paling berpengaruh di dunia. Gala ini menyatukan ikon, pemimpin, pembuat perubahan dan selebriti dari pelbagai industri dan negara untuk satu malam perbualan dan sambutan yang hidup. Tahun ini, Gala ini menampilkan persembahan langsung dari Dua Lipa dan Fantasia Barrino, dua orang yang disenaraikan dalam senarai TIME100 tahun 2024.

TIME bekerjasama dengan ABC untuk membawa penonton ke dalam majlis eksklusif TIME100 Gala menerusi acara televisyen khas. TIME100: The World’s Most Influential People, dihasilkan bersama P&G, disiarkan Ahad, 12 Mei pada pukul 10 malam EDT di ABC, dan keesokan harinya di Hulu, dengan pengacara Taraji P. Henson dan persembahan Patrick Mahomes, Maya Rudolph, dan lain-lain.

Majlis Gala TIME100 dibentangkan oleh Booking.com, Citi, Merck, Northern Data Group, Glenfiddich Single Malt Scotch Whisky, dan Verizon.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.