PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT

(SeaPRwire) –   (KAIRO) – Kumpulan militan Hamas mengumumkan bahawa ia telah menerima cadangan gencatan senjata Mesir-Qatar untuk menghentikan peperangan selama tujuh bulan dengan Israel.

Ia mengeluarkan kenyataan Isnin menyatakan pemimpin tertingginya, Ismail Haniyeh, telah memberikan berita itu dalam panggilan telefon dengan perdana menteri Qatar dan menteri perisikan Mesir. Kedua-dua negara Timur Tengah itu telah menjadi pengantara rundingan berbulan-bulan antara Israel dan Hamas. Tiada komen segera dari Israel.

Pengumuman itu datang beberapa jam selepas bandar selatan Rafah, Gaza di hadapan operasi tentera darat Israel. Israel menyatakan Rafah ialah kubu terakhir Hamas.

Berita pengumuman Hamas menghantar orang di Rafah bersorak-sorai di jalanan.

Butir-butir cadangan itu tidak dikeluarkan serta-merta. Tetapi beberapa hari lalu, pegawai Mesir dan Hamas menyatakan gencatan senjata itu akan berlaku dalam beberapa peringkat di mana Hamas akan melepaskan tebusan yang dipegangnya dalam pertukaran penarikan tentera Israel dari Gaza.

Masih tidak jelas sama ada persetujuan itu akan memenuhi tuntutan utama Hamas untuk mengakhiri peperangan dan penarikan penuh tentera Israel.

INI ADALAH KEBELAKANGAN BERITA.

(AP) – Tentera darat Israel memerintah kira-kira 100,000 orang Palestin Isnin untuk memulakan pemindahan dari bandar selatan Rafah di Gaza, menandakan bahawa serangan darat yang lama dijanjikan di sana mungkin akan segera bermula dan menyulitkan lagi usaha untuk mengantar gencatan senjata.

Rakan rapat Israel, termasuk Amerika Syarikat, berulang kali menyatakan bahawa Israel tidak patut menyerang Rafah. Operasi yang bakal bermula itu telah meningkatkan kebimbangan global terhadap nasib kira-1.4 juta orang Palestin yang berlindung di sana.

Agensi bantuan telah memperingatkan bahawa serangan akan memperburuk bencana kemanusiaan Gaza dan menyaksikan peningkatan kematian awam dalam kempen Israel selama hampir tujuh bulan yang telah membunuh 34,000 orang dan merosakkan wilayah itu.

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden bercakap Isnin dengan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu dan mengulangi kebimbangan Amerika Syarikat tentang serangan ke atas Rafah. Biden menyatakan gencatan senjata dengan Hamas ialah cara terbaik untuk melindungi nyawa tebusan Israel yang dipegang di Gaza, kata seorang pegawai Majlis Keselamatan Kebangsaan secara tidak rasmi untuk membincangkan panggilan itu sebelum kenyataan rasmi Rumah Putih dikeluarkan.

Hamas dan pengantara utama Qatar mengatakan bahawa menyerang Rafah akan merosakkan usaha oleh pengantara antarabangsa untuk mengantar gencatan senjata. Beberapa hari lalu, Hamas sedang membincangkan cadangan disokong Amerika Syarikat yang dilaporkan menimbulkan kemungkinan berakhirnya peperangan dan penarikan tentera Israel sebagai balasan pembebasan semua tebusan yang dipegang kumpulan itu. Pegawai Israel menolak pertukaran itu, bersumpah untuk meneruskan kempen mereka sehingga Hamas dimusnahkan.

Netanyahu menyatakan Isnin bahawa merampas Rafah, yang Israel kata ialah kubu terakhir Hamas di Gaza, penting untuk memastikan militan tidak dapat membina semula keupayaan tentera mereka dan mengulangi serangan 7 Oktober ke atas Israel yang memulakan peperangan.

Leftenan Kolonel Nadav Shoshani, jurucakap tentera, berkata kira-kira 100,000 orang diperintah berpindah dari bahagian Rafah ke kawasan kemanusiaan Israel yang dipanggil Muwasi, kem sementara di pantai. Beliau berkata Israel telah meluaskan saiz zon itu dan ia termasuk khemah, makanan, air dan hospital medan.

Bagaimanapun, tidak jelas sama ada bahan itu sudah disediakan untuk menampung kedatangan baru.

Kira-450,000 orang Palestin tergugat sudah berlindung di Muwasi. Agensi PBB untuk pelarian Palestin, dikenali sebagai UNRWA, berkata ia telah memberikan bantuan kepada mereka. Tetapi keadaannya teruk, dengan sedikit tandas atau kemudahan sanitasi di kawasan terutamanya luar bandar, memaksa keluarga menggali tandas peribadi.

Selepas arahan pemindahan Isnin, orang Palestin di Rafah berjuang dengan perlu memindahkan semula keluarga besar mereka untuk satu nasib yang tidak diketahui, letih selepas berbulan-bulan tinggal di khemah besar atau terdesak di sekolah atau tempat perlindungan lain di dan sekitar bandar itu. Beberapa yang berbual dengan Associated Press tidak mahu mengambil risiko tinggal.

Risalah tentera Israel dilepaskan dengan peta butiran beberapa kawasan timur Rafah untuk dikosongkan, memberi amaran serangan akan segera bermula dan sesiapa yang tinggal “meletakkan diri dan ahli keluarga mereka dalam bahaya.” Pesanan teks dan siaran radio mengulangi mesej itu.

UNRWA tidak akan dipindahkan dari Rafah supaya dapat terus memberikan bantuan kepada mereka yang tinggal di belakang, kata Scott Anderson, pengarah agensi itu di Gaza.

“Kami akan memberikan bantuan kepada orang di mana sahaja mereka memilih untuk berada,” katanya kepada AP.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengatakan serangan ke atas Rafah boleh mengganggu pengedaran bantuan yang mengekalkan kehidupan orang Palestin di seluruh Gaza. Laluan Rafah ke Mesir, salah satu pintu masuk utama bantuan ke Gaza, terletak dalam zon pemindahan. Laluan itu kekal terbuka Isnin selepas perintah Israel.

Jan Egeland, setiausaha agung Majlis Norwegian untuk Pelarian, mengutuk arahan pemindahan “paksaan, tidak sah” itu dan idea orang perlu pergi ke Muwasi.

“Kawasan itu sudah terlebih muat dan kekurangan perkhidmatan asas,” kata Egeland. Beliau berkata serangan Israel boleh membawa “fasa paling maut peperangan ini.”

Pengeboman dan serangan darat Israel di Gaza telah membunuh lebih 34,700 orang Palestin, kira-dua pertiga kanak-kanak dan wanita, menurut pegawai kesihatan Gaza. Jumlah itu tidak membezakan antara awam dan pejuang. Lebih 80% penduduk 2.3 juta telah dipaksa keluar rumah, dan ratusan ribu di utara berada di ambang kelaparan, menurut PBB.

Ketegangan meningkat Ahad apabila Hamas melepaskan roket ke arah tentera Israel berkedudukan di sempadan dengan Gaza berhampiran laluan utama Israel menghantar bantuan kemanusiaan, membunuh empat askar. Israel menutup laluan itu – tetapi Shoshani berkata ia tidak akan menjejaskan berapa banyak bantuan masuk ke Gaza kerana yang lain sedang bekerja.

Sementara itu, serangan udara Israel ke atas Rafah membunuh 22 orang, termasuk kanak-kanak dan dua bayi, menurut hospital.

Peperangan itu dipicu oleh ke selatan Israel pada Oktober di mana Hamas dan militan lain membunuh kira-1,200 orang, kebanyakannya awam, dan menculik kira-250 tebusan. Selepas pertukaran semasa gencatan senjata November, dipercayai Hamas seperti juga mayat kira-30 yang lain.

Penengah gencatan senjata – Amerika Syarikat, Mesir dan Qatar – kelihatan bergegas untuk menyelamatkan persetujuan gencatan senjata yang mereka cuba dorong melalui minggu lalu. Mesir berkata ia berhubung dengan semua pihak Isnin “untuk mengelakkan situasi daripada … terlepas kawalan.”

Ketua Pengarah CIA William Burns, yang berada di Kaherah untuk rundingan persetujuan itu, berlepas bertemu perdana menteri Qatar, kata seorang pegawai yang rapat dengan perkara itu secara tidak rasmi untuk membincangkan rundingan tertutup sebelum kenyataan rasmi dikeluarkan. Tidak jelas sama ada lawatan berikutnya ke Israel yang dirancang akan berlaku.

Dalam ucapan api-api Isnin malam menandakan hari peringatan Holocaust Israel, Netanyahu menolak tekanan antarabangsa untuk menghentikan peperangan, dengan berkata “jika Israel dipaksa berdiri bersendirian, Israel akan berdiri bersendirian.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Isnin, Netanyahu menuduh Hamas “merosakkan” persetujuan dengan tidak bergerak dari tuntutannya untuk pengakhiran peperangan dan penarikan tentera penuh Israel sebagai balasan pembebasan tebusan, yang dipanggilnya “ekstrem.”