(SeaPRwire) –   Jika anda tanya kepada kelas tahun 2024, mereka akan berkata: pengajian di universiti tidak seperti yang ditunjukkan dalam filem.

Ia ketika beberapa hari terburuk wabak COVID-19 pada tahun 2020 bahawa mereka mengucapkan selamat tinggal kepada rakan sekolah tinggi mereka dalam upacara kelulusan yang dilaksanakan dengan jarak sosial sebelum berangkat ke universiti—di Zoom.

Walaupun mereka dapat berpindah ke asrama dan menghadiri kelas di dewan kuliah, ramai berkata bahawa kesan tahun freshman maya masih dirasakan. “Terdapat perbezaan yang ketara antara kelas tamatan ’24 dan kelas-kelas sebelum kami dan yang selepas kami,” kata Dylan Blackett, pelajar neurosains di Pomona College. “Kami agak lebih tertutup, lebih insular.”

Pada minggu-minggu akhir pengajian mereka, ketika melanda kampus di seluruh negara, ramai mendapati sekolah mereka menjadi tumpuan perhatian negara dan pengalaman pengajian mereka terganggu sekali lagi ketika tamat pengajian menghampiri. “Pada masa ini, saya percaya bahawa melakukan perkara yang betul bermakna melaporkan apa yang berlaku,” kata Taylor Contarino, pelajar tahun akhir di University of Southern California (USC) yang telah menangguhkan sambutan kelulusan biasa untuk melaporkan protes kampus sebagai wartawan pelajar. “Jika [pilihan adalah] melaporkan protes yang akan tercatat dalam sejarah suatu hari atau minum gin dan tonic di bar—saya tahu yang mana saya akan pilih.”

Fatima Usman mengambil jurusan pendidikan rendah di DePaul University. Usman berasa bahawa menyesuaikan diri ke kampus tanpa acara seperti orientasi untuk memudahkan peralihan membuat perubahan itu lebih mencabar.

“Saya tidak dapat mengelak daripada agak pahit terhadap pelajar tahun pertama kerana saya melihat bagaimana mudah untuk mereka. Tetapi apabila saya datang [ke kampus] pada pertengahan tahun sophomore, saya perlu memulakan semula. Tiada acara untuk kami [untuk peralihan ke universiti]. Ia hanyalah baik, marilah kita pura-pura seolah-olah ia tidak pernah berlaku. Saya berumur 20 mengambil langkah-langkah kecil memasuki dunia baharu ini.”

Dylan Blackett mengambil jurusan neurosains di Pomona College. Seperti ramai orang, beliau terpaksa melalui proses berkabung secara maya semasa wabak.

“Saya mempunyai kawan yang saya jumpai secara maya, juga pelajar tahun pertama, dan kami telah menjadi rakan kongsi makmal kedua-dua semester. Pada akhir semester musim bunga saya, beliau terlibat dalam kemalangan kereta. Saya menerima emel daripada sekolah saya memberitahu bahawa beliau telah meninggal dunia.

Ia memang sangat mengejutkan. Dan ia agak pelik kerana, adakah saya pernah bertemu dengan orang ini secara nyata? Tidak. Saya hanya mengenalinya melalui skrin.

Terdapat banyak kehilangan semasa masa itu dan saya fikir bagi banyak orang termasuk diri saya sendiri, kehilangan dan dukacita itu perlu dihadapi seorang diri. “

Isaac Yu mengambil jurusan Kajian Amerika di Yale University. Apabila beliau mengambil jawatan kepimpinan dalam akhbar pelajar, beliau dibebankan dengan mengekalkan tradisi lama tanpa mengetahui apa yang mereka itu.

“Kami kehilangan banyak ingatan institusi—terdapat tradisi yang tidak berlaku lagi. Kumpulan orang yang memperkenalkan saya [ke Yale Daily News] tidak pernah menjalani upacara pengenalan yang biasa kerana COVID dan kemudian tahun selepas itu saya yang melakukan pengenalan, tetapi saya berasa seperti berpura-pura tahu apa yang berlaku. Saya mengajar banyak pelajar tahun pertama bagaimana untuk melipat topi kertas kerana mereka melakukannya dalam Gilmore Girls—tiada seorangpun yang mengajar saya bagaimana untuk melakukannya.

Kami sedar bahawa kami akan perlu memutuskan apa rupa tradisi ini kini. Tiada cara untuk memegang apa yang biasa kerana kami tidak mempunyai kenangan tentangnya.”

Victoria Caputo mengambil jurusan Kajian Komunikasi di University of Miami. Walaupun beliau tidak mendapat pengalaman pengajian universiti yang pernah dibayangkan, wabak membawanya ke jalan baharu.

“Saya berasal dari bandar kecil di mana semua orang akan menyertai persatuan sororiti. Rancangan saya adalah untuk mendapatkan ijazah dan menjadi guru. Saya menyertai upacara pemilihan di Quinnipiac pada musim gugur tahun freshman saya, dan saya dilantik ke Alpha Chi Omega. Semuanya adalah maya.

Hampir semua kelas saya adalah atas talian [di Quinnipiac], jadi saya tidak mendapat pengalaman kampus. Saya memutuskan untuk bertukar selepas setahun pertama saya ke University of Miami kerana beberapa kawan saya pergi ke sekolah di Florida dan mereka tidak begitu ketat. Mereka tidak mempunyai babak [persatuan sororiti] di sini, dan saya tidak dibenarkan untuk menyertai semula kerana saya telah dilantik ke satu yang lain. Ia mengubah perspektif saya tentang pendidikan dan aktiviti luar biasa saya banyak. Saya menyertai kelab sorak, persatuan undang-undang pra-undang. Saya membantu melaksanakan Persatuan Pelajar Itali. Saya adalah ahli Persatuan Kepemimpinan dan Kejayaan Kebangsaan. Saya menyertai pasukan debat, yang tidak pernah saya bayangkan diri saya berada di situ. Kini saya akan ke sekolah undang-undang.

Ramai pelajar yang seperti saya di sekolah tinggi tidak benar-benar memanfaatkan atau mengambil kesempatan daripada semua peluang di universiti. Walaupun COVID mengganggu rancangan saya untuk kekal berhampiran rumah, menyertai persatuan sororiti, saya dapat mengalami bandar baharu dan bertemu orang dari seluruh dunia serta menyertai organisasi baharu yang saya benar-benar tidak akan pernah menyertainya.”

Alyssa Vazquez mengkaji komunikasi strategik di University of Houston. Sebagai orang pertama dalam keluarganya untuk pergi ke universiti, Vazquez berkata menyesuaikan diri ke pengajian maya adalah pengalaman yang sangat mencabar.

“Semua orang tentu sahaja mempunyai visi tertentu tentang bagaimana pengajian universiti akan menjadi. Saya katakan saya hanya mendapat sekitar 25% daripada visi itu.

Saya ingat tepat sebelum saya memulakan kelas pada awal Ogos, saya begitu bimbang. Saya pelajar ijazah pertama, jadi tiada sesiapa yang boleh saya bergantung. Di mana saya pergi? Bagaimana saya akses sumber-sumber ini? Siapakah yang boleh saya hubungi?

Ia sebenarnya lebih teruk, saya katakan, berbanding jika saya benar-benar pergi secara bersemuka. Saya hanya 10 kali lebih tertekan dan dalam satu cara keseorangan.”

Ezra Snell mengambil jurusan sosiologi di Jackson State University. Menghidupi asrama semasa penguncian adalah pengalaman yang membebankan, katanya, tetapi ia memberinya peluang untuk melambatkan dan merenung.

“Ia hampir terasa seperti saya mempunyai tiga tahun pengajian universiti berbanding empat tahun. Tahun freshman saya begitu berbeza, dan siapa saya sebagai seorang individu juga begitu berbeza. Saya benar-benar keseorangan. Tetapi saya tidak pernah benar-benar menyerah harapan bahawa perkara boleh berubah. Saya menjayakan banyak perkara yang ingin saya lakukan di universiti kemudian. Banyak perkara tertangguh tetapi tidak ditolak.

Berusaha untuk memperkenalkan diri semula sebagai seorang yang berusia 18 tahun boleh membawa kepada beberapa keputusan bodoh. Saya tidak mempunyai peluang untuk membuat sesetengah keputusan bodoh jika kami tidak berada di bawah penguncian. Saya menghargai itu. Saya dapat menubuhkan siapa yang ingin saya jadi.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Maggie Wong mengambil jurusan Sains Komputer dan Matematik di Bowdoin College. Pada musim gugur 2020, bilik kelasnya kelihatan sedikit berbeza daripada yang dijangkakan.