(SeaPRwire) –   Berikutan minggu-minggu protes pro-Palestin dan kekacauan di , Universiti Columbia telah membatalkan majlis graduasi universiti utama, tetapi akan terus dengan sambutan skolah yang lebih kecil.

Tanpa majlis yang dijadualkan pada 15 Mei, universiti itu akan memfokuskan sambutan di sekitar “Hari Kelas” dan upacara skolah yang dirancang lebih awal, “di mana pelajar dimuliakan secara individu bersama rakan sejawat mereka.” Columbia mendakwa keputusan itu dibuat berdasarkan perbincangan dengan pemimpin pelajar.

“Pelajar kami menekankan bahawa sambutan skolah yang lebih kecil ini adalah yang paling bermakna bagi mereka dan keluarga mereka,” kata Universiti itu dalam kenyataan pada 6 Mei. “Mereka bersemangat untuk melintasi pentas dengan tepukan dan kebanggaan keluarga serta mendengar daripada tetamu penceramah jemputan sekolah mereka. Oleh itu, kami akan memfokuskan sumber kami kepada upacara sekolah itu dan menjamin keselamatan, hormat dan lancarnya.”

Secara dalam talian, dalam beberapa jam selepas pengumuman itu dibuat, ramai mendakwa bahawa Universiti itu tidak menghantar pelajar melalui emel untuk memaklumkan perubahan itu.

“Bagaimana saya mendengar tentang ini daripada phil sebelum universiti PADAHAL SAYA BERADA DI SINI?????” salah seorang pelajar bertindak balas kepada satu pos di X oleh Phillip Lewis, Penyunting Timur Tengah Huffington Post, berkongsi keputusan itu.

“Well…Twitter adalah cara liar untuk mendapat berita ini,” kata seorang pelajar undang-undang.

“Sudah lima jam dan pelajar belum menerima apa-apa komunikasi daripada mengenai majlis graduasi.” kata pengguna X yang lain.

Mariam Jallow, seorang pelajar tahun ketiga di Columbia College dan presiden akan datang Majlis Pelajar Kolej Columbia, memberitahu TIME bahawa keputusan itu telah merosakkan kepercayaan badan pelajar kepada pentadbiran universiti. “Banyak komunikasi yang kami terima tentang menurunkan kem dan serbuan polis ke Hamilton Hall dilakukan atas alasan kelas senior dan mereka tidak mempunyai upacara penamatan sekolah menengah tinggi kerana COVID,” kata Jallow. “Kini banyak pelajar tahun akhir, dan kelas di bawah mereka merasa seolah-olah mereka dibohongi kerana majlis graduasi universiti tidak berlaku dan Hari Kelas berlaku di padang bola sepak kami. Bagi kebanyakan pelajar, kepercayaan yang agak kurang semasa semua ini kini benar-benar musnah.”

Pasukan hubungan media Universiti Columbia tidak membalas permintaan TIME untuk komen sebelum penerbitan.

Banyak upacara yang dijadualkan berlangsung di padang selatan kampus Morningside – di mana penunjuk perasaan mendirikan kem pada 17 April untuk memprotes peperangan di Gaza dan ikatan pelaburan universiti dengan Israel – kini dipindahkan ke Kompleks Sukan Baker, venue sukan luar universiti terletak 5.4 batu dari kampus utama (di hujung Inwood di Manhattan). Majlis graduasi universiti juga dirancang berlangsung di kampus Morningside.

Universiti itu menjadi tumpuan perhatian antarabangsa berikutan protes dan tindak balas pentadbiran dan polis Columbia. Pada malam 30 April, Polis New York (NYPD) tiba di kampus untuk membersihkan kem dan menangkap penunjuk perasaan pro-Palestin yang menduduki Bangunan Pentadbiran Hamilton, sebuah bangunan pentadbiran di kampus Morningside, malam sebelumnya. Ini kali kedua bulan itu Universiti Columbia meminta bantuan NYPD untuk menangkap penunjuk perasaan pro-Palestin.

Presiden universiti, Minouche Shafik, meminta minggu lalu agar NYPD kekal di kampus sehingga sekurang-kurangnya 17 Mei “untuk mengekalkan ketenteraman dan memastikan kem tidak ditubuhkan semula,” menurut surat Shafik kepada jabatan itu.

Dengan membatalkan majlis graduasi, Columbia mengikuti Universiti Selatan California (USC) yang juga bergerak untuk membatalkan upacara universiti berikutan protes terhadap pembatalan ucapan wali kelas Muslim Asna Tabassum. (USC menjelaskan ia membatalkan upacara itu kerana “risiko ketara berkaitan keselamatan dan gangguan”.)

“Minggu-minggu terakhir ini sangat sukar bagi komuniti kami. Begitu juga kami memberi tumpuan untuk membuat pengalaman graduasi kami benar-benar istimewa, kami terus meminta maklumbalas pelajar dan sedang melihat kemungkinan acara gembira pada 15 Mei untuk menggantikan upacara besar formal itu,” kata universiti dalam kenyataannya. “Kami akan berkongsi lebih lanjut dalam beberapa hari akan datang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.