Michael J. Fox berucap di TIME 100 Gala

(SeaPRwire) –   Pelakon dan aktivis Michael J. Fox menerima anugerah TIME100 Impact tahunan—yang mengiktiraf seorang pelopor global yang mendorong sempadan dalam industri mereka—di TIME100 Gala 2024 di Jazz at Lincoln Center, Bandar Raya New York pada Khamis.

Berikutan toast bergaya Beyoncé oleh pelakon Maya Rudolph, Willie Geist, pengacara bersama MSNBC’s Morning Joe, memperkenalkan Fox di majlis bintang-bintang tersebut. “Membesar, apabila saya bermimpi suatu hari akan bertemu Michael J. Fox, ia adalah ketika melakukan perjalanan masa dengan beliau di dalam DeLorean atau bermain bola keranjang dengannya sebagai remaja serigala yang berubah menjadi lelaki besar di kampus—plot yang kami semua ikuti sahaja kerana kami begitu menyukai Michael,” Geist bercanda dalam pembukaannya.

Geist merindui bagaimana beliau akhirnya bertemu Fox banyak tahun kemudian, selepas bapanya, Bill Geist, didiagnosis dengan penyakit Parkinson. “Ke mana anda pergi selepas menerima berita menggetarkan seperti itu? Anda pergi kepada Michael J. Fox, wira sebenar kepada jutaan keluarga Parkinson seperti kami.”

Kemudian Fox menaiki pentas TIME100 Gala dan bercerita bagaimana beliau kini berkaitkan stanza berikut dari puisi “Antigonish” Hughes Mearns, salah satu puisi kegemaran bapanya: “Semalam, di tangga/Saya bertemu seorang lelaki yang tidak ada di sana/Dia tidak ada lagi hari ini/Saya harap, saya harap dia akan pergi”

“Bagaimana ini relevan? Ternyata ini metafora yang sempurna untuk Parkinson awal penampilan,” kata Fox. “Saya sedang menaiki tangga emas, menguruskan urusan saya sendiri dan tiba-tiba saya dihalang oleh sesuatu yang tidak dapat dilihat saya atau orang lain. Masa berlalu dan tiada perubahan. … Saya banyak bersembunyi. Satu perkara yang tidak akan berfungsi pula, ialah mengharapkan ia pergi.”

Beliau kemudiannya mengucapkan terima kasih kepada doktor, saintis, penyelidik, dan orang lain yang bekerja untuk membantu pesakit Parkinson memanjat tangga masa depan mereka. “Kini kami tahu kami tidak hanya berhadapan dengan pendekatan klinikal terhadap penyakit Parkinson, tetapi pemahaman biologi sebenar terhadap gejala, kemajuan, dan petunjuk menuju penemuan vaksin lebih awal daripada yang pernah diharapkan.”

Fox diiktiraf sebagai salah seorang penerima anugerah dalam senarai tahunan TIME bagi 100 orang paling berpengaruh di dunia. Beliau terkenal dengan peranannya sebagai Marty McFly dalam filem Back to the Future dan Alex P. Keaton dalam sitkom Family Ties. Beliau telah bekerja dalam pelbagai filem dan projek televisyen selama bertahun-tahun, termasuk siri filem Stuart Little, The Good Wife, dan The Good Fight. Beliau didiagnosis dengan penyakit Parkinson pada 1991, yang membawanya untuk bersara rasmi dari lakonan pada 2020. Dalam lebih 30 tahun sejak menerima diagnosisnya, beliau telah menjadi penyokong untuk mencari vaksin dan melancarkan Yayasan Michael J. Fox untuk mengumpul dana bagi penyelidikan.

Ryan Reynolds, yang merupakan kawan Fox dan ahli lembaga yayasan Fox, turut disenaraikan dalam senarai TIME100 tahun ini. Pelakon Deadpool itu menulis bahawa beliau “beruntung memanggil Mike sebagai kawan,” sambil menambah Fox “lucu. Beliau hangat. Beliau tampan dan sangat cerdas.” Reynolds menggambarkan Fox sebagai “seseorang yang membantu bapanya, bersama jutaan orang lain, merasa kurang seorang” kerana begitu terbuka mengenai pengalamannya dengan Parkinson.

“Beliau juga kerap jatuh. Bukan hanya kerana beliau menghidap Parkinson,” beliau menulis. “Beliau jatuh kerap kerana beliau tidak takut terbang.”

TIME100 Gala ialah sambutan tahunan TIME bagi senarai TIME100 yang menampilkan 100 orang paling berpengaruh di dunia. Gala ini menyatukan ikon, pemimpin, pembuat perubahan, dan selebriti dari pelbagai industri dan negara untuk satu malam penuh dialog dan sambutan yang hidup. Tahun ini, Gala menampilkan persembahan langsung dari Dua Lipa dan Fantasia Barrino, dua penerima anugerah dalam senarai TIME100 2024.

TIME bekerjasama dengan ABC untuk membawa penonton ke dalam majlis eksklusif TIME100 Gala menerusi acara televisyen khas. TIME100: The World’s Most Influential People, diterbitkan bersama P&G, disiarkan pada Ahad, 12 Mei jam 10 malam EDT di ABC, dan keesokan harinya di Hulu, dengan pengacara Taraji P. Henson dan penampilan Patrick Mahomes, Maya Rudolph, dan lain-lain.

TIME100 Gala dipersembahkan oleh Booking.com, Citi, Merck, Northern Data Group, Glenfiddich Single Malt Scotch Whisky, dan Verizon.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.