(SeaPRwire) –   Mantan CEO Starbucks Howard Schultz mengatakan pemimpin syarikat itu harus menghabiskan lebih banyak masa di kedai-kedai dan memberi tumpuan kepada minuman kopi ketika mereka bekerja untuk memulihkan jualan yang merosot.

Dalam satu catatan di LinkedIn yang diterbitkan pada akhir minggu lalu, Schultz berkata banyak orang telah menghubunginya selepas Starbucks melaporkan jualan dan keuntungan suku tahunan yang lebih lemah daripada jangkaan minggu lalu.

Giant kopi Seattle itu berkata tempoh itu kerana lalu lintas kedai melambat di seluruh dunia. Ia merupakan kali pertama sejak 2020 syarikat itu melihat penurunan pendapatan suku tahunan. Starbucks juga menurunkan panduan jualan dan keuntungan untuk tahun kewangan penuhnya.

Schultz, , dikreditkan dengan membesarkan syarikat itu menjadi gergasi global yang menjadi dengan hampir 39,000 kedai di seluruh dunia. Beliau telah menjadi pengerusi emeritus syarikat itu sejak musim gugur tahun lalu, ketika beliau dari lembaga Starbucks.

Schultz kekal sebagai pemegang saham individu terbesar Starbucks, memegang saham yang dinilai pada $1.5 bilion pada akhir tahun lalu.

Dalam catatannya, Schultz berkata pemimpin kanan – termasuk ahli lembaga – perlu menghabiskan lebih banyak masa berbual dengan barista di kedai-kedai syarikat.

“Saya telah menekankan bahawa penyelesaian syarikat perlu bermula di rumah: operasi AS adalah sebab utama kejatuhan syarikat dari kedudukan kemuliaan,” katanya. “Kedai-kedai memerlukan fokus maniakal terhadap pengalaman pelanggan, melalui mata seorang pedagang. Jawapan tidak terletak dalam data, tetapi di kedai-kedai.”

Laxman Narasimhan, yang menjadi CEO Starbucks pada musim bunga tahun lalu, di kedai-kedai Starbucks sekali sebulan.

Pada beberapa ketika dalam catatannya, Schultz kelihatan mempersoalkan rancangan pemulihan Narasimhan. Dalam panggilan dengan pelabur minggu lalu, Narasimhan menyebut beberapa produk baru yang dia fikir akan menggerakkan pelanggan ke kedai nanti tahun ini, termasuk minuman boba, pilihan bebas gula dan jenama pertama minuman tenaga Starbucks.

Tetapi Schultz berkata kopi adalah apa yang membezakan Starbucks dan memperkukuh kedudukan premium syarikat.

“Strategi pasaran perlu diubahsuai dan ditingkatkan dengan inovasi kopi ke hadapan,” katanya.

Narasimhan juga mengumumkan rancangan untuk kedai kopi pop-up di AS dan negara-negara lain bulan lalu. Starbucks merancang untuk menggunakan kedai-kedai itu untuk eksperimen dengan minuman kopi edisi terhad, mengajar pelanggan muda tentang kopi dan mempelajari preferensi pelanggan.

Schultz juga berkata syarikat itu harus mengemas kini platform tempahan dan pembayaran mudah alihnya untuk “sekali lagi membuatnya pengalaman yang menaikkan semangat yang direkabentuk untuk menjadi.” Beliau tidak menyatakan perubahan apa yang dia fikir harus dibuat. Narasimhan mengatakan pada musim gugur bahawa Starbucks mempercepat pengenalan ciri digital baru dan cuba mempersonalisasi pengalaman pelanggan dalam aplikasinya.

“Kami sentiasa menghargai perspektif Howard. Cabaran dan peluang yang dia tekankan adalah yang kami fokuskan. Dan seperti Howard, kami yakin dalam kejayaan jangka panjang Starbucks,” kata Starbucks Isnin dalam satu kenyataan.

Schultz mempunyai sejarah campur tangan apabila dia melihat Starbucks berjuang. Beliau bersara sebagai CEO pada tahun 2000 dan menjadi pengerusi syarikat itu, kemudian kembali sebagai CEO pada tahun 2008 apabila syarikat itu berhadapan dengan zaman sukar.

Schultz meletak jawatan sekali lagi pada tahun 2017 tetapi kembali untuk memimpin syarikat secara sementara pada tahun 2022. Pada tahun 2023, beliau melantik Narasimhan, bekas eksekutif PepsiCo, sebagai CEO. Schultz meninggalkan lembaga Starbucks pada musim gugur dan menjadi pengerusi emeritus.

Saham Starbucks kekal rata Isnin. Harga saham syarikat itu telah jatuh lebih 20% sejak awal tahun ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.