CHINA-US-DIPLOMACY

(SeaPRwire) –   Ia hampir seperti lawatan. Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken tiba di Shanghai pada Rabu untuk di bawa ke perlawanan bola keranjang dan makan malam berupa roti kukus di atas balkoni yang menghadap Taman Dinasti Ming Yu di bandar raya itu. Pentadbir diplomatik tertinggi Amerika Syarikat itu juga mengambil masa untuk dari Bund Shanghai, tempat dia memuji pelajar dan pemimpin perniagaan “membina jambatan dan ikatan antara negara kita” ketika lampu neon daerah perniagaan Lujiazui berkelip di latar belakang. “Diplomasi muka ke muka penting,” kata Blinken, kerah terbuka.

Nada berbeza dari lawatan Blinken ke China sebelumnya pada Jun lalu, apabila hubungan bilateral antara dua ekonomi terbesar dunia telah mencapai titik terendah. Walaupun Blinken diberi audiens dengan Presiden China Xi Jinping, kedua-dua pihak mengukuhkan pendirian mereka terhadap setiap pertikaian, daripada status Taiwan dan usaha Amerika Syarikat untuk menghalang teknologi China kepada hak asasi manusia dan sokongan Xi terhadap perang Rusia di Ukraine. Ia hanya pada November bahawa sedikit pencairan muncul selepas Presiden Amerika Syarikat Joe Biden dan Xi bersetuju untuk menyambung semula komunikasi tentera tingkat tinggi selepas vakum 16 bulan. (Perbincangan minggu lalu antara kedua-dua negara tentera tertinggi adalah penglibatan penting pertama sejak akhir 2022.)

Namun secara substansif, hubungan itu masih rosak. Pada hari yang sama Blinken tiba untuk lawatannya selama tiga hari ke China, bosnya di Rumah Putih menandatangani dua akta khas direka untuk mengganggu tuan rumahnya: satu menghalang TikTok kecuali ByteDance berpusat di Beijing menjual aset aplikasi streaming itu dalam masa sembilan bulan; dan pakej bantuan $95 bilion termasuk $8.1 bilion untuk Wilayah Asia Pasifik, termasuk Taiwan berdaulat, yang China lihat sebagai wilayah berdaulatnya. Kedua-duanya berfungsi sebagai “pengingat lagi betapa banyak perbezaan antara dua sistem dan kerajaan kita,” kata Sean King, naib presiden kanan memberi tumpuan kepada Asia untuk firma perundingan Park Strategies.

Jadi, apa yang boleh dicapai Blinken? Pada Jumaat, beliau akan bertemu pegawai kanan di Beijing termasuk Menteri Luar Negara China Wang Yi dan, kemungkinan tetapi tidak disahkan, Xi sendiri. Blinken akan cuba desak China untuk berhenti memberi cip dan bantuan kepada industri pertahanan Rusia. Beliau juga mungkin mengutuk China kerana agresif terhadap Filipina, Taiwan, dan yang lain di Wilayah Asia Pasifik. Dan dijangka beliau akan desak pegawai China menggunakan ikatan yang semakin erat dengan Iran untuk mengurangkan ketegangan. Namun, sukar untuk beliau membuat kemajuan dalam sebarang bidang ini. “Beijing melihat hampir sebarang masalah keselamatan Amerika Syarikat sebagai menguntungkan kepentingannya sendiri,” kata King, “jadi jangan harap Xi akan memberi kita manfaat sebarang masa lagi.”

Itu kata, ekonomi China yang melambat menyediakan peluang, mendesak Beijing untuk menurunkan nada diplomatiknya di tengah-tengah keperluan terdesak untuk menarik pelaburan asing. China menghadapi , inflasi rekod, hutang kerajaan tempatan bersamaan 76% KDNK, krisis , dan pasaran saham yang hilang $5 trilion nilai. Usaha Washington untuk merosakkan industri teknologi China melalui kawalan eksport sangat merosakkan apabila negara itu sedang menilai semula ekonominya bernilai $17.52 trilion ke arah teknologi masa depan untuk memacu era pertumbuhan baharu.

“Pada satu cara, China menganggarkan diri terlalu kuat dari segi kekuatan sains dan teknologinya,” kata Xu Bin, profesor ekonomi dan kewangan di China Europe International Business School. “Mungkin anda tidak boleh sembunyikan lagi tetapi anda tidak boleh terlalu agresif juga. Saya tidak tahu sama ada kerajaan telah belajar daripada kesalahan mereka.”

Soalan lain adalah sama ada Washington bersedia untuk mengurangkan langkah menghalang ekonomi China ditukar dengan kemajuan dalam isu-isu kurang strategik. Blinken telah berulang kali mengangkat topik fentanil dan opioid sintetik – yang bahan asas diimpor dari China – dan yang beliau tekankan secara jelas dalam pos sosial media dari Shanghai sebagai punca kematian utama di kalangan Amerika berumur 18 hingga 49 tahun. Kedua-dua pihak juga kelihatan sepadu untuk menangani penyeludupan wang, yang memudahkan pelarian modal di China serta pencucian wang untuk sindiket jenayah lintas sempadan termasuk penyeludup dadah ke Amerika Syarikat.

“Sama ada China dan Amerika Syarikat memilih kerjasama atau konfrontasi, ia mempengaruhi kesejahteraan kedua-dua rakyat, negara dan juga masa depan kemanusiaan,” kata Chen Jining, setiausaha Parti Komunis China untuk Shanghai, kepada Blinken pada Khamis.

Sama ada Washington bersedia untuk berkompromi untuk membuat kemajuan dalam isu-isu ini tidak jelas. Tetapi terlepas daripada itu, kemajuan tidak akan jauh untuk menetapkan semula hubungan yang berjalan ke arah berbeza. Dan masih ada risiko sebenar bahawa perkara-perkara akan merosot lagi, dengan ke atas bank-bank besar China “pilihan nuklear” memandangkan kesan rantaian di seluruh ekonomi global. Berkempen di Pennsylvania minggu lalu, Biden memanggil untuk kenaikan ke atas import besi China, dengan kereta elektrik China juga di tumpuan. Dengan menyekat Beijing sebagai salah satu titik persetujuan dwipihak, retorik anti-China pasti akan meningkat daripada kedua-dua kumpulan ketika pilihan raya presiden Amerika Syarikat menghampiri November.

Namun, di Shanghai Blinken bermain mesra, menjelaskan kepada pelajar di universiti bandar raya itu pada Khamis bagaimana pertukaran pelajar antara dua negara telah merosot dengan mendadak disebabkan “COVID dan sebab-sebab lain,” dengan hanya 800 orang Amerika belajar di China hari ini daripada puncak 15,000 dekad lalu. “Kita ingin membina semula itu,” katanya. “Ia sangat penting untuk membuat sambungan ini.” Bagi kebanyakan dalam bilik itu, perkataan Blinken akan berbunyi kosong. Tetapi seperti dua ibu bapa bercerai, tidak ada salahnya kelihatan ramah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.