2024 TIME Earth Awards Gala

(SeaPRwire) –   “Ini bukan kebetulan,” kata Gloria Walton, mengenai gerakan keadilan alam sekitar yang diakui sebagai kuasa yang berpengaruh.

“Ini adalah realiti yang dicipta oleh tenaga dan kasih sayang masyarakat garis hadapan dan organisasi akar umbi yang telah bekerja selama dekad,” kata Walton sambil menyampaikan Anugerah Bumi kepada lelaki yang dikenali sebagai “Bapa Keadilan Alam Sekitar”, Robert Bullard.

Bullard, yang dilantik ke Majlis Keadilan Alam Sekitar Rumah Putih pada 2021, berbicara tentang perjuangan panjang yang dilakukannya untuk keadilan alam sekitar dalam ucapan penerimaannya. Beliau membincangkan cabaran yang dihadapinya pada 1979, ketika beliau menjalankan kajian untuk menyokong kes penting Bean v. Southwestern Waste Management Corps.— kes pertama yang mencabar rasisme alam sekitar di Amerika Syarikat.

“Saya ialah seorang sosiolog dan sosiologi saya telah mengajar saya bahawa ia tidak cukup untuk mengumpul data, melakukan sains dan menulis buku,” katanya. “Supaya kita dapat menyelesaikan krisis sebegini, kita mesti melakukan sains kita, kita mesti mengumpul data kita, kita mesti mengumpul fakta kita, dan kita mesti mengahwini fakta-fakta itu dengan tindakan.”

Bagi Bullard, itu bermakna tindakan mencari penyelesaian perlu menumpukan pengalaman mereka yang menghadapi bebanan perubahan iklim. “Orang yang telah mengalami ketidakseimbangan yang meningkat mempunyai PhD dalam ‘hidup’,” katanya. “Mereka memahami masalah dan penyelesaiannya lebih baik daripada sesiapa.”

Walaupun Bullard akhirnya kalah dalam saman pada 1985, ia terbukti penting dalam menunjukkan kaitan antara pencemaran dan pemisahan berdasarkan bangsa—mendapati bahawa 83% kemudahan pepejal di Houston terletak di kawasan kejiranan berpenduduk hitam walaupun orang hitam Houston membentuk hanya satu perempat daripada populasi bandar dari 1930-an hingga 1978.

Walaupun banyak kemajuan telah dicapai sejak Bean pertama kali didengar, kerja masih jauh dari selesai, Bullard menekankan.

“Saya optimis. Saya mempunyai iman,” katanya. “Tetapi seperti nenek saya memberitahu saya, iman tanpa kerja adalah maut. Kami adalah gerakan yang hidup.”

TIME Earth Awards dibentangkan oleh Galvanize Climate Solutions, Amazon, Deloitte, Delta Air Lines.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.