2024 TIME Earth Awards Gala

(SeaPRwire) –   Pelakon merancang untuk mengabdikan selebih hayatnya untuk memperjuangkan keadilan iklim, kerana dia tahu betapa pentingnya apa yang kita ada.

“Saya dibesarkan dengan bunyi serigala dan burung malam dan burung merpati. Saya berenang dan menyelam skuba di Terumbu Karang Agung dan di Kepulauan Galapagos, Saya pernah melihat kura-kura laut betul-betul,” katanya selepas menerima Anugerah Bumi daripada CEO TIME Jessica Sibley pada petang Rabu.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, Fonda menjadi dikenali sebagai seorang penyokong aktivisme alam sekitar—terutamanya dengan mengasaskan Fire Drill Fridays dengan Greenpeace USA pada 2019 untuk menuntut tindakan undang-undang terhadap krisis iklim.

Fonda berkata sasaran pergerakan ini bukanlah para politikus tetapi orang ramai.

“Kami tahu majoriti rakyat Amerika benar-benar prihatin tentang krisis iklim,” kata Fonda. Tetapi walaupun kebimbangan mereka, beliau berkata kebanyakan tidak menyertai jenis ketidakpatuhan awam yang secara sejarah telah membuka jalan kepada perubahan.

“Apabila mereka ditanya, ‘Baiklah, mengapa anda tidak?’, mereka berkata, ‘Baiklah, tiada sesiapa yang meminta kami.’ Jadi Fire Drill Fridays ditujukan kepada orang ramai yang tidak diminta.”

Fonda menyedari walaupun saiz pergerakan itu, seringkali masih sukar untuk mentranslasikan tenaga kepada perubahan undang-undang. “Saya sedar bahawa dengan semua protes, penangkapan, dan lobi selama dekad… kita masih tidak dapat mendapatkan undang-undang yang diperlukan yang setanding dengan apa yang sains kata kita perlu ada,” katanya. “Mengapa? Kerana terlalu banyak ahli politik terpilih, Demokrat mahupun Republikan, menerima wang daripada industri bahan api fosil.”

Itulah sebabnya dia menekankan perlunya membuat para politikus prihatin dengan mendapatkan orang untuk memfokuskan krisis iklim di bilik undi. “Apa yang berlaku pada November di negara ini akan memainkan peranan yang lebih besar dalam sama ada kita mempunyai masa depan yang layak dihuni atau tidak,” kata Fonda. “Walaupun majoriti rakyat Amerika benar-benar prihatin tentang iklim, saya tidak fikir mereka benar-benar membawanya ke bilik undi.”

TIME Earth Awards dipersembahkan oleh Galvanize Climate Solutions, Amazon, Deloitte, Delta Air Lines.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.