Day Care Funding

(SeaPRwire) –   Pusat penjagaan kanak-kanak Jennifer Trippett di Bridgeport, West Virginia mempunyai 20% bilik darjah kosong. Ini bukan kerana tiada permintaan, tetapi Trippett tidak dapat mencari cukup penjaga yang layak untuk gaji yang boleh dibayar. Akibatnya lebih 400 kanak-kanak ada dalam senarai menunggu. Saya serius meragui bahawa sedang menangani tekanan ekonomi terbesar bagi 400 keluarga tersebut.

Walaupun banyak ahli ekonomi merayakan negara kelihatan pulih, banyak yang lupa meninjau tiang yang runtuh bagi keluarga: penjagaan kanak-kanak. Sebagai ibu kepada tiga kanak-kanak kecil, saya menghadapi banyak krisis penjagaan kanak-kanak dalam empat tahun kebelakangan ini, dan keupayaan saya untuk mendapatkan penjagaan kanak-kanak yang boleh dipercayai memberi kesan kepada hampir setiap aspek kehidupan peribadi dan profesional saya. Kini, keluarga dengan kanak-kanak kecil terpaksa menanggung beban runtuhan sektor penjagaan kanak-kanak. Selama berdekad-dekad, penjagaan kanak-kanak telah mahal dan sukar didapati, tetapi wabak COVID-19 menyebabkan kemusnahan terhadap industri yang sudah hampir berjalan. Sebelum wabak, membayar lebih daripada gaji pekerja penjaga kanak-kanak, dan ketika pekerjaan meningkat di sektor runcit dan lain-lain, antara 2020 dan 2022. Antara Disember 2019 dan Mac 2021, 16,000 pusat penjagaan kanak-kanak dan penjaga rumah tutup operasi untuk selama-lamanya. Wang kerajaan persekutuan adalah tali selamat yang mengekalkan sesetengah program terbuka, pertama dalam bentuk Pinjaman Perlindungan Gaji (PPP), diikuti oleh suntikan tunai melalui Pelan Bantuan Amerika (ARPA) yang meningkatkan gaji pekerja dan membantu pusat-pusat yang berhadapan masalah untuk mengekalkan operasi. Pada musim gugur 2023, Kongres enggan memanjangkan bantuan tersebut. Apabila wang ini beransur-ansur berakhir dan negeri persekutuan ditinggalkan untuk mengisi kekosongannya (atau di banyak negeri, tidak,) kita mendengar lebih banyak kisah dari seluruh negara seperti milik pemilik pusat penjagaan kanak-kanak Trippett. Lebih banyak masalah dijangka berlaku dalam bentuk kos yang lebih tinggi bagi keluarga, waktu operasi yang dipotong, dan kekurangan pekerja yang lebih teruk. Akibat “tebing” ini, kegagalan untuk memanjangkan wang ARPA boleh menyebabkan 3 juta kanak kehilangan tempat dan 70,000 pusat menutup seluruh negara.

Walaupun peruntukan yang meningkat untuk $725 juta untuk Bantuan Blok Pembangunan Kanak-Kanak dan peningkatan $275 juta untuk Tabung Perdana Menteri berbanding tahun kewangan 2023 adalah, ia lebih ke arah pengakuan terhadap kedalaman masalah berbanding penyelesaian yang bermakna.

Ketika sektor penjagaan kanak-kanak runtuh tanpa perlu, terlalu banyak pemimpin berkuasa kelihatan jauh dari realiti harian apa yang dihadapi keluarga untuk menguruskan pekerjaan apabila penjagaan kanak-kanak begitu mahal dan sukar didapati.

Jadi bagi mereka yang masih tidak benar-benar memahami kesakitan ini, ini analogi: Bayangkan jika kebanyakan negara tidak mempunyai internet boleh dipercayai. Ada senarai menunggu bertahun-tahun untuk mendapatkannya, dan kosnya begitu tinggi sehingga anda tidak pasti bagaimana akan membayarnya walaupun anda keluar dari senarai menunggu. Anda boleh hotspot kadang-kadang, selama beberapa jam pada satu masa, tetapi ia terjejas dan tidak boleh dipercayai. Mungkin anda boleh bekerja dari kereta anda selama satu jam di luar perpustakaan, tetapi kadang-kadang tempat parkir terlalu penuh apabila anda tiba. Kadang-kadang anda boleh pergi ke rumah kawan atau ahli keluara dan guna internet mereka, tetapi kerana internet begitu berharga anda tidak mahu mengambil risiko merosakkan hubungan dengan meminta terlalu kerap. Bagaimana jika setiap hari anda perlu menyusun bagaimana untuk mencari internet dari semua sumber ini hanya untuk menjalankan pekerjaan dan menyara keluarga? Inilah yang dialami oleh ibu bapa bekerja yang memerlukan penjagaan kanak-kanak di Amerika.

Walaupun kerajaan persekutuan tidak boleh menyelesaikan semua masalah kita, ia menjengkelkan kerana ia boleh menyelesaikan masalah ini: Presiden Biden mencadangkan belanjawan 2025 di mana kebanyakan keluarga akan dapat mengakses penjagaan kanak-kanak berkualiti tinggi untuk $10 sehari atau kurang, tetapi kecil kemungkinannya untuk maju berhadapan tentangan Parti Republikan.

Tebing pembiayaan ARPA ini adalah ribut sempurna masa untuk ibu bapa merasa kemusnahan ekonomi yang serius. Ibu bapa Kalisha Sherman memberitahu , “Kami membayar $400 seminggu sekarang hanya untuk penjagaan harian.” Pusat penjagaan kanak-kanaknya di Idaho perlu menaikkan harga selepas kehilangan pembiayaan ARPA. “Ia lebih sukar kerana seperti pembiayaan untuk segala-galanya berakhir pada masa yang sama. Jadi kami mempunyai penjagaan kanak-kanak dan kemudian kami mempunyai pinjaman pelajar yang bermula, ditambah dengan inflasi dan kadar faedah yang sangat tinggi. Jadi saya fikir bahagian paling sukar tentang ia bagi kami dari segi kewangan ialah semua itu datang pada masa yang sama.”

Krisis penjagaan kanak-kanak bukan sahaja untuk keluarga dengan kanak-kanak kecil di program swasta; dan kem untuk empat bulan setahun di mana kebanyakan kanak tidak berada dalam pengaturan pendidikan K-12 juga menjadi sukar untuk mendapatkan tempat. Sebahagian sebab mengapa saya fikir begitu banyak ibu bapa berasa dari muram hingga putus asa tentang situasi penjagaan kanak-kanak mereka dan bagaimana ia memberi kesan pandangan ekonomi mereka adalah kerana kita tidak percaya perkara akan menjadi lebih baik. Banyak kesukaran menyeluruh yang dihadapi keluarga semasa wabak seperti sekolah maya kelihatan tidak berkesudahan, tetapi kita tahu pada tahap tertentu ia sementara. Dalam dua tahun pertama wabak, terdapat program persekutuan yang secara material memperbaiki kehidupan keluarga, seperti dan Kredit Cukai Kanak yang mengangkat lebih daripada

Walaupun keluarga saya lebih baik dari segi kewangan berbanding kebanyakan, $950 yang dimasukkan terus ke dalam akaun bank kami untuk anak-anak saya atau enam bulan penuh bahagia sangat membantu menampung kos penjagaan kanak-kanak yang tidak dijangka yang kami hadapi akibat daripada anak tahun lima saya menghadiri sekolah awam secara maya. Tahukah anda apa lagi ia lakukan? Ia meningkatkan pandangan saya tentang kewangan keluarga. Melihat wang itu muncul ketika masa ketidakstabilan peribadi menjaga tiga kanak kecil, termasuk bayi kembar, ketika wabak berterusan, serta menguruskan ketidakstabilan profesional dalam industri tidak stabil seperti jurnalisme rasanya seperti usapan punggung yang menenangkan bahawa mungkin, semuanya akan baik-baik saja. Tetapi sejak semua program ini dibenarkan untuk tamat tempoh oleh Kongres Republikan dan pelaburan bermakna dalam infrastruktur penjagaan kita yang dicadangkan dalam pakej Membina Semula Lebih Baik Biden gagal lulus pada 2021, kini kita dihadapkan dengan apa yang kelihatan sebagai status quo yang muram. Realiti ekonomi 2024 untuk keluarga bukan misteri novel yang hebat, sebenarnya ia adalah cerita pendek, ramalan, menyedihkan yang tidak perlu berakhir cara ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.