FRANCE-US-ART-CULTURE-LITERRATURE

(SeaPRwire) –   (NEW YORK) – Paul Auster, seorang penulis, penerima anugerah, dan pembuat filem yang produktif dan eksperimental yang terkenal dengan naratif dan meta-naratif ciptaannya seperti “The New York Trilogy” dan telah meninggal dunia pada usia 77 tahun.

Kematian Auster disahkan pada Rabu oleh wakil kesusasteraannya, Carol Mann Agency, yang tidak segera memberikan butiran tambahan. Auster didiagnosis dengan kanser pada 2022.

Bermula pada tahun 1970-an, Auster menyiapkan lebih 30 buah buku, diterjemah ke puluhan bahasa. Seorang tokoh penting dalam adegan kesusasteraan Brooklyn, beliau tidak pernah mencapai kejayaan komersial besar di AS, tetapi sangat dihormati di luar negara untuk pandangannya yang kosmopolitan dan gaya yang terpelajar dan introspektif, dan dinamakan sebagai kesatria Order of Arts and Letters oleh kerajaan Perancis pada 1991. Beliau juga disenaraikan untuk Hadiah Booker dan dipilih ke Akademi Seni dan Sastera Amerika.

Dikenali sebagai “dekan post-modernis Amerika” dan “penulis meta-fiksyen Amerika yang paling meta”, Auster mencampur sejarah, politik, eksperimen genre, misi eksistensial dan rujukan sadar kepada penulis dan penulisan. “The New York Trilogy”, yang merangkumi “City of Glass”, “Ghosts” dan “The Locked Room”, adalah saga detektif pasca-moden di mana nama dan identiti kabur dan salah satu protagonis ialah detektif persendirian bernama Paul Auster.

Karya fiksyen terpanjang dan paling ambisius penulis ialah “4 3 2 1”, diterbitkan pada 2017 dan . Novel 800 halaman lebih itu bercerita tentang realisme empat dimensi pada era selepas Perang Dunia Kedua, perjalanan berkembar Archibald Isaac Ferguson dari kem musim panas dan besbol sekolah tinggi ke kehidupan pelajar di New York dan Paris semasa protes besar-besaran pada akhir 1960-an.

“Sama tetapi berbeza, maknanya empat budak lelaki dengan nama yang sama ibu bapa, badan yang sama, dan bahan genetik yang sama, tetapi setiap satu hidup di rumah yang berbeza di bandar yang berbeza dengan set keadaan tersendiri,” tulis Auster dalam novel itu. “Setiap satu di jalan berasingan, dan tetapi semuanya masih orang yang sama, tiga versi imaginari dirinya, dan kemudian dirinya dimasukkan sebagai Nombor Empat untuk ukuran yang baik; penulis buku itu.”

Karya-karya beliau yang lain termasuk koleksi bukan fiksyen “Groundwork” dan “Talking to Strangers”; memoir keluarga, “The Invention of Solitude”; biografi penulis novel Stephen Crane; novel “Leviathan” dan “Talking to Strangers” dan koleksi puisi “White Space.” Dalam novel terbarunya, “Baumgardner”, watak judul ialah profesor yang duda dan dibayangi oleh kematian dan bertanya kepada dirinya “di mana fikirannya akan membawanya seterusnya.”

Auster begitu penulis lama fasyen bahawa beliau bekerja dengan mesin taip dan membenci e-mel dan bentuk komunikasi elektronik yang lain. Tetapi beliau mempunyai kerjaya filem yang cukup aktif berbanding rakan penulisannya.

Pada pertengahan 1990-an, Auster bekerjasama dengan pengarah Wayne Wang untuk filem seni terkemuka “Smoke”, penyesuaian cerita humoristik Auster tentang kedai cerutu Brooklyn dan pelanggan tertentu bernama Paul. Filem itu dibintangi Harvey Keitel, Stockard Channing dan William Hurt antara lain dan membawa Auster Anugerah Spirit Bebas untuk skrinplay pertama terbaik. Wang dan Auster dengan cepat mengikuti “Smoke” dengan “Blue in the Face”, kisah improvisasi yang kembali ke kedai cerutu Brooklyn dan juga dibintangi Keitel, dengan penampilan daripada semua orang daripada Lou Reed hingga Lily Tomlin.

Akhirnya Auster membuat filemnya sendiri. Keitel dibintangi dalam “Lulu on the Bridge”, kisah cinta yang dikeluarkan pada 1998 yang diarahkan dan ditulis bersama oleh Auster dengan Vanessa Redgrave. Sembilan tahun kemudian, Auster menulis dan mengarahkan drama “The Inner Life of Martin Frost”, dibintangi David Thewlis sebagai seorang penulis novel dan Irène Jacob sebagai wanita dengan sambungan luar biasa ke cerita yang sedang ditulisnya.

“Empat kali saya bekerja pada filem, saya tidak pernah mengalami masalah bercakap dengan pelakon,” kata Auster kepada pengarah Wim Wenders semasa perbualan 2017 yang disiarkan dalam majalah Interview. “Saya sentiasa merasa dalam harmoni yang hebat dengan mereka. Ia adalah selepas pengalaman itu saya menyedari terdapat persamaan antara menulis fiksyen dan berlakon. Penulis melakukannya dengan kata-kata di laman, dan pelakon melakukannya dengan badannya. Usaha itu sama.”

Auster berkahwin dengan penulis lain Siri Hustvedt pada 1982 dan mempunyai seorang anak perempuan, Sophie, yang muncul dalam “The Inner Life of Martin Frost.” Beliau juga mempunyai seorang anak lelaki, Daniel, dari perkahwinan sebelumnya dengan penterjemah penulis Lydia Davis. Daniel Auster akan berjuang dengan ketagihan dadah dan meninggal dunia akibat keracunan dadah pada 2022, tidak lama selepas dituduh membunuh mangsa kedua anak perempuannya, Ruby.

Paul Auster tidak pernah memberi ulasan awam mengenai kematian anaknya, tetapi beliau telah menulis kerap tentang ibu bapa. Dalam “The Invention of Solitude”, diterbitkan pada 1982, beliau merenung “ribuan jam” yang dihabiskannya dengan Daniel dalam tiga tahun pertama hidupnya dan meragui sama ada mereka penting. “Ia akan hilang selamanya,” tulis Auster. “Semua perkara ini akan lenyap dari ingatan budak lelaki selamanya.”

Dilahirkan di Newark, New Jersey, Paul Benjamin Auster dibesarkan dalam rumah keluarga Yahudi kelas pertengahan yang terbelah antara kekikiran bapanya, sehingga kepada kemurahan, dan dorongan ibunya untuk menghabiskan, sehingga kepada kecerobohan. Beliau akan cepat merasa sebagai orang luar dalam keluarganya, menjadi masam dengan materialisme mereka dan lebih terinspirasi oleh “Ulysses” James Joyce atau kisah-kisah Edgar Allan Poe berbanding dengan keselamatan pekerjaan tradisional.

Idealisnya akan diuji dengan baik. Selepas tamat pengajian dari Universiti Columbia, Auster bergelut selama bertahun-tahun sebelum beliau dapat mencari penerbit atau mendapat pendapatan daripada bukunya. Beliau menulis puisi, menterjemah kesusasteraan Perancis, bekerja di atas kapal tangki minyak, cuba memasarkan permainan besbol dan bahkan berfikir untuk mendapat pendapatan dengan menanam cacing di bawah rumahnya.

“Sepanjang masa, satu-satunya ambisiku adalah menulis,” tulis Auster dalam memoir ringkas “Hand to Mouth”, diterbitkan pada 1995. “Saya telah mengetahuinya seawal usia 16 atau 17 tahun, dan saya tidak pernah menipu diri dengan berfikir saya boleh mencari nafkah daripadanya. Menjadi penulis bukanlah ‘keputusan kerjaya’ seperti menjadi doktor atau polis. Anda tidak memilihnya begitu sahaja sebaliknya dipilih, dan sebaik sahaja anda menerima hakikat bahawa anda tidak sesuai untuk apa-apa lagi, anda perlu bersedia berjalan jalan panjang dan sukar seumur hidup.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.