Methodists Wary Of Potential Split In Global Church Over LGBTQ Participation

(SeaPRwire) –   (CHARLOTTE, N.C.) — Ahli-ahli Methodist Bersatu pada hari Rabu meluluskan penghapusan larangan jangka panjang terhadap rohaniawan LGBTQ tanpa perdebatan, menghapuskan peraturan yang melarang “homoseksual yang mengaku secara terbuka beramal.”

Perwakilan mengundi 692-51 dalam Persidangan Am mereka — perhimpunan perundangan pertama dalam lima tahun. Margin yang mengatasi itu berbeza secara ketara dengan dekad kontroversi mengenai isu ini. Persidangan Am Gereja Methodist Bersatu sebelumnya secara berterusan memperkukuh larangan dan hukuman berkaitan walaupun perdebatan dan protes, tetapi banyak konservatif yang sebelum ini mengekalkan larangan telah meninggalkan denominasi dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dan Persidangan Am ini bergerak dalam arah yang jelas progresif.

Tepukan meletus di bahagian dewan persidangan Rabu selepas undian itu. Kumpulan pemerhati dari kumpulan advokasi LGBTQ berpelukan, sesetengahnya menangis. “Terima kasih kepada Tuhan,” kata seorang.

Perubahan itu tidak mewajibkan atau pun secara jelas menyokong rohaniawan LGBTQ, tetapi ia bermakna gereja tidak lagi melarang mereka. Mungkin perubahan itu terutamanya akan digunakan pada gereja-gereja di Amerika Syarikat, memandangkan badan-badan Methodist di negara-negara lain, seperti di Afrika, mempunyai hak untuk menguatkuasakan peraturan untuk kawasan masing-masing. Langkah itu berkuat kuasa serta-merta selepas penamatan Persidangan Am, dijadualkan pada hari Jumaat.

Ketunjangan begitu mengatasi sehingga ia dimasukkan ke dalam “senarai persetujuan”, satu pakej langkah biasa bukan kontroversi yang dibungkus ke dalam undian tunggal untuk menjimatkan masa.

Juga diluluskan ialah langkah yang melarang ketua daerah — pentadbir serantau — dari mengenakan hukuman ke atas rohaniawan kerana melaksanakan perkahwinan sesama jenis atau kerana enggan melaksanakannya. Ia juga melarang ketua daerah dari melarang atau mewajibkan sebuah gereja dari menjadi tuan rumah perkahwinan sesama jenis.

Langkah itu lebih menghapuskan rangka kerangka di pelbagai larangan LGBTQ yang telah dimasukkan ke dalam pelbagai bahagian undang-undang dan dasar gereja rasmi. Pada hari Selasa, perwakilan telah memulakan langkah untuk membongkar dasar-dasar sedemikian.

Perwakilan juga dijangka akan mengundi seawal hari ini sama ada untuk menggantikan Prinsip-Prinsip Sosial rasmi mereka yang sedia ada dengan dokumen baru yang tidak lagi memanggil “amalan homoseksualiti … tidak serasi dengan ajaran Kristian” dan yang kini mendefinisikan perkahwinan antara “dua orang beriman” dan bukan antara lelaki dan wanita.

Perubahan-perubahan ini bersejarah dalam denominasi yang telah memperdebatkan isu-isu LGBTQ selama lebih setengah abad dalam Persidangan-Persidangan Am mereka, yang biasanya bertemu setiap empat tahun. Pada hari Selasa, perwakilan mengundi untuk menghapuskan hukuman wajib untuk melaksanakan perkahwinan sesama jenis dan untuk menghapuskan larangan mereka terhadap mempertimbangkan calon LGBTQ untuk kependetaan dan untuk pembiayaan terhadap kegiatan ramah LGBT.

Kira-kira 100 orang LGBTQ dan sekutu berkumpul di luar Pusat Konvensyen Charlotte selepas undian — kebanyakan dengan syal dan payung berwarna pelangi — untuk meraikan, berdoa dan menyanyikan lagu-lagu pujian diiringi genderang.

Bishop Karen Oliveto, uskup terbuka lesbian pertama dalam Gereja Methodist Bersatu, antara mereka yang meraikan.

“Ia kelihatan seperti undian yang ringkas, tetapi ia membawa begitu banyak berat dan kuasa, apabila larangan selama 50 tahun terhadap panggilan roh manusia telah diangkat,” kata Oliveto, dari Kawasan Episkopal Gunung Langit, yang merangkumi Colorado, Montana, Utah dan Wyoming. “Orang boleh hidup sepenuhnya mengikut panggilan mereka tanpa takut. Gereja yang kami cintai telah mencari rumah untuk kami.”

Angie Cox, pemerhati di mesyuarat itu dari Ohio, berkata beliau telah hadir di hadapan lembaga pengurusan berkependetaan daerahnya enam kali tetapi “diberitahu tidak hanya kerana larangan terhadap rohaniawan LGBTQ.” Beliau berkata undian Rabu “bermakna saya mungkin akhirnya dapat hidup sepenuhnya mengikut panggilan saya.”

Tracy Merrick, perwakilan dari Pittsburgh yang telah menyokong penyertaan LGBTQ dalam beberapa persidangan sebelumnya, berkata dengan perasaan bahawa terdapat “banyak masa di mana saya fikir kita tidak akan pernah melihat hari ini.”

Undian itu, katanya, membolehkan gereja menjadi “denominasi yang banyak daripada kita telah dibayangkan selama bertahun-tahun.”

Pada masa yang sama, undian itu datang berikutan kepergian suku daripada gereja-gereja di Amerika Syarikat dalam Gereja Methodist Bersatu. Dan ia juga boleh memanggil kepergian beberapa gereja antarabangsa, terutamanya di Afrika, di mana nilai-nilai seksual yang lebih konservatif meluas dan di mana aktiviti sesama jenis adalah jenayah di sesetengah negara.

Minggu lepas, persidangan menyokong rancangan pemekaran serantau yang secara dasarnya akan membenarkan gereja-gereja Amerika Syarikat autonomi yang sama seperti kawasan-kawasan gereja global yang lain. Perubahan itu — yang masih memerlukan pengesahan serantau — boleh mencipta senario di mana rohaniawan LGBTQ dan perkahwinan sesama jenis dibenarkan di Amerika Syarikat tetapi tidak di kawasan-kawasan lain.

Lebih 7,600 kongregasi kebanyakannya konservatif di Amerika Syarikat tidak bersekutu antara 2019 dan 2023 memantulkan kekecewaan terhadap denominasi itu tidak menguatkuasakan larangannya terhadap perkahwinan sesama jenis dan penahbisan rohaniawan LGBTQ.

Persidangan minggu lepas juga meluluskan perpisahan kumpulan gereja konservatif kecil di bekas Kesatuan Soviet.

Persidangan Am 1972 meluluskan kenyataan dalam Prinsip-Prinsip Sosialnya yang tidak mengikat bahawa homoseksualiti “tidak serasi dengan ajaran Kristian” — frasa yang ditinggalkan dalam suntingan kepada Prinsip-Prinsip Sosial yang juga akan ditujukan kepada undian persidangan minggu ini.

Larangan yang kini dibatalkan terhadap rohaniawan yang “mengaku secara terbuka beramal homoseksual” pada asalnya diluluskan pada 1984, apabila persidangan juga mengundi untuk mewajibkan “kesetiaan dalam perkahwinan dan kecelikan dalam kesendirian.”

Denominasi itu sehingga baru-baru ini merupakan yang ketiga terbesar di Amerika Syarikat, hadir hampir di setiap daerah. Tetapi keanggotaan 5.4 juta di AS pada 2022 dijangka akan merosot selepas faktor kepergian 2023.

Denominasi itu juga menghitung 4.6 juta ahli di negara-negara lain, terutamanya di Afrika, walaupun anggaran awal lebih tinggi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.