Israel-Palestinians-Campus Protests

(SeaPRwire) –   (CHICAGO) — Selama lima hari, dan penyokong berbunyi dari Padang Deering Northwestern University ketika mereka menyertai demonstrasi menentang .

Tetapi padang di kampus pinggir bandar Chicago menjadi senyap beberapa jam selepas penganjur pelajar dan sekolah mengumumkan persetujuan pada Isnin malam untuk mengehadkan aktiviti protes dengan menukar penubuhan jawatankuasa penasihat mengenai pelaburan universiti dan komitmen lain.

Pada Selasa, hanya dua kema yang tidak diduduki yang tinggal, dikelilingi oleh kerusi lipat yang ditinggalkan, kes air botol dan bekalan lain.

Dengan cepat menyelesaikan protes di Evanston dan mengelakkan pertelingkahan lebih lama yang berlaku di kampus lain, persetujuan di Northwestern menawarkan contoh perbincangan berjaya antara penunjuk perasaan anti-perang dan pentadbir.

Masih, persetujuan itu mendapat bantahan dari kedua-dua pihak.

Sesetengah yang menentang perang di Gaza mengutuk persetujuan Northwestern sebagai kegagalan untuk mematuhi tuntutan asal penganjur pelajar. Sesetengah penyokong Israel mengatakan persetujuan itu mewakili “penyerahan yang pengecut” kepada penunjuk perasaan.

Persetujuan itu membenarkan protes berterusan sehingga 1 Jun tetapi melarang semua kema kecuali satu untuk bekalan bantuan. Perjanjian itu juga menghalang orang yang tidak mempunyai kaitan dengan Northwestern daripada menyertai dan memerlukan kebenaran sekolah untuk menggunakan pembesar suara atau peranti serupa, mengikut salinan yang dibuat awam oleh sekolah dan penganjur pelajar.

Pentadbiran universiti di seluruh negara telah menggunakan pelbagai strategi bertindak balas terhadap protes. Di beberapa tempat, polis telah menangkap puluhan orang. Di tempat lain, pemimpin kampus telah cuba rundingan mengenai strategi protes sambil membenarkannya berterusan.

Northwestern menyatakan syarat-syarat itu termasuk penalti untuk pelajar yang gagal mematuhi, termasuk penggantungan.

“Persetujuan ini mewakili jalan maju yang berterusan dan berkurangan ketegangan, serta meningkatkan keselamatan semua ahli masyarakat Northwestern sambil menyediakan ruang untuk ekspresi bebas yang mematuhi peraturan dan dasar Universiti,” kata kenyataan daripada Presiden Michael Schill, Naib Canselor Kathleen Hagerty dan Naib Presiden Hal Ehwal Pelajar Susan Davis.

Jawatankuasa Yahudi Amerika dan Anti-Defamation League Midwest mengkritik universiti, dengan mengatakan bahawa persetujuan itu “menyerah kepada tuntutan orang ramai” dan tidak banyak untuk membuat pelajar Yahudi di kampus merasa lebih selamat.

Kem penggembalaan pro-Palestin itu mula merebak di seluruh negara selepas apabila polis menangkap lebih 100 penunjuk perasaan pada 18 April. Pada Selasa malam, Columbia memanggil polis semula untuk membersihkan penunjuk perasaan yang menduduki sebuah bangunan kampus.

Di seluruh negara, penganjur protes di universiti AS mengatakan mereka sedang membina pergerakan aman bertujuan mempertahankan hak-hak Palestin dan menentang perang. Salah satu kumpulan yang merancang protes anti-perang di Northwestern adalah Suara Yahudi untuk Keamanan.

Dalam pos Instagram mengenai persetujuan, penganjur protes menyatakan penubuhan semula jawatankuasa penasihat adalah langkah pertama ke arah agar sekolah berhenti melabur dalam semua syarikat yang memperoleh keuntungan daripada perang.

Wakil universiti tidak menjawab mesej yang cuba mendapatkan maklumat lanjut mengenai peranan jawatankuasa penasihat atau sejarah badan serupa di Northwestern. Persetujuan itu menyatakan jawatankuasa itu akan terdiri daripada pelajar, fakulti dan kakitangan.

Penganjur protes juga mencatat komitmen Northwestern untuk membina rumah untuk aktiviti pelajar Muslim dan mengumpul wang untuk biasiswa yang diberikan kepada pelajar sarjana muda Palestin.

Tetapi penganjur kelihatan menjangkakan kekecewaan. Mereka menyatakan bahawa mereka melihat persetujuan itu hanyalah permulaan dan bahawa mereka akan terus menekan pentadbir.

“Kami telah melihat momentum yang luar biasa berkembang menyokong pergerakan kami dalam beberapa hari yang lalu dan tidak akan membiarkannya terbuang,” kata pos di akaun Instagram Kumpulan Divest NU. “Kami menganggap ini menjadi masa yang sesuai untuk mengambil stok, mengisi semula tenaga, merancang, dan membina kuasa. Tetapi kami masih banyak kerja di hadapan kami dan kami tidak akan berhenti sekarang.”

Eden Melles, pelajar pascasiswazah antara penganjur protes Northwestern, berkata pada Selasa bahawa menubuhkan semula jawatankuasa penasihat adalah “besar”, tetapi beliau juga memahami kritikan terhadap persetujuan.

“Saya tahu bahawa banyak pelajar dan orang, ahli masyarakat, kecewa dengan persetujuan ini,” kata Melles. “Tetapi saya hanya mahu mengatakan bahawa ada perkara-perkara dalam persetujuan ini yang saya fikir banyak pelajar Palestin, Arab, Muslim telah berjuang untuk selama ini. Tetapi persetujuan ini tidak semestinya menandakan bahawa pergerakan ini mati atau bahawa kami berhenti.”

Beliau berkata penganjur di setiap kampus perlu membuat keputusan sendiri ketika merundingkan dengan pentadbir, dan bukan mengikuti model tepat yang dicipta oleh sekolah lain.

Universiti Brown pada Selasa menjadi sekolah kedua untuk mengumumkan persetujuan bertujuan mengakhiri protes pelajar.

Pentadbir dan penganjur protes di kampus Providence, Rhode Island itu berkata Presiden Christina Paxson telah bersetuju untuk undian oleh lembaga penguasa sekolah mengenai cadangan divestasi pelajar pada bulan Oktober. Penganjur protes mengeluarkan kema mereka pada Selasa.

Di Baltimore, pemimpin Universiti Johns Hopkins mengumumkan pada Selasa bahawa mereka telah mencapai persetujuan dengan penunjuk perasaan pelajar yang mula menubuhkan kema pada malam Isnin.

Selepas beberapa jam perbincangan, mereka berkata, pelajar bersetuju untuk membersihkan kema dan meneruskan protes hanya semasa waktu siang sahaja.

“Perbualan kami adalah terus terang dan membina,” Presiden universiti Ron Daniels dan Naib Canselor Ray Jayawardhana menulis dalam mesej kepada masyarakat sekolah. “Kami sangat lega dengan penyelesaian aman dan berproduktif ini.”

Tetapi penunjuk perasaan dengan kumpulan Hopkins Justice Collective mengeluarkan kenyataan menyatakan demonstrasi mereka berterusan sepanjang malam dan tidak akan berakhir “sehingga tuntutan dipenuhi.”

“Kami tidak membenarkan Johns Hopkins menutup kema kami,” tulis mereka dalam pos media sosial. “Kami masih di sini.”

___

Juruvideo Associated Press Melissa Perez Winder dan wartawan Lea Skene di Baltimore menyumbang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.