MALAYSIA-ECONOMY-KFC

(SeaPRwire) –   Jenama di seluruh dunia telah merasakan kesan daripada gerakan yang semakin meningkat yang diperjuangkan oleh aktivis pro-Palestin untuk menekan dan menghukum syarikat-syarikat yang dianggap menyokong Israel. Namun kesannya paling ketara di negara-negara bermajoriti Muslim di Timur Tengah dan Asia Tenggara, di mana boikot terhadap beberapa rantai makanan segera telah mula membahayakan kewujudan francais walaupun pengendali tempatan menentang dakwaan bahawa perniagaan mereka berkaitan dengan Israel.

QSR Brands, pemegang francais KFC di Malaysia dan bahagian Asia Tenggara yang lain, mengumumkan pada Isnin lalu bahawa ia sementara menutup lebih 100 outlet KFC di seluruh negara, media tempatan melaporkan, kerana mahu “menguruskan kos perniagaan yang meningkat dan memberi tumpuan kepada zon-zon yang melibatkan penglibatan tinggi.”

Langkah ini diambil berikutan boikot seluruh Malaysia terhadap perniagaan ayam goreng ini, kerana aktivis mengkritik syarikat induk Amerika Syarikatnya Yum! Brands kerana .

“BDS adalah cara paling berkesan bagi orang-orang berhati nurani untuk menjadikan solidariti mereka dengan hak asasi manusia Palestin menjadi tindakan,” kata Luqa AbuFarah, Penyelaras Utara BDS National Committee untuk Amerika Syarikat, kepada pada bulan Februari.

Sementara itu, francais tempatan rantaian makanan segera yang terkesan telah mendakwa bahawa boikot hanya akan menyakiti masyarakat dan pekerja tempatan.

“Menyumbang secara positif kepada masyarakat Malaysia, memelihara cinta terhadap jenama KFC dan melindungi pekerja jenama adalah keutamaan kepada organisasi,” kata QSR dalam kenyataan, menambah bahawa kira-kira 85% daripada 18,000 pekerjanya di Malaysia beragama Islam. “Kami yakin rakyat kami akan mengakui akar kami di Malaysia, ketulusan kami dan usaha keras kami dalam menyumbang kepada ekosistem Malaysia.”

KFC bukan satu-satunya jenama yang menghadapi masalah. Berikut adalah beberapa rantaian makanan segera lain yang menjadi tumpuan boikot – dan bagaimana mereka berada sekarang.

KFC

Selain menghadapi kecaman di Malaysia, KFC juga menghadapi cabaran yang serius di Timur Tengah dan Afrika Utara, di mana perasaan pro-Palestin berjalan tinggi. Awal bulan ini, restoran KFC pertama Algeria hanya beberapa hari selepas pembukaan tanda arasnya, apabila penunjuk perasaan pro-Palestin mengadakan demonstrasi di luar kedai. Dan Americana Restaurants International, gergasi F&B yang mengendalikan hampir 2,500 outlet di Timur Tengah dan Afrika Utara – termasuk KFC, Pizza Hut dan Krispy Kreme – penurunan 15% dalam pendapatan suku keempat 2023.

McDonald’s

“Kesan yang paling ketara yang kami lihat adalah di Timur Tengah dan di negara-negara bermajoriti Muslim seperti Indonesia dan Malaysia,” kata Chris Kempczinski, Ketua Pegawai Eksekutif McDonald’s Corporation, ibu pejabat global rantaian makanan segera itu awal bulan ini, kerana syarikat itu mendapati dirinya mungkin sasaran terbesar boikot di seluruh dunia sejak restoran di Israel memberi makanan percuma kepada anggota tentera berikutan serangan 7 Oktober, walaupun lebih daripada 40,000 stor di seluruh dunia sering dimiliki dan dikendalikan secara tempatan.

Jualan antarabangsa McDonald’s menyaksikan peningkatan 0.7% pada suku keempat 2023, jauh berbeza daripada pertumbuhan 16.5% pada tempoh yang sama tahun sebelumnya.

McDonald’s Corporation memberitahu dalam kenyataan pada bulan Februari bahawa syarikat “tidak membiayai atau menyokong mana-mana kerajaan yang terlibat dalam konflik ini” dan bahawa “sebarang tindakan daripada rakan kongsi francais pembangunan tempatan kami dilakukan secara bebas tanpa kebenaran atau kelulusan McDonald’s.”

Tetapi, AbuFarah memberitahu TIME, “tindakan francais McDonald tidak boleh dipisahkan daripada operasi serantau syarikat di seluruh dunia,” tambahnya bahawa syarikat itu “bertanggungjawab untuk memastikan francaisnya tidak terlibat dalam tingkah laku yang merosakkan reputasi McDonald’s, termasuk sebarang persatuan jenama dengan pelanggaran hak asasi manusia yang teruk.”

Awal bulan ini, dalam apa yang kelihatan sebagai langkah untuk meredakan kritikan, McDonald’s Corporation bahawa ia mengambil semula pemilikan 225 restorannya di Israel, membeli balik francais daripada Alonyal Limited, yang telah mengendalikan restoran McDonald’s di negara itu selama lebih 30 tahun dan untuk membekalkan tentera Israel dengan makanan percuma.

Francais McDonald di negara-negara bermajoriti Muslim, termasuk Arab Saudi, Emiriah Arab Bersatu, Pakistan dan Malaysia, telah bersemangat untuk dakwaan pro-Israel, mengeluarkan kenyataan hubungan mereka dengan rakan kongsi Israel dan menjanjikan jutaan dolar bantuan kemanusiaan kepada awam di Gaza. Sesetengah cawangan McDonald, termasuk di dan , juga dilihat oleh pengguna media sosial menghias bangunan mereka dengan bendera Palestin.

Tahun lalu, McDonald Malaysia, yang mengenal pasti dirinya sebagai “entiti 100% dimiliki Muslim,” menyaman BDS tempatan dengan tuntutan $1.3 juta, menuduh kumpulan itu “kenyataan palsu dan fitnah” yang menghubungkan rantaian makanan segera itu dengan perang Israel di Gaza dan menyebabkan kesan memburukkan perniagaannya. Saman itu memicu kecaman awam lanjut, bagaimanapun, dan McDonald Malaysia saman itu pada bulan Mac selepas perundingan dengan kumpulan pro-Palestin, dengan berkata ia akan terus menyokong Palestin melalui bantuan kemanusiaan dan inisiatif derma pekerja.

“Pendirian kami kekal teguh. Kami tidak menyokong atau terlibat dalam sebarang konflik atau peperangan,” kata jurucakap McDonald Malaysia dalam kenyataan mengenai penarikan saman, sambil menambah persetujuan itu “akan membolehkan semua pihak maju ke hadapan dan memberi tumpuan untuk mencari penyelesaian yang menjunjung keadilan.”

Starbucks

Starbucks mendapat kecaman daripada aktivis pada bulan Oktober lepas selepas ia kesatuan pekerjanya di Amerika Syarikat atas satu kenyataan media pro-Palestin yang dibuat pada akaun kesatuan. (Kesatuan pekerja menjawab dengan saman sendiri.)

Sejak itu, rantaian kopi itu mendapati dirinya sasaran lain gerakan boikot global.

Pada bulan Oktober, ahli-ahli belia Parti Keadilan dan Pembangunan Turki mogok duduk di luar stor Starbucks merata negara itu.

Di Indonesia, di mana Starbucks dimiliki oleh syarikat tempatan PT Sari Coffee Indonesia, seorang pekerja memberitahu bahawa perniagaan begitu perlahan, walaupun pelbagai promosi, sehingga mereka mengurangkan waktu operasi. Sementara itu, francais Starbucks Malaysia Berjaya Food penurunan 38.2% dalam pendapatan suku keempat 2023 disebabkan boikot.

Kumpulan Alshaya, yang mengendalikan kira-kira 2,000 kedai Starbucks dan jenama lain di Timur Tengah dan Afrika Utara, penutupan berpuluh-puluh kedainya di Mesir, termasuk Starbucks, bersama-sama pemecatan hampir 400 pekerja, dengan menyebut “kesukaran yang dihadapi oleh perniagaan luar negara.” Pada bulan Mac, ia memotong lagi 2,000 pekerja, kebanyakannya dikonsentrasikan dalam operasi Starbucksnya, apabila sumber memberitahu bahawa syarikat itu terjejas teruk oleh boikot.

Domino’s

Rantaian pizza Domino’s telah oleh aktivis BDS sebagai salah satu syarikat yang “terdiam apabila cawangannya/francaisnya di Israel menyokong genosid,” di tengah-tengah desas-desus bahawa outlet Israel juga menawarkan makanan percuma kepada tentera Israel.

Domino’s Pizza Enterprises, pengendali rantaian itu berpangkalan di Australia yang melayani Asia Pasifik dan Eropah, menyaksikan sahamnya 30% pada bulan Januari. Ketuanya Don Meij penurunan jualan pizza di Asia disebabkan oleh sentimen anti-Amerika. “Ia sudah tersebar luas bahawa jenama Amerika di Asia, dan saya bercakap terutamanya tentang Malaysia dalam kes ini, terjejas oleh apa yang berlaku di Timur Tengah sekarang,” katanya kepada penganalisis.

Walau bagaimanapun, prestasi tidak seragam di pelbagai pasaran, dengan rantaian pizza itu jualan tinggi di Amerika Syarikat pada suku pertama tahun ini, berikutan perubahan kepada program kesetiaan dan sistem penghantaran mereka.

Burger King

Aktivis telah boikot global terhadap Burger King atas outlet Israel juga memberi kepada tentera Israel. Kedai-kedai Burger King juga menjadi sasaran serangan yang dipicu oleh kemarahan anti-Israel. Pada akhir Oktober, seorang lelaki di Turki seorang pekerja di restoran Burger King, mendakwa makanan syarikat itu diracuni dengan “darah bayi”; seminggu kemudian, tingkap Burger King lain di Turki oleh lelaki yang mengutuk dakwaan sokongan rantaian itu terhadap Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.