US-FIRE-MAUI

(SeaPRwire) –   Banyak penduduk Maui mengalami penurunan kesihatan fizikal dan mental bersama-sama dengan penurunan kestabilan ekonomi selepas kebakaran liar yang memusnahkan pulau tersebut pada tahun 2023, mengikut satu kaji selidik baru.

Penyelidik di Universiti Hawaii melibatkan 679 orang pada Januari dan Februari untuk mengkaji kesan kebakaran liar tahun lalu, yang merupakan kebakaran liar paling membunuh di negara ini dalam lebih satu abad. Dua pertiga daripada peserta kajian tinggal di Lahaina, sebuah bandar yang dimusnahkan oleh bencana itu, ketika kebakaran berlaku. Penyelidik menzahirkan hasil kaji selidik mereka pada hari Rabu, tetapi merancang untuk meneruskan projek itu selama sekurang-kurangnya 10 tahun, supaya mereka boleh menjalankan analisis jangka panjang terhadap mangsa kebakaran liar.

Ini adalah antara penemuan utama kaji selidik itu sehingga kini.

Kesihatan fizikal dan capaian rawatan perubatan

Hampir separuh peserta kaji selidik berkata kesihatan mereka merosot berbanding setahun lalu. Penyelidik mencatatkan bahawa terdedah kepada asap, abu dan bahan longgar sering dikaitkan dengan kesan kesihatan fizikal yang lebih buruk. Kira-kira 74% peserta berisiko lebih tinggi menghidap penyakit kardiovaskular.

Lebih empat daripada 10 peserta berkata mereka menghadapi cabaran mengakses rawatan perubatan dan ubat-ubatan, berbanding kira-kira satu daripada 10 sebelum kebakaran. Kaji selidik juga mendapati lebih 13% peserta tidak mempunyai insurans—sementara hampir 38% peserta berketurunan Hispanik berkata mereka tidak mempunyai liputan insurans.

“Kesan kesihatan ini mungkin merosot lebih jauh jika kesukaran mengakses rawatan dan ketiadaan insurans kesihatan tidak ditangani,” kata penyelidik dalam kajian itu.

Kesihatan mental

Penyelidik juga mendapati peningkatan yang signifikan dalam kemurungan sejak kebakaran—lebih separuh peserta kaji selidik menunjukkan gejala kemurungan, yang lebih tinggi daripada purata negeri dan tempatan. Hampir sepertiga peserta melaporkan gejala kebimbangan sederhana atau teruk.

Perumahan

Kebanyakan peserta yang disoal selidik untuk kajian ini tidak tinggal di rumah asal mereka sebelum kebakaran—hanya 34% peserta tinggal di rumah asal mereka. Lebih separuh peserta tinggal dalam perumahan sementara, dan 10% telah berpindah ke perumahan baru yang kekal.

Pendapatan

Kira-kira 74% peserta melaporkan pengurangan pendapatan isi rumah, menurut kajian itu. Hampir separuh peserta kehilangan pekerjaan kerana kebakaran liar, dan 20% daripada mereka masih tidak bekerja ketika soal selidik dilaksanakan.

Keselamatan makanan

Hampir separuh isi rumah berkata mereka mempunyai keselamatan makanan yang rendah—lebih tinggi daripada kadar yang pernah dicatatkan kedua-dua secara tempatan dan di seluruh Hawaii.

Apa yang disyorkan oleh penyelidik

Berdasarkan penemuan awal mereka, penyelidik mengesyorkan pihak berkuasa meningkatkan capaian kepada perkhidmatan kesihatan dan liputan insurans bagi mereka yang terjejas oleh kebakaran liar. Mereka juga mengesyorkan memastikan perumahan yang stabil dan jangka panjang bagi mereka yang terpaksa berpindah kerana kebakaran, dan menawarkan sokongan tertumpu kepada mereka yang paling terjejas oleh bencana itu, termasuk isi rumah berpendapatan rendah, isi rumah yang tidak selamat makanan, orang kurang upaya, dan pendatang, antara lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.