Sophia Smith

(SeaPRwire) –   NEW YORK — Persatuan Bola Sepak Amerika Syarikat dan rakan sejawatnya di Mexico menarik balik tawaran untuk menganjurkan Piala Dunia Wanita FIFA 2027 pada Isnin dan berkata mereka akan memberi tumpuan untuk cuba menganjurkan kejohanan 2031.

Keputusan itu meninggalkan cadangan dari Brazil dan satu lagi negara yang berkompetisi untuk dipilih untuk 2027 oleh kongres FIFA pada 17 Mei di Bangkok.

USSF berkata tawaran 2031 akan menyeru FIFA untuk melaburkan sama rata dalam Piala Dunia lelaki dan wanita.

FIFA berkata pada tahun lalu ia merancang untuk menambah hadiah wang tunai kepada pasukan dan bayaran kepada kelab untuk melepaskan pemain untuk Piala Dunia lelaki 2026 di Amerika Syarikat, Mexico dan Kanada. FIFA memperuntukkan $152 juta dalam dana yang termasuk bayaran kepada kelab.

“Menganjurkan kejohanan Piala Dunia adalah satu tugas besar – dan mempunyai masa tambahan untuk mempersiapkannya membolehkan kita memaksimumkan kesannya di seluruh dunia,” Presiden USSF Cindy Parlow Cone berkata dalam kenyataan. “Saya bangga dengan komitmen kami untuk menyediakan pengalaman setara untuk pemain, peminat dan semua pemangku kepentingan kami. Menggeser tawaran kami akan membolehkan kami menganjurkan Piala Dunia Wanita yang memecah rekod pada 2031 yang akan membantu pertumbuhan dan meningkatkan tahap permainan wanita di sini di rumah serta di seluruh dunia.”

Dalam Disember 2022, USSF mencadangkan tapak-tapak AS dari 11 yang sama yang akan digunakan dalam Piala Dunia lelaki 2026. Mexico menyenaraikan Guadalajara, Bandar Raya Mexico dan Monterrey – tiga tapaknya untuk Piala Dunia lelaki – dan untuk 2027 menyenaraikan Leon dan Queretaro sebagai kemungkinan.

“Kami berasa bahawa menggeser tawaran kami kembali ke 2031 akan membolehkan kami mempromosikan dan membina ke arah Piala Dunia Wanita yang paling berjaya pernah,” Presiden MFF Ivar Sisnieg berkata dalam kenyataan. “Kekuatan dan universaliti liga wanita profesional kami, disertai dengan pengalaman kami menganjurkan Piala Dunia 2026, bermakna kami akan dapat menyediakan infrastruktur terbaik serta pangkalan peminat yang bersemangat yang akan membuat semua pasukan yang mengambil bahagian berasa di rumah dan menganjurkan Piala Dunia yang akan menyumbang kepada pertumbuhan berterusan bola sepak wanita.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.