(SeaPRwire) –   Donald Trump berfikir bahawa dia telah mengenal pasti kesilapan penting jangka masa pertamanya: Dia terlalu baik.

Kami telah berada pada 12 April di istana mimpi buruknya di Palm Beach. Pegawai berkeliaran di pinggiran bilik makan berhias emas menghadap ke halaman yang terjaga. Apabila seorang menyuruh saya menamatkan temu bual, saya menyebut banyak bekas pegawai Kabinet yang enggan menyokong Trump kali ini. Sesetengah telah memberi amaran awam bahawa dia membahayakan Republik. Mengapa pengundi harus mempercayai anda, saya tanya, apabila sesetengah orang yang mengamati anda paling rapat tidak berbuat demikian?

Seperti biasa, Trump membalas dengan memukul, menghina bekas penasihat teratasnya. Tetapi di bawah limpahan biasa hujah, terdapat pelajaran lebih besar yang dia telah ambil. “Saya biarkan mereka meletak jawatan kerana saya mempunyai hati. Saya tidak mahu memalukan sesiapa,” kata Trump. “Saya tidak fikir saya akan buat itu lagi. Dari sekarang, saya akan memecat.”

Enam bulan sebelum pilihan raya presiden 2024, Trump berada dalam kedudukan yang lebih baik untuk memenangi Putih Rumah daripada pada bila-bila masa dalam kempen pertama atau kedua. Dia mendahului Joe Biden dengan margin nipis dalam kebanyakan kajian, termasuk di beberapa negeri pangkal tujuh yang dijangka menentukan hasil. Tetapi saya tidak datang untuk bertanya tentang pilihan raya, aib yang diikuti yang terakhir atau bagaimana dia menjadi bekas—dan mungkin presiden masa depan—Amerika pertama untuk . Saya mahu tahu apa yang akan dilakukan Trump jika dia menang penggal kedua, mendengar visi beliau untuk negara, dalam kata-katanya sendiri.

Donald Trump Time Magazine cover

Apa yang muncul dalam, dan perbualan dengan lebih daripada dua belas penasihat dan rakan karib terdekatnya, adalah garis besar presiden imperial yang akan mengubahsuai Amerika dan peranan negara itu di dunia. Untuk melaksanakan operasi pengusiran yang direka untuk mengeluarkan lebih daripada 11 juta orang dari negara itu, Trump memberitahu saya, dia bersedia untuk membina kem tahanan pendatang dan mengerahkan tentera AS, kedua-duanya di sempadan dan di pedalaman. Dia akan membenarkan negeri merah mengawasi kehamilan wanita dan mengambil tindakan terhadap mereka yang melanggar larangan abortus. Dia akan, atas budi bicaranya sendiri, mengekalkan dana yang diluluskan oleh Kongres, mengikut penasihat teratas. Dia akan bersedia untuk memecat Peguam Negara AS yang tidak melaksanakan perintahnya untuk mengambil tindakan terhadap seseorang, memecahkan tradisi penegakan undang-undang bebas yang bermula sejak penubuhan Amerika. Dia sedang mempertimbangkan pengampunan untuk setiap satu penyokongnya yang dituduh menyerang Capitol AS pada 6 Januari 2021, lebih daripada 800 daripada mereka telah mengaku bersalah atau disabitkan oleh juri. Dia mungkin tidak akan membantu sekutu yang diserang di Eropah atau Asia jika dia merasakan negara itu tidak membayar cukup untuk pertahanannya sendiri. Dia akan menghancurkan perkhidmatan awam AS, mengerahkan Angkatan Tentera Kebangsaan ke bandar-bandar AS seperti yang dilihatnya patut, menutup pejabat kesediaan pandemik Rumah Putih, dan menyusun pentadbirannya dengan pengikut yang menyokong dakwaan palsunya bahawa pilihan raya 2020 dicuri.

Trump kekal sama orang, dengan matlamat dan dakwaan yang sama. Tetapi secara peribadi, jika ada, dia kelihatan lebih tegas dan yakin. “Apabila saya pertama tiba di Washington, saya tidak kenal ramai orang,” katanya. “Saya perlu bergantung kepada orang.” Kini dia berkuasa. Perkahwinan yang dirancang dengan ahli parti Republikan yang takut telah berakhir; penjaga lama telah ditewaskan, dan orang yang tinggal adalah orangnya. Trump akan memasuki penggal kedua disokong oleh pelbagai pusat dasar yang diisi oleh pengikut setia yang telah menyediakan rancangan terperinci bagi pihaknya, yang akan memusatkan kuasa-kuasa negara di tangan seorang lelaki yang nafsu kuasanya kelihatan tidak terbatas. “Saya tidak fikir ia merupakan misteri besar apa agenda beliau akan jadi,” kata penasihat rapat beliau Kellyanne Conway. “Tetapi saya fikir orang akan terkejut dengan kelajuan di mana dia akan bertindak.”

Mahkamah, Perlembagaan, dan Kongres berbilang komposisi akan semuanya mempunyai kata untuk sama ada matlamat Trump menjadi kenyataan. Mesin Washington mempunyai pelbagai pertahanan: bocoran kepada media bebas, perlindungan pendedahan, pengawasan pegawai pemeriksaan. Kelemahan sifat dan pertimbangan yang sama yang menghalangnya pada masa lalu kekal hadir. Jika dia menang, Trump akan menjadi presiden yang lumpuh—bertentangan dengan cadangan sesetengah penyokong, beliau memberitahu TIME beliau tidak akan cuba untuk membatalkan atau tidak mematuhi larangan Perlembagaan terhadap penggal ketiga. Pendapat awam juga akan menjadi kawalan kuasa. Di tengah-tengah protes awam, Trump terpaksa mengurangkan skala beberapa inisiatif paling drakonik penggal pertamanya, termasuk dasar memisahkan keluarga pendatang.

Setiap pilihan raya dipasarkan sebagai perubahan negara. Kali ini ia benar-benar berbunyi. Kepada penyokong, prospek Trump 2.0, tanpa sekatan dan disokong oleh gerakan disiplin pengikut sejati, menawarkan janji revolusi. Kepada kebanyakan baki negara dan dunia, ia mewakili risiko yang membimbangkan. Penggal kedua Trump boleh membawa “akhir demokrasi kita,” kata sejarawan presiden Douglas Brinkley, “dan kelahiran jenis perintah presiden berwibawa baru.”


Trump melangkah ke beranda di Mar-a-Lago hampir senja. Orang kaya yang makan daging Wagyu dan ikan branzino berhenti untuk memberi tepukan apabila dia duduk. Pada petang yang indah ini, kelab itu adalah Mekkah MAGA. Penyumbang berbilion Steve Wynn ada di sini. Jadi juga , yang makan malam dengan bekas Presiden selepas persidangan akhbar bersama mencadangkan undang-undang untuk mencegah bukan warganegara mengundi. Mengundi mereka dalam pilihan raya persekutuan sudah haram, dan sangat jarang berlaku, tetapi kekal kekusutan Trump yang Speaker tertekan kelihatan gembira menyokongnya dalam pertukaran untuk perlindungan politik yang berdiri dengan Trump menyediakan.

Pada masa ini, walaupun, perhatian Trump ada di tempat lain. Dengan jari telunjuk, dia menyusun iPad di atas meja untuk menguruskan runut bunyi restoran. Senarai itu berpindah dari Sinead O’Connor ke James Brown ke The Phantom of the Opera. Dan ada pilihan unik Trump: penyampaian “The Star-Spangled Banner” dinyanyikan oleh koir defendan yang ditahan kerana menyerang Capitol AS pada 6 Januari, diselang-seli dengan rakaman Trump membaca Sumpah Setia. Ini menjadi kebiasaan ralinya, mengubah simbol tertinggi persatuan negara menjadi senjata taat faksi.

Spektakel itu meneruskan di mana penggal pertamanya berakhir. , di mana beramai-ramai penyokong pro-Trump menyerang pusat demokrasi Amerika dalam usaha untuk menggagalkan pemindahan kuasa aman, merupakan noda mendalam pada warisannya. Trump telah cuba menafsirkan rusuhan pengganas sebagai tindakan patriotik. “Saya panggil mereka patriot J-6,” katanya. Apabila saya tanya sama ada dia akan mempertimbangkan mengampuni setiap satu daripada mereka, dia berkata, “Ya, mutlak.” Semasa Trump menghadapi puluhan tuduhan jenayah, termasuk campur tangan pilihan raya, konspirasi untuk menipu Amerika Syarikat, penyimpanan sengaja rahsia keselamatan negara, dan memalsukan rekod perniagaan untuk menyembunyikan pembayaran senyap, dia telah cuba menukar bahaya undang-undang menjadi lambang kehormatan.

Jan. 6th 2021

Dalam penggal kedua, pengaruh Trump terhadap demokrasi Amerika akan meluas jauh melampaui kuasa pengampunan. Rakan sejajar sedang meletakkan asas untuk menyusun semula presiden mengikut doktrin yang dipanggil teori eksekutif tunggal, yang menyatakan bahawa banyak sekatan yang dikenakan ke atas Rumah Putih oleh perundangan dan mahkamah harus diketepikan demi Presiden Panglima Tertinggi yang lebih berkuasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Tiada di mana kuasa itu akan lebih penting daripada di Jabatan Keadilan. Sejak hari-hari awal negara, Presiden secara umumnya menjaga jarak yang hormat dari pegawai penegak undang-undang disahkan Senat untuk mengelakkan penyalahgunaan kemampuan mereka yang besar untuk mengehadkan kebebasan rakyat Amerika untuk kepentingan peribadi. Tetapi Tr