(SeaPRwire) –   Ahli Parlimen AS Matt Gaetz menggunakan bahasa yang diambil oleh kumpulan ekstrimis kanan jauh Proud Boys ketika beliau hadir di mahkamah Khamis untuk menyokong Donald Trump dalam perbicaraan kes ugutan hantar wang, mencerminkan unsur-unsur aktivis yang hadir di kalangan penyokong calon rasmi GOP itu ketika beliau cuba kembali ke Rumah Putih.

“Berdiri di belakang, dan bersedia, Tuan Presiden,” tulis Gaetz apabila memaparkan gambar beliau bersama ahli Kongres Republikan yang lain berdiri di belakang Trump di koridor luar mahkamah di mana kes jenayah bekas presiden itu memasuki minggu keempat keterangan.

Kumpulan Proud Boys – pemimpin mereka ditangkap selepas serangan 6 Januari 2021 ke atas Capitol AS – telah menggunakan ungkapan itu sejak Trump, semasa debat pilihan raya 2020, berkata: “Proud Boys, berdiri di belakang dan bersedia.”

Ini datang selepas pengacara debat Chris Wallace meminta Trump sama ada beliau akan mengutuk kumpulan supremasi bangsa putih dan militia yang hadir di beberapa protes keadilan sosial di seluruh negara musim panas itu berikutan .

“Saya tidak tahu siapa Proud Boys,” kata Trump sehari selepas itu, selepas menghadapi kecaman meluas kerana kegagalannya mengutuk tindakan mereka secara khusus, dengan menambah: “Siapapun mereka, mereka perlu berundur. Biarkan pihak penguatkuasaan menjalankan tugas mereka.”

Pemimpin dan penyokong Proud Boys kemudian merayakan perkataan awal Trump di media sosial. Saluran di Telegram, perkhidmatan mesej segera, dengan puluhan ribu ahli kumpulan itu memaparkan “Berdiri Di Belakang” dan “Bersedia” di atas dan bawah logo kumpulan.

Selepas komen debat Trump, keahlian untuk Proud Boys “bertiga, mungkin,” kata ahli Jeremy Joseph Bertino kepada jawatankuasa Dewan yang menyiasat serbuan 6 Januari. Bertino didakwa merancang dengan ahli Proud Boys yang lain untuk menghalang pemindahan kuasa presiden selepas Trump kalah pilihan raya 2020 kepada Demokrat Joe Biden dengan keganasan.

Ahli yang memakai lambang hitam dan kuning kumpulan itu hadir di tepi-tepi rali Trump di seluruh negara dalam kitaran pilihan raya ini, di mana Trump telah menjadikan serbuan 6 Januari . Selepas menjanjikan untuk tidak, Trump kini memainkan korus rakaman tahanan yang dipenjara kerana peranan mereka dalam serbuan itu dan merujuk kepada mereka sebagai “tebusan”.

Gaetz, dari Florida, merupakan sebahagian daripada kontinjen ahli konservatif Kongres yang hadir di mahkamah untuk menyokong Trump pada Khamis, terkini dalam prosesi ahli Republikan terpilih yang berjalan ke mahkamah New York beberapa hari kebelakangan ini untuk mempertahankan calon presiden parti.

Trump didakwa cuba menyembunyikan berita negatif semasa kempen pilihan raya 2016 yang berjaya untuk menjadi presiden.

Apabila ditanya melalui emel sama ada Gaetz sengaja menggunakan ungkapan yang diambil oleh Proud Boys, jurucakap Joel Valdez berkata, “tweet itu berbicara sendiri.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.