CHINA-BEIJING-HALF MARATHON 2024(CN)

(SeaPRwire) –   Atlet terkemuka China He Jie telah dilucutkan kemenangannya dalam perlumbaan separuh maraton Beijing Jumaat selepas siasatan mendapati tiga pelari Afrika yang bersaing bersamanya telah “membenarkan” dia menyeberangi garisan penamat terlebih dahulu semasa perlumbaan pada Ahad, 14 April.

Beliau memenangi larian 21 km di ibu negara itu dengan masa 1 jam 3 minit 44 saat—107 saat lebih cepat daripada rekod kebangsaan lelaki separuh maraton. Beliau mendahului pelari Kenya Willy Mnangat dan Robert Keter, dan pelari Ethiopia Dejene Hailu Bikila, yang telah memacu untuknya.

Tetapi kemenangan itu, yang , disiasat selepas ia dikritik dengan teruk, dengan membahayakan reputasi maraton China.

Mnangat sebelum ini memberitahu bahawa dia adalah kawan He, dan bahawa trio pelari Afrika tidak bersaing dan membantu He memecahkan rekod kebangsaan sebagai pemacu. Tetapi jawatankuasa itu berkata bahawa pemacu tidak akan dibenarkan mengambil bahagian sebagai pelari jemputan khas tanpa kelulusan penganjur.

Jawatankuasa memutuskan bahawa He dan trofi, pingat dan bonus empat atlet akan diambil semula. Empat atlet itu juga akan dilaporkan kepada Persatuan Atletik China, jawatankuasa itu menambah.

Syarikat penganjuran perlumbaan utama Zhongao Lupao Beijing Sports Management, mengeluarkan permintaan maaf, menyatakan rakannya Xiamen Xtep Investment gagal memperhatikan pemacu—dan oleh itu jawatankuasa penganjuran tidak dimaklumkan. Syarikat itu akan dikeluarkan daripada menganjurkan dan mengendalikan separuh maraton Beijing.

Jawatankuasa menambah bahawa Xtep akan dibatalkan sebagai rakan acara, disuruh meminta maaf kepada awam, dan diperlukan untuk menangani mereka yang bertanggungjawab atas kekeliruan itu. Dalam permintaan maafnya Jumaat, Xtep berkata: “Kami memikul tanggungjawab besar untuk ini dan menerima sepenuhnya hukuman yang dikenakan oleh jawatankuasa penganjuran.”
Beliau sebelum ini memenangi pingat emas dalam acara lelaki maraton di . Beliau juga , selepas beliau mencapai masa 2 jam 6 minit 57 saat di Wuxi pada 24 Mac. Tetapi pemerhati sukan China Mark Dreyer sebelum ini memberitahu TIME bahawa insiden separuh maraton Beijing itu “menghakis” pencapaian He yang lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.